5 schimbari alimentare pentru a evita balonarea in vacanta
Să te simți și să arăți că și cum ai fi înghițit un balon este fix ultimul lucru pe care ți-l dorești atunci când, în sfârșit, ajungi la plajă, fie că-i vorba de piscină sau mare. Dar, uneori, exact asta se întâmplă, chiar dacă în ultima perioadă te-ai ocupat serios de sculptarea abdomenului, antrenându-te cu dedicare și regularitate.
23.06.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 7 secundeSenzația de balonare nu e deloc plăcută indiferent de contextul în care te afli, darămite în vacanță, atunci când vrei să te relaxezi și să fii în cea mai bună formă a ta. Deși cauzele balonarii pot fi dintre cele mai diverse, de la anumite probleme de sănătate la aerofagie sau fluctuații hormonale, cel mai des de umflarea abdomenului este de vină ceea ce mănânci.
Din acest simplu motiv, alegerea unor alimente în defavoarea altora îți poate salva concediul. Iată câteva exemple de astfel de schimbări alimentare pentru a nu suferi de balonare în vacanță: mâncăruri la care să renunți și alternative excelente anti-balonare.
Evita: inghetata
Consuma: smoothie-uri non-lactate
Cu toate că produsele lactate sunt foarte hrănitoare și sunt o sursă extraordinară de calciu și proteine, mulți oameni nu-și dau seama că au probleme cu digestia acestora, mai exact cu descompunerea lactozei, zahărul din compoziția laptelui. Dacă faci parte din această categorie sensibilă, lactoză nedigerata va ajunge în colon, unde fermentează. Acest lucru determina producția excesivă de gaze, fapt ce cauzează extinderea abdomenului (balonarea). Pentru a te feri de neplăceri, încearcă să reduci consumul de lactate și mai ales de înghețată, care vine la pachet și cu o cantitate crescută de zahăr, fapt ce poate agrava situația. În schimb, te poți răcori cu smoothie-uri delicioase din banane și căpșune congelate și câteva linguri de lapte de migdale, orez sau soia. Pe lângă faptul că nu conține lactoză buclucașă, această băutură cremoasa este plină de potasiu, care ajută la compensarea efectelor sodiului în ceea ce privește retenția de apă.
Evita: crackere si paine
Consuma: castraveti
Indiferent dacă ai sau nu alergie ori intoleranță la gluten, consumul a prea multe făinoase poate cauza balonare. Așadar, la restaurant, în loc de coșulețul de pâine, cere chelnerului să-ți aducă un bol cu castraveți tăiați pe lung. Sunt excelenți pentru a fi scufundați în sosuri, dar și pe post de ronțăială între mese sau ca aperitiv. Castraveții au acțiune diuretica, ajutându-te să elimini excesul de lichid din organism și, astfel, să pari mai suplă. De asemenea, ei sunt bogați în quercetină, un flavonoid cu proprietăți antioxidante, care reduce inflamatia și balonarea. Bonus: sunt hipocalorici (au doar 14 calorii/100 g).
Evita: chipsuri & sosuri
Consuma: morcovi/ardei & guacamole
Ori de câte ori ai în față un bol mare de chipsuri din cartofi sau tortilla, știi că-ți va fi extrem de greu să te opreșți din mâncat odată ce ai început. Dincolo de faptul că sunt bombe calorice, acestea sunt și extrem de sărate. Or, sodiul în exces cauzează retenție de apă și balonarea. Pentru a-ți proteja sănătatea, dar și pentru a-ți menține abdomenul plat, ține-te departe de varianta tradițională în care întinzi chipsurile în sosuri onctuoase pe baza de maioneză sau lactate. Mai bine, prepară-ti un guacamole și savurează-l cu felii de morcovi sau ardei roșii.
Evita: hotdogi
Consuma: peste sau pui
Carnea procesată, inclusiv cea din care sunt preparați hotdogii și cârnații, conține un adaos excesiv de sare, care, așa cum am menționat mai sus, cauzează balonare. Optează mai degrabă pentru carnea gătită simplu, la grătar, de pui, vită sau peste. În cazul în care în meniu există un burger căruia nu-i poți rezista, mănâncă-l fără grabă, cu înghițituri mici și mestecă bine fiecare îmbucătură. Apoi, fă o pauză, nu te arunca direct asupra cartofilor sau asupra altor tipuri de amidonoase. În momentul în care amesteci amidonurile grele cu proteinele și grăsimile grele, digestia nu se desfășoară în mod corespunzător. Drept rezultat, acumulezi mai multe gaze decât de obicei și ai parte de un disconfort abdominal dificil de ignorat.
Evita: bauturile carbogazoase
Consuma: apa plata infuzata cu fructe
Racoritoarele carbogazoase pot fi foarte tentante, mai ales când afară fierbe mercurul în termometre. Ai grijă, însă, dioxidul de carbon pe care-l conține, sub formă acelor „bule” plăcut piscatoare, se acumulează la nivelul tractului digestiv, umflandu-te. Or, nu-ți dorești asta! Că să păstrezi aerul de vacanță, alege să te hidratezi cu apă plata infuzată cu fructe exotice și ierburi aromatice.
De ce să mâncăm gutui
27.11.2024