Vinul rosu, elixir al sanatatii?
Poate ca una din cele mai discutate (si discutabile) relatii ale omului este cea cu alcoolul. Sunt bune sau rele bauturile alcoolice?! La urma urmei, oamenii de stiinta arata ca si omul primitiv a avut legaturi cu respectiva substanta. Care este insa adevarul despre vin si despre proprietatile lui curative?
10.11.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeSocietatea omeneasca se confrunta de mult timp cu problema consumului excesiv de alcool. Este vorba de un drog… legal si accesibil tuturor, cu conditia de a avea peste 18 ani (si aceasta limita este relativ recenta). Dar nu despre asta vreau sa vorbesc; presupun ca este clar pentru oricine ca prea multe bauturi alcoolice sunt extrem de daunatoare pentru metabolism, si asta chiar daca nu bem atat de mult incat sa ne imbatam.
Vinul rosu si efectele lui miraculoase
Discutia despre beneficiile pentru sanatate ale vinului rosu a aparut in legatura cu asa-zisul „paradox francez”: prietenii nostri de origine latina mananca destul de nesanatos, cu multe grasimi si colesterol, dar beau la fiecare masa macar un pahar de vin rosu. Si totusi nu fac atat de des pe cat ar fi de asteptat boli cardiovasculare. Problema a parut a fi deslusita atunci cand factorul pozitiv a fost gasit in vin: vinul rosu contine resveratrol, provenit din coaja strugurilor negri.
Resveratrolul, elementul-cheie?
Resveratrolul este un atioxidant puternic si protejeaza vasele, inima si normalizeaza lipidele circulate. In timp, „paradoxul francez“ s-a dovedit a fi doar rezultatul unui studiu de corelatie, care nu arata cauze si efecte si care nu a fost corectat pentru alti factori care ar fi putut interveni si influenta rezultatele. De fapt, francezii mananca destul de putin, ceea ce face ca obezitatea sa fie rara in randul lor, deci si bolile cardiovasculare sa faca mai putine ravagii. „Sapand” mai adanc, s-a constatat ca alcoolul, in general, creste colesterolul bun (HDL), dar nu acea fractiune care are cu adevarat o actiune pozitiva la nivel cardiovascular. In plus, francezii au o incidenta mai mare a problemelor hepatice cauzate de alcool, iar consumul habitual degenereaza adesea in consum excesiv si, deci, in alcoolism.
Si alte fructe sau legume contin resveratrol
In vinul rosu se gaseste o cantitate relativ mica de resveratrol. Dar cantitati si mai mari gasim in toate fructele si legumele colorate in rosu inchis sau visiniu. Varza rosie sau banalele dude sunt exceptionale surse de resveratrol. Problema majora o reprezinta biodisponibilitatea substantei. Din toate sursele amintite, el se absoarbe intr-o foarte mica masura. De aceea, doar unele suplimente foarte concentrate au darul de a creste cu adevarat nivelul circulant de resveratrol ceea ce, ulterior, creste sansele acestuia de a ajunge la nivel celular si a actiona.
Consumul moderat de alcool poate fi benefic
Ca atare, povestea vinului rosu ramane doar atat, o poveste. Adevarat, s-a studiat mult pe seama consumului moderat de alcool. Cele mai multe studii au aratat ca un consum redus poate avea efecte pozitive asipra aparatului cardiovascular, dar nu datorita resveratrolului, ci datorita alcoolului etilic. Din pacate, putina lume este in stare sa ramana la acel consum redus pe termen lung. In plus, alte studii au asociat chiar consumul redus cu o alta problema, una de care ne temem toti, mai mult decat de orice alta boala: neoplaziile (cancerul). Desigur, numai viitorul va confirma daca acest lucru este sau nu adevarat, dar in review-uri foarte bine efectuate se arata ca si un consum redus, pe termen lung, poate fi un factor favorizant al cancerelor mamare la femei si al celor colorectale, la ambele sexe.
Tinand seama de cele spuse mai sus, e clar ca nu toti trebuie sa devenim de maine abstinenti absoluti sau consumatori cronici de alcool. Daca obisnuiesti sa bei un pahar din cand in cand, e bine sa stii ca exista unele riscuri. Ele nu inseamna ca maine te vei imbolnavi, ci ca exista sansa de a-ti potenta riscurile pentru anumite boli. Un lucru este insa clar: vinul rosu nu este nici pe departe un elixir al sanatatii si tineretii vesnice, asa cum este considerat de multi.
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024