Alimentele bogate in proteine, la fel de benefice pentru sanatatea inimii ca renuntatul la tigari
Consumul alimentelor bogate in proteine de calitate ar putea aduce sistemului tau cardiovascular aceleasi beneficii care rezulta din oprirea fumatului sau in urma exercitiilor fizice. Concluzia se desprinde dintr-o noua cercetare efectuata in cadrul Universitatii East Anglia (UEA) din Regatul Unit.
22.09.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 5 secundeTensiunea arteriala, cat si rigiditatea vaselor de sange inregistreaza valori mult mai bune in cazul persoanelor care au un aport crescut al aminoacizilor care se gasesc in carne si in proteinele vegetale. Ceea ce e cu adevarat important de mentionat este ca amploarea acestei asocieri pozitive este similara celor raportate in cazul modificarii factorilor de risc ce tin de stilul de viata, cum ar fi reducerea consumului de sare, combaterea sedentarismului sau renuntarea la fumat.
Efecte diferite, in functie de sursa proteinelor
Oamenii de stiinta au investigat efectul exercitat de aminoacizi asupra sanatatii cardiovasculare in cazul a peste 2.000 de femei cu un indice de masa corporala (IMC) sanatos. Datele au provenit din TwinsUK – cel mai mare registru al gemenilor adulti din Marea Britanie, in care sunt trecuti 12.000 de gemeni si care este folosit pentru a studia cauzele genetice si de mediu ale bolilor legate de varsta. „Am studiat sapte aminoacizi: arginina, cisteina, acidul glutamic, glicina, histidina, leucina si tirozina”, a specificat dr. Amy Jennings, cercetator-sef la UEA. Ea a afirmat ca efectul protector al acestor aminoacizi difera, fiind foarte important din ce alimente provin. Astfel, s-a descoperit ca aportul mai mare de aminoacizi din surse vegetale se asociaza cu scaderea tensiunii arteriale, in timp ce aportul mai mare de aminoacizi din surse animale se asociaza cu niveluri mai mici de rigiditate arteriala.
Dieta, piatra de temelie a sanatatii
Hipertensiunea arteriala este cel mai puternic factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare si principala cauza de mortalitate cardiovasculara din lume. Potrivit estimarilor specialistilor, aproximativ 40% din populatia Romaniei este hipertensiva, in timp ce, la nivel mondial, exista peste un miliard de persoane cu hipertensiune arteriala. „Studiul nostru a oferit dovezi clare ca regimul alimentar este esential pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare si ca o prezenta mai mare in dieta a carnii, pestelui, produselor lactate si a leguminoaselor ar putea ajuta atat la prevenirea, cat si la tratarea hipertensiunii arteriale”, a sustinut dr. Amy Jennings. Cercetatoarea a subliniat ca, pentru a ne putea bucura de aceste beneficii, trebuie sa avem grija sa consumam proteine in fiecare zi. „Cantitatea zilnica benefica echivaleaza cu o portie de 75 g de friptura, 100 g de file de somon sau un pahar de 500 ml de lapte degresat”, a precizat aceasta.
Sursa: www.sciencedaily.com
Natalia Talmacec
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024