3 strategii inedite pentru a reduce consumul de calorii
Ți-e tot mai greu să-ți ții în frâu poftele alimentare și-ți dai seama de multe ori că ai mâncat mai mult decât ai fi avut nevoie? Dacă te afli în această situație ingrată, să știi că nu ești nici pe de parte un caz singular... Supraalimentarea este unul dintre principalele motive pentru care nu reușesc să se mențină în formă.
05.12.2019
Timp estimat de citire:
5 minute, 42 secundeÎn cazul în care vrei să scazi în greutate sau, pur și simplu, să previi iminentul câștig ponderal, trebuie să faci tot posibilul pentru a reduce din aportul zilnic de calorii. Pe scurt, să încerci să mănânci mai puțin. Cum faci asta? Dacă aplici câteva strategii simple, e posibil să nu-ți mai pară chiar atât de complicat. Noi am identificat trei trucuri mentale care te pot ajuta să-ți controlezi cu mai mult succes consumul de calorii. La prima vedere, s-ar putea să-ți sune ciudat, în realitate însă, acestea chiar funcționează. Ne asigură de acest lucru oamenii de știință!
# 1 Mâncatul imaginar
Deși pare contraintuitiv, îți poți astâmpăra apetitul exagerat imaginându-ți cum mănânci un anume aliment. În mod normal, ai putea crede că, gândindu-te la o friptură suculentă sau la o pizza aburindă cu topping apetisant din abundență, te-ar face să poftești mai mult la mâncarea respectivă. Ei bine, un studiu publicat în prestigioasa revistă „Science” demonstrează contrariul.
Cercetătorii au descoperit că vizualizarea repetată a consumului alimentelor te face să mănânci mai puțin din acestea, cuvântul-cheie fiind „repetată”. Practic, autorii cercetării au stabilit că persoanele care s-au imaginat pe ele însele mâncând 30 de M&M au mâncat după aceea mai puține bomboane decât cele care anterior s-au imaginat consumând 3 M&M. În medie, cu aproximativ 50 la sută mai puține de bomboane! Și trucul nu este valabil doar pentru dulciuri. Cercetătorii l-au pus în aplicare și în cazul brânzei cheddar și i-au confirmat efectul. Astfel, cei care s-au imaginat consumând 30 de cubulețe de brânză au mâncat după aceea cu peste 40% mai puțină brânză decât cei care s-au imaginat mâncând doar trei cuburi.
Lecția învățată: în loc să te arunci imediat și să devorezi în trei timp și trei mișcări ceea ce ai în farfurie, mai întâi imaginează-te cum mănânci și te bucuri de fiecare îmbucătură. De-abia apoi, începe să mănânci de-adevăratelea.
# 2 Puterea culorilor
Alegerea corectă a culorii veselei te poate ajuta să estimezi cu o acuratețe mai mare dimensiunea porției de mâncare. Aceasta este concluzia la care au ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea Cornell, SUA, la finele unui experiment interesant. Ei au invitat 60 de persoane să participe la o masă de tip bufet unde s-au servit două tipuri de paste: cu sos de roșii sau cu sos alfredo. Așadar, un preparat avea culoarea roșie, iar celălalt culoarea albă. Invitaților li s-au înmânat, la întâmplare, fie farfurii roșii, fie albe și au fost rugați să-și pună fiecare ce și cât dorește în propria farfurie.
În momentul în care li s-au cântărit farfuriile, s-a observat că persoanele cu un contrast de culoare scăzut între mâncare și farfurie (paste cu sos alfredo pe o farfurie albă) aveau porții cu 23% – circa 42 g – mai mari decât participanții cu un contrast ridicat între mâncare și farfurie (paste cu sos de roșii pe o farfurie albă). Concret, a fost vorba de un surplus de până la 130 de calorii!
De ce s-a întâmplat asta? Contrastul cromatic dintre mâncare și farfurie creează o iluzie vizuală, cunoscută sub numele Delboeuf. Aceasta se referă la faptul că mărimea percepută a unui cerc depinde de mărimea cercului care îl înconjoară. Așadar, atunci când îți pui mâncare pe o farfurie care are o culoare similară cu preparatul culinar, creierul tău trebuie să muncească mai mult pentru a aprecia realist mărimea porției și, astfel, ajungi să exagerezi și „scapi” prea mult.
Lecția învățată: Asigură-te de fiecare dată că farfuria ta are o culoare potrivită, diferită față de cea a preparatului pe care urmează să-l mănânci.
# 3 Divizarea porției în părți mai mici
Uneori, simpla porționare în bucăți mai mici a mâncării nu doar că te poate ajuta să mănânci mai puțin la acea masă, dar poate promova menținerea stării de sațietate o perioadă mai lungă de timp. Acest efect a fost pus în evidență de un grup de cercetători din statul american Arizona, în cadrul unui experiment cu cobai. Ei au antrenat animalele să treacă printr-un labirint, recompensându-le cu mâncare la ieșirea din el. Pentru 20 de șoareci, recompensa a fost o singură bucată de mâncare, iar pentru alți 20 – a fost 30 de bucăți mici din aceeași mâncare, cântărind la fel ca bucata mare oferită celorlalți. După 12 curse prin labirint, șoarecii au preferat și s-au străduit să ajungă mai repede la aceeași cantitate de mâncare servită în bucăți mai mici.
Neimpresionant? Să vedem atunci ce s-a întâmplat în clipa în care metoda a fost pusă în aplicare pe subiecți umani. Cercetătorii au împărțit peste 300 de studenți în două grupuri. Unui grup i s-a oferit un covrig mare acoperit cu cremă de brânză, iar celuilalt – același covrig, dar tăiat în patru bucăți, acoperite cu aceeași cantitate de cremă de brânză. Grupul care a primit covrigul întreg a mâncat ceva mai mult decât cei care au primit covrigul porționat. Partea impresionantă a venit mai târziu. Mai târziu, studenților li s-a oferit un prânz gratuit. Îți poți imagina un student care să nu profite la maximum de o asemenea ocazie? Ei bine, cei care au mâncat covrigul tăiat în bucăți au făcut acest lucru! Deși mâncase covrigul tăiat cu circa 20 de minute mai devreme, ei au consumat cu aproximativ 25% mai puțin din masa gratuită decât studenții care au primit covrigul întreg.
Lecția învățată: Timpul mai lung și efortul suplimentar depus pentru de a mânca bucăți mai mici de mâncare te pot ajuta să te saturi cu mai puțin. Împarte-ți porția în mai multe părți mici.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu oțet de mere - mit sau realitate?
09.10.2024