Cei mai buni carbohidrați pentru slăbit
Considerați dușmanii nr.1 ai taliei subțiri, carbohidrații sunt primii trecuți la index atunci când se urmărește scăderea în greutate. E o abordare mult prea radicală și nenecesară. Poți continua să consumi carbohidrați și să slăbești. Singura condiție este să faci alegeri potrivite.
05.08.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 36 secundeOrganismul nostru are nevoie de carbohidrați pentru a face rost de glucoză, cea mai accesibilă sursă de energie pentru toate celulele corpului, preferata creierului și a globulelor roșii ale sângelui. Drept urmare, privarea de acest grup important de macronutrienți conduce la apariția stărilor de moleșeală, dar și a poftelor de dulce, ceea ce, cu siguranță, nu te ajută să lupți cu kilogramele în plus. Strategia câștigătoare, spun specialiștii, este selecția surselor de carbohidrați care furnizează cel puțin 2 g de fibre la 100 g de calorii. Ca să facem lucrurile mai simple, ți-am pregătit și câteva exemple.
Orzul perlat
½ de cană conține 97 de calorii, 22 g de carbohidrați și 3 g de fibre
Chiar dacă nu-i un aliment la vederea căruia să-ți lase gura apă, orzul este o opțiune grozavă în cadrul dietelor care vizează scăderea ponderală. Furnizează carbohidrații prețioși fără a determina o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge și apariția vârfurilor insulinice, indezirabile dacă scopul tău e să slăbești, nu să te îngrași.
Mazărea verde
½ de cană conține 67 de calorii, 12,5 g de carbohidrați, 4,5g de fibre
O porție de mâncare sau piure delicios de mazăre asigură 12% din doza zilnică recomandată zilnică de zinc a unui adult. Mai cunoscut pentru proprietățile sale imunostimulatoare și antivirale, acest oligoelement e indispensabil sănătății și pentru că intervine în unele procese hormonale. Mai exact, el ajută pancreasul să secrete cantități adecvate de insulină și îi permite acesteia să funcționeze corespunzător. Totodată, zincul are o contribuție substanțială în controlul apetitului, prin creșterea nivelului de leptină, un hormon care vă alertează creierul atunci când stomacul a primit destulă mâncare.
Fasolea
½ de conservă de fasole neagră conține 109 calorii, 20 de g carbohidrați, 8 g de fibre
Comparativ cu peroanele care evită fasolea, cele care obișnuiesc să o includă în meniu au un risc de 23% mai mic de a face burtă și un risc de 22% mai mic de a fi obeze, arată un studiu apărut în Journal of the American College of Nutrition. Chiar dacă fiecare tip de fasole are un conținut ușor diferit de fibre, nu vei da greș indiferent ce vei alege, dat fiind că toate vin la pachet cu fier, dar și proteine, care, să nu uităm, sunt cel mai sățios macronutrient.
Fulgii de ovăz
½ de cană conține 153 calorii, 27 g de carbohidrați, 4 g de fibre
Jumătate din fibrele prezente în fulgii de ovăz sunt solubile. Odată ajunse în stomac, acestea se transformă într-o substanță asemănătoare gelului care întârzie golirea lui. Este motivul pentru care fulgii de ovăz sunt catalogați drept un aliment cu indice de sațietate ridicat.
Floricelele de porumb
3 căni conțin 93 de calorii, 19 g de carbohidrați, 3,5 g de fibre
În momentele în care vrei să ronțăi ceva sărat, evită chipsurile și optează pentru floricele. Nu numai că-ți astâmpără pofta, dar îți umplu rapid stomacul, conferind senzație de sațietate. Ca să numai vorbim de faptul că cele trei căni de floricele apetisante corespund unei porții de cereale integrale și au același număr de calorii ca doar nouă chipsuri simple de cartofi.
Pastele integrale
28 g (negătite) conțin 99 de calorii, 21 g de carbohidrați, 2,5 g de fibre
Un recent studiu britanic a pus în evidență o asociere clară între un consum mai mare de cereale integrale – în jur de trei porții pe zi – un IMC mai mic și mai puțină grăsime stocată în zona abdominală. Asta nu înseamnă că ai voie să faci abuzuri și să mănânci numai paste. Acestea trebuie să facă parte dint-o masă echilibrată, nu să reprezinte întreaga masă.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cum să slăbești fără să renunți la dulciuri. Ghid de slăbit pentru pofticioși
06.09.2024