Chirurg estetician: „Exercitiile fizice reduc celulita, actionand ca un filler pentru piele”
Cu toate ca in ultimele decade au aparut sute, poate chiar mii de remedii anticelulita, combaterea acestei probleme estetice ramane in continuare o provocare. Cum anume ii putem veni de hac, aflam de la dr. Ruxandra Sinescu-Baltateanu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica.
06.06.2019
3175


Timp estimat de citire:
2 minute, 29 secundeAre la activ peste 15 ani de experienta si multiple stagii in clinici renumite din strainatate: Washinghton DC, Koln, Milano etc. Este conferentiar universitar in Departamentul de Chirurgie Plastica al UMF „Carol Davila” si membru titular al ACPR (Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania), ICOPLAST (International Confederation of Plastic Surgery Societies) si unul din putinii chirurgi romani membri ai prestigioasei ASPS (American Society of Plastic Surgery). Nu in ultimul rand, dr. Sinescu este pasionata de frumos, motiv pentru clinica pe care a infiintat-o in Bucuresti se numeste „Project Beauty”.
Slab sau Gras: Excesul ponderal si celulita redevin probleme stringente odata cu venirea verii. In ce masura cele doua coexista?
Dr. Ruxandra Sinescu: Celulita este o problema a pielii care afecteaza un procent extrem de mare de persoane, in majoritate femei. Greutatea corporala normala sau joasa nu reprezinta prin ea insasi o garantie a lipsei celulitei, dar excesul ponderal, chiar si cel localizat, este un factor de risc pentru aparitia si accentuarea aspectului de „coaja de portocala”. Pe scurt, celulita nu ocoleste persoanele slabe, insa la cele cu exces ponderal e mai vizibila.
Ati intalnit persoane obeze fara celulita?
Da, copiii obezi nu au celulita, deoarece calitatea pielii lor este foarte buna, tesutul conjunctiv fiind suplu si elastic.
Potrivit estimarilor, cel putin opt din zece femei fac celulita. De ce e atat de mare incidenta?
Cauza exacta a celulitei este necunoscuta, dar pare a fi rezultatul unei interactiuni intre tesutul conjunctiv din stratul profund al pielii si stratul de grasime aflat chiar sub ea. La femei, atat celulele grase, cat si fibrele conjunctive sunt aranjate vertical, ca niste benzi. Astfel, atunci cand celulele adipoase protruzioneaza, in straturile tegumentare apare aspectul de celulita. La barbati, tesutul conjunctiv are o structura incrucisata, fapt care poate explica de ce este mai putin probabil sa aiba celulita, comparativ cu femeile.
Ce altceva mai favorizeaza aparitia celulitei?
Exista mai multi factori contributori, incepand cu cei genetici. De asemenea, avem hormonii: excesul de estrogen, insulina, adrenalina, noradrenalina, hormoni tiroidieni si prolactina agraveaza producerea celulitei. Tot aici regasim dieta dezechilibrata, fumatul, sedentarismul, statul jos sau in picioare intr-o singura pozitie pentru perioade lungi de timp, purtarea de lenjerie de corp prea stransa si, in general, orice afecteaza circulatia sangelui si a limfei.
Cat conteaza alimentatia? Care sunt obiceiurile alimentare pe care trebuie sa le evitam pentru a tine la distanta celulita?
Alimentatia este un factor crucial in „lupta” impotriva celulitei, impreuna cu sportul. In corpul nostru au loc procese chimice foarte complexe si, pentru ca acestea sa se poata desfasura corect, avem nevoie de toate tipurile de macronutrienti – proteine, carbohidrati, grasimi, dar si de fibre – consumati echilibrat. Nu trebuie sa uitam de hidratare. Alcoolul incetineste unele procese metabolice. Excesele repetate, de orice fel, trebuie evitate.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Vrei o piele frumoasa? Inlocuieste alimentele din frigider!
14.01.2019