Batoanele „de slabit”, mai mult pentru ingrasat
O moda in materie de welness: nu tii diete, nu faci miscare, dar mananci multe batoane „de slabit”. Rezultatul? Niciunul. Ce se ascunde de fapt in spatele acestei denumiri care ne imprima in minte ideea ca sunt aliati de nadejde in lupta cu kilogramele?
12.12.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeNu te amagi! Nu exista produse minune de slabit, cum nu exista nici batoane “de slabit” care te vor face sa dai jos kilograme. Doresc sa subliniez faptul ca multi confunda un baton de slabit cu un produs pe care, daca il consumi, sigur vei slabi, indiferent ce ai face. Acest lucru se intampla pentru ca asa sunt prezentate multe dintre ele – cum ca ar arde grasimile, cum ca ar trebui sa se consume 2- 3 batoane pe zi. Din pacate, dintr-un interes pur comercial si atat.
Si totusi avantajele
Exista insa cateva avantaje pe care ti le ofera batoanele atunci cand tii un regim:
- sunt usor de purtat in geanta si, in cazul in care foamea iti da tarcoale, mai bine consumi un baton, decat o ciocolata sau un produs de patiserie;
- pot fi folosite ca gustari intr-un regim de slabire cu cinci mese pe zi.
Doua tipuri de batoane
Din punct de vedere al continutului caloric, in linii mari, sunt de doua tipuri:
- cu continut caloric pana in 200 Kcal/baton – acestea trebuie folosite ca gustari in regimurile de slabire;
- cu continut caloric peste 200 Kcal si pana in 450 kcal – trebuie folosite de cei care vor sa ia in greutate, de cei care merg la sala si vor sa isi mareasca masa musculara.
Daca tii o dieta, alege-le pe cele cu continut caloric sub 200 Kcal. Si consuma maximum doua pe zi, sub forma de gustari sau inlocuind o singura masa.
Recunoaste batonul potrivit! CUM? Citind eticheta!
Cele sub 200 Kcalorii/baton, considerate batoane de slabit, de obicei contin: cereale expandate, sirop de glucoza, fibra vegetala, proteina din lapte praf degresat, dextroza, fructoza, grasime vegetala hidrogenata, lecitina din soia.
Cam acesta este continutul multora dintre aceste batoane. Continutul caloric intre 150-170 si 200 calorii poate sa inlocuiasca o masa sau sa reprezinte o gustare, dar va recomand sa le consumati doar in caz de nevoie, pentru ca:
- dextroza, fructoza sau siropul de glucoza pe care il contin sunt glucide cu indice glicemic ridicat care se absorb foarte rapid in sange si agreseaza pancreasul endocrin;
- proteinele pe care le contin (unele sunt proteine din soia) sunt de calitate inferioara. Alege-le pe cele cu proteine din zer pentru ca sunt de calitate superioara (proteina animala), mai ales ca, intr-un regim de slabire, ai nevoie de aminoacizi esentiali furnizati de acest tip de proteine;
- grasimile vgetale hidrogenate sunt grasimi saturate si au efect aterogen – se depun pe vasele de sange formand placa de aterom responsabila de numeroase boli cardiovasculare. Incerca sa eviti batoanele care le contin.
- Batoanele cu continut caloric intre 200 si 450 Kcal de obicei sunt cele cu continut proteic ridicat (glutamina, creatina) si pot fi consumate de catre cei care care fac sport si vor sa acumuleze masa musculara. In cazul lor, continutul in grasimi saturate poate fi destul de ridicat.
Atentie la prezentarile mincinoase!
Iata un exemplu real: „Baton care arde grasimile si va ajuta sa slabiti”. Contine: sirop, amidon, glazura de ciocolata, stafide, porumb expandat, lecitina, L-carnitina. 100 de grame din acest baton contin: 9,5 g proteine, 59,6 g carbohidrati, 16,5 g grasimi, deci furnizeaza 423 kilocalorii! .
Nu te lasa inselat de faptul ca pe multe dintre aceste batoane scrie ca au continut in lecitina – care transforma colesterolul si alte lipide in substante hidrosolubile ducand la eliminarea lor din organism, sau continut in L-carnitina – care transforma acizii grasi liberi in energie (dar doar sub influenta efortului fizic). Faptul ca aceste batoane au un anumit continut in aceste substante nu insemna nimic pe langa restul continutului pe care il au.
O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor
05.04.2021