3 strategii inedite pentru a reduce consumul de calorii

Timp estimat de citire3 minute, 30 secunde

# 2 Puterea culorilor

Alegerea corectă a culorii veselei te poate ajuta să estimezi cu o acuratețe mai mare dimensiunea porției de mâncare. Aceasta este concluzia la care au ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea Cornell, SUA, la finele unui experiment interesant. Ei au invitat 60 de persoane să participe la o masă de tip bufet unde s-au servit două tipuri de paste: cu sos de roșii sau cu sos alfredo. Așadar, un preparat avea culoarea roșie, iar celălalt culoarea albă. Invitaților li s-au înmânat, la întâmplare, fie farfurii roșii, fie albe și au fost rugați să-și pună fiecare ce și cât dorește în propria farfurie.

În momentul în care li s-au cântărit farfuriile, s-a observat că persoanele cu un contrast de culoare scăzut între mâncare și farfurie (paste cu sos alfredo pe o farfurie albă) aveau porții cu 23% – circa 42 g – mai mari decât participanții cu un contrast ridicat între mâncare și farfurie (paste cu sos de roșii pe o farfurie albă). Concret, a fost vorba de un surplus de până la 130 de calorii!

De ce s-a întâmplat asta? Contrastul cromatic dintre mâncare și farfurie creează o iluzie vizuală, cunoscută sub numele Delboeuf. Aceasta se referă la faptul că mărimea percepută a unui cerc depinde de mărimea cercului care îl înconjoară. Așadar, atunci când îți pui mâncare pe o farfurie care are o culoare similară cu preparatul culinar, creierul tău trebuie să muncească mai mult pentru a aprecia realist mărimea porției și, astfel, ajungi să exagerezi și „scapi” prea mult.

Lecția învățată: Asigură-te de fiecare dată că farfuria ta are o culoare potrivită, diferită față de cea a preparatului pe care urmează să-l mănânci.

# 3 Divizarea porției în părți mai mici

Uneori, simpla porționare în bucăți mai mici a mâncării nu doar că te poate ajuta să mănânci mai puțin la acea masă, dar poate promova menținerea stării de sațietate o perioadă mai lungă de timp. Acest efect a fost pus în evidență de un grup de cercetători din statul american Arizona, în cadrul unui experiment cu cobai. Ei au antrenat animalele să treacă printr-un labirint, recompensându-le cu mâncare la ieșirea din el. Pentru 20 de șoareci, recompensa a fost o singură bucată de mâncare, iar pentru alți 20 – a fost 30 de bucăți mici din aceeași mâncare, cântărind la fel ca bucata mare oferită celorlalți. După 12 curse prin labirint, șoarecii au preferat și s-au străduit să ajungă mai repede la aceeași cantitate de mâncare servită în bucăți mai mici.

Neimpresionant? Să vedem atunci ce s-a întâmplat în clipa în care metoda a fost pusă în aplicare pe subiecți umani. Cercetătorii au împărțit peste 300 de studenți în două grupuri. Unui grup i s-a oferit un covrig mare acoperit cu cremă de brânză, iar celuilalt – același covrig, dar tăiat în patru bucăți, acoperite cu aceeași cantitate de cremă de brânză. Grupul care a primit covrigul întreg a mâncat ceva mai mult decât cei care au primit covrigul porționat. Partea impresionantă a venit mai târziu. Mai târziu, studenților li s-a oferit un prânz gratuit. Îți poți imagina un student care să nu profite la maximum de o asemenea ocazie? Ei bine, cei care au mâncat covrigul tăiat în bucăți au făcut acest lucru! Deși mâncase covrigul tăiat cu circa 20 de minute mai devreme, ei au consumat cu aproximativ 25% mai puțin din masa gratuită decât studenții care au primit covrigul întreg.

Lecția învățată: Timpul mai lung și efortul suplimentar depus pentru de a mânca bucăți mai mici de mâncare te pot ajuta să te saturi cu mai puțin. Împarte-ți porția în mai multe părți mici.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate