logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023

          Alimente fără gluten: ce opțiuni ai

          ianuarie 6, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Top surse naturale de vitamina C

Vitamina C este fără doar și poate cea mai cea dintre vitamine. Toată lumea știe că este esențială pentru imunitate și sănătate, în general. Când simțim că ne paște o răceală, ne facem repejor o limonadă concentrată, un ceai cu lămâie sau luăm un supliment cu vitamina C. Adevărul este că vitamina C nu e doar unul dintre micronutrienții cei mai cunoscuți, ci și unul cu foarte multe implicații în buna funcționare a organismului. Iar vestea foarte bună este că există o multitudine de alimente care conțin vitamina C din abundență. Așadar, ne putem bucura de beneficiile ei din plin.

04.03.2021

Natalia Talmacec

811

Timp estimat de citire:

9 minute, 41 secunde
Cuprins
1. Beneficiile vitaminei C
2. Alimente bogate în vitamina C
3. Excesul de vitamina C și posibilele reacții adverse

Pentru că este un subiect extrem de generos, înainte de a face lista cu alimente bogate în vitamina C, vom trece în revistă câteva repere istorice. Ilustrează, pe scurt, eforturile oamenilor în a înțelege mai bine și a interveni în interacțiunile dintre alimentație și sănătate.

Descoperirea vitaminei C este strâns legată de scorbut. Vorbim de o problemă de sănătate, caracterizată prin oboseală accentuată, apariția unor pete livide pe piele, gingii inflamate și sângerări ale practic tuturor membranelor mucoase. Această  boală cauzată de deficitul prelungit de vitamina C a făcut ravagii în rândul personalului navigant maritim în secolul XVIII-lea. Se estimează că a afectat 2 milioane de marinari.

1747 – Primele studii clinice

Un doctor scoțian pe nume James Lind, pionier al igienei navale în Marina Regală, a efectuat unul dintre primele studii clinice, care au condus la teoria, conform căreia fructele citrice vindecă scorbutul. Mai precis, el a aplicat șase tratamente diferite în cazul a 12 marinari cu scorbut. A constatat astfel că doar portocalele și lămâile erau eficiente în tratarea scorbutului. Acesta a fost un prim pas hotărâtor făcut în eforturile de identificare a proprietăților celebrei vitamine.

1795 – Rația zilnică de citrice

Medicul marinei britanice Gilbert Blane determină Amiralitatea să emită reglementări pentru utilizarea universală a sucului de citrice ca rație zilnică la bordul navelor britanice. Flagelul scorbutului este astfel înlăturat pentru totdeauna din marina britanică.

1845 – Marea Foamete Irlandeză

Scorbutul a produs prăpăd și pe uscat, mai ales în Irlanda, în perioada 1845-1849, care a marcat un capitol extrem de dureros din istoria acestei țări. Atunci a avut loc Marea Foamete Irlandeză, ca urmare a manei de cartofi care a compromis complet recoltele an de an.

1880 – Limey

Influența britanică în Caraibe duce la înlocuirea lămâilor și portocalelor cu fructele lime pentru a preveni scorbutul. Aceste erau utilizate pentru a asigura rația zilnică de suc de citrice, deoarece erau mult mai accesibile. Din acest motiv, marinarii britanici se aleg cu apelativul „Limey”. A rămas o poreclă predominant americană de argou pentru o persoană britanică.

1907 – Cobaii și varza

Biochimiștii norvegieni Axel Holst și Alfred Fröhlich demonstrează că și la cobai poate fi declanșată o boală asemănătoare scorbutului prin restricționarea anumitor alimente. Ei observă că atunci când rozătoarele sunt hrănite cu varză – astăzi știm că aceasta face parte din categoria de alimente bogate în vitamina C –, simptomele dispar. Apare o preocupare intensă pentru identificarea substanței responsabile de aceste afect benefic.

1928 – Acidul hexuronic

Biochimistul maghiar Albert Szent-Györgyi izolează un agent reductor, adică un antioxidant, din sucurile de plante și țesuturile animale. Alege pentru el dnumirea de „acid hexuronic”. Patru ani mai târziu, el ajută la dovedirea faptului că acest compus organic este factorul antiscorbutic descoperit în 1907 de Holst și Fröhlich.

1932 – Acid ascorbic

Chimistul britanic Walter Haworth determină structura moleculară a acidului hexuronic și îl redenumește acid ascorbic. Această substanță este cunoscută și astăzi sub numele de vitamina C. În anul următor, Haworth conduce o echipă de oameni de știință care în cele din urmă reușesc să producă acid ascorbic sintetic.

1937 – Vedeta Premiilor Nobel

Albert Szent-Györgyi este distins cu Premiul Nobel în medicină pentru descoperirea vitaminei C, iar Walter Haworth este distins cu Premiul Nobel pentru chimie pentru munca sa privind sinteza vitaminei C, precum și pentru cercetarea carbohidraților.

1970 – Rolul în răceala comună

Este publicată cartea chimistului Linus Pauling „Vitamina C și răceala comună”. Se dovedește a fi un bestseller și îi determină pe mulți să creadă în valoarea vitaminei pentru prevenirea și tratamentul răcelii.

2007 – Ultimul mister

Oamenii de știință de la Plant & Food Research raportează găsirea răspunsului exact în ceea ce privește  modul în care plantele produc vitamina C. Lucrând cu diferite soiuri de kiwi și cu cea mai mare bază de date de ADN din kiwi din lume, echipa izolează ultima enzimă nedescoperită în procesul producției de vitamina C.

Beneficiile vitaminei C

De-a lungul anilor de cercetare, oamenii de știință au stabilit că vitamina C este implicată într-o mulțime de procese ce au loc neîncetat în organismul nostru. Această vitamină hidrosolubilă (solubilă în apă) participă la metabolismul glucozei, al acidului folic, dar și la sinteza hormonilor, a unor neurotransmițători și a aminoacizilor. De asemenea, ea are un rol important în producerea colagenului. Tocmai de aceea, consumul de alimente bogate în vitamina C ajută la menținerea integrității articulare, a sănătății și frumuseții pielii.

Totodată, fiind un puternic antioxidant, vitamina C reduce riscul de boli cronice și încetinește procesele îmbătrânirii celulare, protejându-ne de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Contribuie inclusiv la gestionarea hipertensiunii arteriale și poate ajuta la scăderea nivelurilor de acid uric. Nu în ultimul rând trebuie menționate rolurile sale în buna funcționare a globulelor albe și întărirea sistemului de apărarea a organismului, precum și în absorbția fierului și prevenirea uneia dintre cele mai răspândite forme de anemie, cea feriprivă.

Există dovezi încurajatoare care arată că o dietă bogată în alimente care conțin vitamina C ar proteja memoria și gândirea. De curând, un studiu apărut în revista Neurology, care a implicat 43.000 de persoane, monitorizate timp de 19 ani, a sugerat că vitamina C poate ajuta și la reducerea riscului de declanșare a bolii Parkinson. Mai exact, datele au relevat că persoanele care au avut un consum mai mare de alimente bogate în vitamina C au asociat un risc cu 38% mai mic de a dezvolta această maladie.

Alimente bogate în vitamina C

Doza Zilnică Recomandată (DZR) de vitamina C pentru adulți este de 90 miligrame (mg). Pentru femeile care alăptează, doza crește la 120 mg. De asemenea, fumătorii trebuie să crească aportul zilnic cu cel puțin 35 mg. Unii experți consideră însă că ar trebui să consumăm mult mai mult decât această cantitate recomandată pentru a ne menține sănătatea pe termen lung. Ei susțin că 200 mg pe zi ar fi o cantitate optimă pentru majoritatea adulților.

Din fericire, avem la dispoziție nenumărate alimente care conțin vitamina C. Unele sunt mai generoase decât altele. Poate părea greu de crezut, dar până și carnea intră în categoria de alimente care conțin vitamina C! Da, nu-i nicio exagerare. Spre deosebire de oameni, animalele își pot sintetiza propria vitamina C, convertind, cu ajutorul unor enzime, glucoza în acid ascorbic. S-a stabilit că o capră adultă poate produce mai mult de 13.000 mg de vitamina C pe zi. Această cantitate scade până la 10.000 mg pe zi, dacă animalul se află în stare de stres sau boală. Cu toate acestea carnea este considerată a fi sursă slabă de vitamina C, mai ales că gătitul reduce extrem de mult conținutul acesteia.

Nu-i însă absolut nicio problemă, deoarece există multe alte alimente bogate în vitamina C, care ne fac  plinul cu acest micronutrient valoros. După cum era de așteptat, vorbim în principal de fructe și legume.

Departe de a fi un clasament exhaustiv, această listă cu alimente care conțin vitamina C  te pot ajuta să te orientezi mai ușor în alegerea surselor. Poți observa cât de mult variază cantitatea de vitamină în funcție de gramaj (per 100 g) sau de valoarea energetică (per 200 g calorii) a produsului. Tu ce alimente bogate în vitamina C obișnuiești să consumi?

