Alimente de post, bogate in proteine
Postul este o perioada din an pe care, daca o respectam, riscam sa ne privam organismul de foarte multi nutrienti. Dintre acestia, proteinele joaca un rol extrem de important in organism, fiind indispensabile cresterii, reinnoirii si refacerii tesuturilor. Alimentele de post bogate in proteine vin sa elimine intr-o anumita masura carentele de proteine rezultate in urma postului.
19.08.2013
19366


Timp estimat de citire:
2 minute, 42 secundeAfla aici care este avantajul consumului de alimente de post bogate in proteine, care sunt alimentele de post bogate in proteine si cum pot fi ele preparate.
Avantajul proteinelor de origine animala este ca acestea sunt mai bine absorbite decat cele de origine vegetala si sunt mai bine folosite de organism. In schimb, proteinele vegetale nu cresc nivelul de colesterol si furnizeaza grasimi bune.
Alimente de post bogate in proteine vegetale
- Leguminoase: linte, fasole verde si alba, naut, mazare, soia. Leguminoasele se pot fierbe sau gati la cuptor. Fasolea are un nivel ridicat de carbohidrati cu eliberare lenta, ca si carnea, de aceea o poate inlocui cu succes in alimentatie. Fasolea furnizeaza energie pentru muschi si creier. In afara de mancarurile traditionale pe baza de fasole, aceasta poate fi folosita si pentru prepararea supelor sau cremelor, iar boabele fierte pot fi adaugate in salate. Din linte se pot pregati supe, poate fi gatita la cuptor alaturi de alte legume sau consumata ca atare.
- Legume: ciuperci, care sunt inlocuitori aproape perfecti ai carnii, gratie continutului de proteine, de seleniu, cupru si fier; cartofi. Ciupercile sunt o sursa bogata de proteine vegetale de cea mai buna calitate. Ele pot fi adaugate in mancaruri pe post (pilafuri, tocanite) sau gatite simple, pe gratar sau in tigaie cu multe condimente. Cartofii nu sunt foarte bogati in proteine, insa acestea sunt de foarte buna calitate, continand toti aminoacizii esentiali.
- Cereale: grau, porumb, orez, ovaz, secara, quinoa. Acestea pot fi consumate cu lapte de soia sau lapte de migdale. De asemenea, pot fi amestecate cu fructe uscate sau proaspete, cu nuci si seminte si pot fi indulcite cu miere. Quinoa se poate prepara la fel ca orezul sau fulgii de ovaz, insa intr-o cantitate ceva mai mica, deoarece isi mareste volumul de 3-4 ori.
- Seminte oleaginoase: susan, floarea-soarelui, dovleac, in. Semintele de susan sunt bogate in calciu, magneziu, fier si zinc si pot fi adaugate in salate de legume sau de fructe sau in sendvisuri. Semintele de dovleac sunt bogate in proteine, fier si zinc, fiind si o sursa excelenta de magneziu, care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, la construirea unor oase mai puternice si la reducerea stresului. Ele pot fi consumate ca atare la gustari sau pot fi combinate cu stafide sau cu fructe uscate. Si ele, ca si semintele de susan, pot fi adaugate la salate de legume sau de fructe. Pentru a-si conserva toti nutrientii, ele trebuie consumate crude, prin preparare termica pierzandu-si proprietatile nutritive.
- Fructe oleaginoase: migdale, nuci, arahide, fistic, alune. Acestea contin proteine si o cantitate importanta de vitamina E care mentine pielea frumoasa si sanatoasa. In general, se consuma ca atare. Este suficient un singur pumn de fructe oleaginoase pentru a ne simti satui. De altfel, nici nu este recomandat sa fie consumate in exces intrucat contin foarte multe calorii.
Surse: arehn.asso.fr; regimesmaigrir.com
Oana Anghel

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
09.03.2023

Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare
07.03.2023