Alimente care îți dau energie: alegerile cele mai sănătoase
Ritmul de viață al omului modern este de multe ori haotic și resimțim frecvent oboseală pronunțată. Fie că solicitările sunt mari sau programul este infernal, ai vrea să reușești să ai mai mult randament, mai multă energie. Sindromul “burnout” este invocat de mulți tot mai des și el devine o realitate medicală, greu de rezolvat. În acest cadru deloc roz, mulți am vrea să găsim energia de care avem nevoie rapid, astfel încât toată atenția, concentrarea, memoria, creativitatea să fie la parametri maximi.
15.07.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 52 secundeNu aș vrea să te dezamăgesc, dar organismul nostru nu este o mașinărie pe care să o bagi și să o scoți din priză la comandă. Suntem structuri complexe care au nevoie de o abordare holistică a problemelor. Substanțe chimice diverse, studiate și chiar administrate în decursul deceniilor, au dovedit că prețul plătit pentru mai multă energie “instant” este mult prea mare, de aceea folosirea acestor droguri este cu desăvârșire interzisă.
Pentru energie maximă, trebuie acoperite corect următoarele domenii:
- Alimentația. Un mod de nutriție echilibrat, adecvat necesităților este cheia energiei optime. Toate celulele noastre folosesc glucoza ca sursă de energie, de aceea carbohidrații complecși, alimentele cu indice glicemic mic sunt numai bune pentru energie. Asigură-te ca minimum 55% din caloriile zilei vin din carbohidrați și ai grijă să folosești carbohidrați lenți, din alimente cu multe fibre și vitamine. Primele pe listă sunt cerealele integrale, pline de vitamine din complexul B și leguminoasele uscate. Nu uita de fructe și de legume, mai ales că ele aduc și antioxidanți implicați la diferite niveluri în metabolismul nostru și vitamina C, responsabilă de sinteza multor neurotransmițători. Pentru energie ai nevoie ca structurile tale să fie în bunăstare și procesele biochimice să meargă ca unse. De asta ai nevoie de proteine de calitate, undeva către 15% din caloriile zilei.
- Alege alimente sărace în grăsimi nesănătoase și ușor digerabile: ou fiert, carne de pește sau fructe de mare, o friptură slabă, produse din soia. Cu peștele și fructele marine bifezi și aportul de acizi grași Omega-3, necesari și pentru buna funcționare a sistemului nervos. Asigură-te că mănânci fructe și legume în cantitate adecvată, pentru că ele te aprovizionează cu multe: vitamine și minerale, fibre și antioxidanți. Astăzi știm că microbiota (populația bacteriană) intestinală are legătură directă cu creierul, deci un aport adecvat de fibre, cu care se hrănește, o face sănătoasă și fericită, gata să trimită semnale pozitive către creier. Apa, deși nu este tocmai aliment, este și ea un pion important în îndepărtarea senzației de oboseală. Când nu poți să te simți altfel decât somnolent, întreabă-te dacă nu este din cauza unei ușoare deshidratări și corecteaz-o pe loc.
- Odihna: trebuie să te odihnești suficient, iar aici niciun individ nu este egal cu altul în ceea ce privește orele de somn necesare.
- Activitatea fizică: Nu o pot neglija. Mușchiul trimite mesaje la creier și îl stimulează mai intens, prin intermediul sistemului reticulat activator ascendent, ori de cate ori ești în mișcare. Deci fă mișcare, oricât de ocupat ai fi.
Am lăsat la sfârșit soluțiile “pe datorie” și pe cele deloc sănătoase.
Soluția “pe datorie” este aportul de cofeină. Cofeina nu lasă adenozina să se lege de receptorii speciali pe care îi are în creier și să inducă senzația de oboseală. Asta, evident, nu face decât să îți ofere încă puțină energie, însă organismul va avea curând nevoie de odihnă și îți va semnaliza acest lucru printr-o senzație de epuizare totală.
Cofeina poate proveni din surse sănătoase (cafea, cacao, ciocolată, ceai verde sau negru, matcha, fructe de guarana) și din surse nu tocmai sănătoase de care voi vorbi mai jos. Trebuie să reții că oamenii de știință spun că ne putem permite cam 400 mg de cofeină pe zi, unde un espresso are aproximativ 70-80 mg. Totuși, oamenii au o reactivitate foarte diferită și unii pot avea manifestări de intoxicație cofeinică (bătăi neregulate ale inimii, agitație, insomnie) și la doze mai mici. Ca și în cazul somnului, trebuie să înveți să te cunoști. Tot oamenii de știință spun că și gravidele au voie cafea, dar numai până la 200 mg de cafeină pe zi. Nu uita că din cafea sau ceai iei și antioxidanți, care ajută la menținerea energiei organismului.
Soluția deloc sănătoasă este cea a asocierii cofeină cu zahăr. O regăsești din plin în diferite băuturi răcoritoare (mai ales cola, dar și altele au cofeină, deci uite-te pe etichetă) și în energizante. Cu aceste băuturi este foarte ușor să depășești limitele, plus că zahărul în exces are efectele rele pe care deja le cunoști.
Deci ce-i de făcut?! Nu căuta soluții rapide pentru că ele se vor răzbuna în timp, lăsându-te fără energie și poate cu kilograme în plus. Trăiește sănătos și dacă astenia, oboseala devin exagerate și durează mult timp, programează-te la medic, pentru a vedea daca nu cumva exista o cauza patologică.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024