1.     Acerola

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
1.644 mg

(1.827% din DZR)

1.677,6 mg

(1.864% din DZR)

10.485 mg

(11.650% din DZR)

2.     Guava

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
377 mg

(419% din DZR)

228 mg

(254% din DZR)

671 mg

(746% din DZR)

3.     Măceșe

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
541 mg

(601% din DZR)

426 mg

(473% din DZR)

525,9 mg

(584% din DZR)

4.     Kiwi

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
167 mg

(185% din DZR)

93 mg

(103% din DZR)

304 mg

(338% din DZR)

5.     Ardeii grași

Ardeiul gras roșu este mai bogat în vitamina C decât ardeiul gras verde. Dacă primul furnizează 190 mg/cană, celălalt sortiment – doar 120 mg/ cană. Oricum ar fi, ardeii grași ocupă un loc fruntaș în topul cu alimente care conțin vitamina C.

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
152 mg

(169% din DZR)

128 mg

(142% din DZR)

982 mg

(1091% din DZR)

6.     Căpșunele

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
98 mg

(108% din DZR)

59 mg

(65% din DZR)

368 mg

(408% din DZR)

Alte fructe de pădure pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Zmeura – 36% din DZR/ cană

Mure – 34% din DZR/ cană

Afine – 16% din DZR/ cană

7.     Portocalele

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
96 mg

(106% din DZR)

53 mg

(59% din DZR)

226 mg

(252% din DZR)

Alte citrice pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Pomelo – 413% din DZR/ bucată

Grepfrut – 98% din DZR / bucată

Clementine – 40% din DZR/ bucată

Lămâi – 34% din DZR/ bucată

8.     Papaya

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
88 mg

(98% din DZR)

61 mg

(68% din DZR)

283 mg

(315% din DZR)

Alte fructe tropicale pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Lichi – 151% din DZR / cană

Ananas – 88% din DZR/ cană

Fructul pasiunii – 79% din DZR/ cană

Mango – 67% din DZR/ cană

9.     Broccoli

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
81 mg

(90% din DZR)

89 mg

(99% din DZR)

525 mg

(583% din DZR)

Alte crucifere pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Varză de Bruxelles – 107% din DZR/ cană

Conopidă – 61% din DZR/ cană

Varză – 63 % din DZR/ cană

10.  Roșiile

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
55 mg

(61% din DZR)

23 mg

(25% din DZR)

253 mg

(281% din DZR)

Lista cu alimente care conțin vitamina C n-ar putea fi completă fără verdețuri: salată verde, vază kale, spanac, rucola, urzici, leurdă etc. Și ierburile aromatice trebuie incluse în categoria de alimente bogate în vitamina C. Pătrunjelul, de exemplu, asigură 133 mg/ 100 g, mărarul – 85 mg/ 100 g, iar cimbrul este de-a dreptul campion la acest capitol, furnizând 160 mg/ 100 g. În mod evident, nu putem consuma atâta cimbru deodată, însă chiar și 1-2 lingurițe adăugate în mâncare contează.

Excesul de vitamina C și posibilele reacții adverse

Avem nevoie crescută de vitamina C în perioadele de suprasolicitare, atunci când ne confruntăm cu infecții, deficit de fier sau de proteine sau suferim de arsuri, inclusiv de cele solare. În astfel de momente, putem lua în siguranță un supliment de 500 – 1000 mg de vitamina C zilnic, mai ales în contextul în care dieta este mai săracă în alimente care conțin vitamina C. Trebuie să avem în vedere că doza maximă admisă de vitamina C este de 2000 mg/zi. O cantitate mai mare de atât poate crește aciditatea urinei și poate provoca greață, diaree și dureri abdominale.

Etichete:

alimente bogate in vitamina c, alimente care contin vintamina c, beneficii vitamina c, imunitate, oboseala

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Top alimente care luptă cu inflamația
Cu toții cunoaștem consecința evidentă a alegerilor alimentare constant nesănătoase: creștere..

30.01.2023

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

12.01.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece

13.12.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

05.12.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de pâine cu maia

02.12.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
De ce să consumi alimente fermentate? 7 alimente fermentate care fac minuni

16.11.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
5 alimente care acum 100 de ani erau complet subapreciate

13.11.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030469
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344513
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347646
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293901
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158957

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Editorial Psihologie Reviste Sanatate

Recomandări din alte categorii

Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!
Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase
Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne