logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului

          aprilie 8, 2021

          O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

          aprilie 5, 2021

          Carnea procesată, boală curată: s-a confirmat legătura cu riscul de deces prematur

          aprilie 1, 2021

          “Ora de sport în aer liber” pentru 38 de copii nevoiași de la Centrul de zi “Bufkids”

          aprilie 1, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum scapi de greutatea “de carantină”

          aprilie 11, 2021

          3 ceaiuri care te ajuta să slăbești

          aprilie 9, 2021

          Meniu de 7 zile care te ajută să slăbești sănătos

          aprilie 8, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea

          aprilie 9, 2021

          Cele mai sănătoase fructe din lume

          aprilie 5, 2021

          Stii cate beneficii se ascund in naut?

          aprilie 2, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă

          aprilie 6, 2021

          Rețete cu puține calorii pentru prânz sănătos

          martie 31, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?

          aprilie 7, 2021

          (P) Susținerea sistemului imunitar

          aprilie 5, 2021

          De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

          martie 29, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse

          aprilie 7, 2021

          Exerciții pentru picioare tonifiate

          aprilie 6, 2021

          Alternative la alergat: patru tipuri de mers pentru un corp tonifiat

          aprilie 1, 2021
  • Psihologie
        • Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
          Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Top surse naturale de vitamina C

Vitamina C este fără doar și poate cea mai cea dintre vitamine. Toată lumea știe că este esențială pentru imunitate și sănătate, în general. Când simțim că ne paște o răceală, ne facem repejor o limonadă concentrată, un ceai cu lămâie sau luăm un supliment cu vitamina C. Adevărul este că vitamina C nu e doar unul dintre micronutrienții cei mai cunoscuți, ci și unul cu foarte multe implicații în buna funcționare a organismului. Iar vestea foarte bună este că există o multitudine de alimente care conțin vitamina C din abundență. Așadar, ne putem bucura de beneficiile ei din plin.

04.03.2021

Natalia Talmacec

256

Timp estimat de citire:

9 minute, 41 secunde
Cuprins
1. Beneficiile vitaminei C
2. Alimente bogate în vitamina C
3. Excesul de vitamina C și posibilele reacții adverse

Pentru că este un subiect extrem de generos, înainte de a face lista cu alimente bogate în vitamina C, vom trece în revistă câteva repere istorice. Ilustrează, pe scurt, eforturile oamenilor în a înțelege mai bine și a interveni în interacțiunile dintre alimentație și sănătate.

Descoperirea vitaminei C este strâns legată de scorbut. Vorbim de o problemă de sănătate, caracterizată prin oboseală accentuată, apariția unor pete livide pe piele, gingii inflamate și sângerări ale practic tuturor membranelor mucoase. Această  boală cauzată de deficitul prelungit de vitamina C a făcut ravagii în rândul personalului navigant maritim în secolul XVIII-lea. Se estimează că a afectat 2 milioane de marinari.

1747 – Primele studii clinice

Un doctor scoțian pe nume James Lind, pionier al igienei navale în Marina Regală, a efectuat unul dintre primele studii clinice, care au condus la teoria, conform căreia fructele citrice vindecă scorbutul. Mai precis, el a aplicat șase tratamente diferite în cazul a 12 marinari cu scorbut. A constatat astfel că doar portocalele și lămâile erau eficiente în tratarea scorbutului. Acesta a fost un prim pas hotărâtor făcut în eforturile de identificare a proprietăților celebrei vitamine.

1795 – Rația zilnică de citrice

Medicul marinei britanice Gilbert Blane determină Amiralitatea să emită reglementări pentru utilizarea universală a sucului de citrice ca rație zilnică la bordul navelor britanice. Flagelul scorbutului este astfel înlăturat pentru totdeauna din marina britanică.

1845 – Marea Foamete Irlandeză

Scorbutul a produs prăpăd și pe uscat, mai ales în Irlanda, în perioada 1845-1849, care a marcat un capitol extrem de dureros din istoria acestei țări. Atunci a avut loc Marea Foamete Irlandeză, ca urmare a manei de cartofi care a compromis complet recoltele an de an.

1880 – Limey

Influența britanică în Caraibe duce la înlocuirea lămâilor și portocalelor cu fructele lime pentru a preveni scorbutul. Aceste erau utilizate pentru a asigura rația zilnică de suc de citrice, deoarece erau mult mai accesibile. Din acest motiv, marinarii britanici se aleg cu apelativul „Limey”. A rămas o poreclă predominant americană de argou pentru o persoană britanică.

1907 – Cobaii și varza

Biochimiștii norvegieni Axel Holst și Alfred Fröhlich demonstrează că și la cobai poate fi declanșată o boală asemănătoare scorbutului prin restricționarea anumitor alimente. Ei observă că atunci când rozătoarele sunt hrănite cu varză – astăzi știm că aceasta face parte din categoria de alimente bogate în vitamina C –, simptomele dispar. Apare o preocupare intensă pentru identificarea substanței responsabile de aceste afect benefic.

1928 – Acidul hexuronic

Biochimistul maghiar Albert Szent-Györgyi izolează un agent reductor, adică un antioxidant, din sucurile de plante și țesuturile animale. Alege pentru el dnumirea de „acid hexuronic”. Patru ani mai târziu, el ajută la dovedirea faptului că acest compus organic este factorul antiscorbutic descoperit în 1907 de Holst și Fröhlich.

1932 – Acid ascorbic

Chimistul britanic Walter Haworth determină structura moleculară a acidului hexuronic și îl redenumește acid ascorbic. Această substanță este cunoscută și astăzi sub numele de vitamina C. În anul următor, Haworth conduce o echipă de oameni de știință care în cele din urmă reușesc să producă acid ascorbic sintetic.

1937 – Vedeta Premiilor Nobel

Albert Szent-Györgyi este distins cu Premiul Nobel în medicină pentru descoperirea vitaminei C, iar Walter Haworth este distins cu Premiul Nobel pentru chimie pentru munca sa privind sinteza vitaminei C, precum și pentru cercetarea carbohidraților.

1970 – Rolul în răceala comună

Este publicată cartea chimistului Linus Pauling „Vitamina C și răceala comună”. Se dovedește a fi un bestseller și îi determină pe mulți să creadă în valoarea vitaminei pentru prevenirea și tratamentul răcelii.

2007 – Ultimul mister

Oamenii de știință de la Plant & Food Research raportează găsirea răspunsului exact în ceea ce privește  modul în care plantele produc vitamina C. Lucrând cu diferite soiuri de kiwi și cu cea mai mare bază de date de ADN din kiwi din lume, echipa izolează ultima enzimă nedescoperită în procesul producției de vitamina C.

Beneficiile vitaminei C

De-a lungul anilor de cercetare, oamenii de știință au stabilit că vitamina C este implicată într-o mulțime de procese ce au loc neîncetat în organismul nostru. Această vitamină hidrosolubilă (solubilă în apă) participă la metabolismul glucozei, al acidului folic, dar și la sinteza hormonilor, a unor neurotransmițători și a aminoacizilor. De asemenea, ea are un rol important în producerea colagenului. Tocmai de aceea, consumul de alimente bogate în vitamina C ajută la menținerea integrității articulare, a sănătății și frumuseții pielii.

Totodată, fiind un puternic antioxidant, vitamina C reduce riscul de boli cronice și încetinește procesele îmbătrânirii celulare, protejându-ne de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Contribuie inclusiv la gestionarea hipertensiunii arteriale și poate ajuta la scăderea nivelurilor de acid uric. Nu în ultimul rând trebuie menționate rolurile sale în buna funcționare a globulelor albe și întărirea sistemului de apărarea a organismului, precum și în absorbția fierului și prevenirea uneia dintre cele mai răspândite forme de anemie, cea feriprivă.

Există dovezi încurajatoare care arată că o dietă bogată în alimente care conțin vitamina C ar proteja memoria și gândirea. De curând, un studiu apărut în revista Neurology, care a implicat 43.000 de persoane, monitorizate timp de 19 ani, a sugerat că vitamina C poate ajuta și la reducerea riscului de declanșare a bolii Parkinson. Mai exact, datele au relevat că persoanele care au avut un consum mai mare de alimente bogate în vitamina C au asociat un risc cu 38% mai mic de a dezvolta această maladie.

Alimente bogate în vitamina C

Doza Zilnică Recomandată (DZR) de vitamina C pentru adulți este de 90 miligrame (mg). Pentru femeile care alăptează, doza crește la 120 mg. De asemenea, fumătorii trebuie să crească aportul zilnic cu cel puțin 35 mg. Unii experți consideră însă că ar trebui să consumăm mult mai mult decât această cantitate recomandată pentru a ne menține sănătatea pe termen lung. Ei susțin că 200 mg pe zi ar fi o cantitate optimă pentru majoritatea adulților.

Din fericire, avem la dispoziție nenumărate alimente care conțin vitamina C. Unele sunt mai generoase decât altele. Poate părea greu de crezut, dar până și carnea intră în categoria de alimente care conțin vitamina C! Da, nu-i nicio exagerare. Spre deosebire de oameni, animalele își pot sintetiza propria vitamina C, convertind, cu ajutorul unor enzime, glucoza în acid ascorbic. S-a stabilit că o capră adultă poate produce mai mult de 13.000 mg de vitamina C pe zi. Această cantitate scade până la 10.000 mg pe zi, dacă animalul se află în stare de stres sau boală. Cu toate acestea carnea este considerată a fi sursă slabă de vitamina C, mai ales că gătitul reduce extrem de mult conținutul acesteia.

Nu-i însă absolut nicio problemă, deoarece există multe alte alimente bogate în vitamina C, care ne fac  plinul cu acest micronutrient valoros. După cum era de așteptat, vorbim în principal de fructe și legume.

Departe de a fi un clasament exhaustiv, această listă cu alimente care conțin vitamina C  te pot ajuta să te orientezi mai ușor în alegerea surselor. Poți observa cât de mult variază cantitatea de vitamină în funcție de gramaj (per 100 g) sau de valoarea energetică (per 200 g calorii) a produsului. Tu ce alimente bogate în vitamina C obișnuiești să consumi?

1.     Acerola

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
1.644 mg

(1.827% din DZR)

1.677,6 mg

(1.864% din DZR)

10.485 mg

(11.650% din DZR)

2.     Guava

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
377 mg

(419% din DZR)

228 mg

(254% din DZR)

671 mg

(746% din DZR)

3.     Măceșe

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
541 mg

(601% din DZR)

426 mg

(473% din DZR)

525,9 mg

(584% din DZR)

4.     Kiwi

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
167 mg

(185% din DZR)

93 mg

(103% din DZR)

304 mg

(338% din DZR)

5.     Ardeii grași

Ardeiul gras roșu este mai bogat în vitamina C decât ardeiul gras verde. Dacă primul furnizează 190 mg/cană, celălalt sortiment – doar 120 mg/ cană. Oricum ar fi, ardeii grași ocupă un loc fruntaș în topul cu alimente care conțin vitamina C.

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
152 mg

(169% din DZR)

128 mg

(142% din DZR)

982 mg

(1091% din DZR)

6.     Căpșunele

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
98 mg

(108% din DZR)

59 mg

(65% din DZR)

368 mg

(408% din DZR)

Alte fructe de pădure pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Zmeura – 36% din DZR/ cană

Mure – 34% din DZR/ cană

Afine – 16% din DZR/ cană

7.     Portocalele

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
96 mg

(106% din DZR)

53 mg

(59% din DZR)

226 mg

(252% din DZR)

Alte citrice pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Pomelo – 413% din DZR/ bucată

Grepfrut – 98% din DZR / bucată

Clementine – 40% din DZR/ bucată

Lămâi – 34% din DZR/ bucată

8.     Papaya

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
88 mg

(98% din DZR)

61 mg

(68% din DZR)

283 mg

(315% din DZR)

Alte fructe tropicale pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Lichi – 151% din DZR / cană

Ananas – 88% din DZR/ cană

Fructul pasiunii – 79% din DZR/ cană

Mango – 67% din DZR/ cană

9.     Broccoli

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
81 mg

(90% din DZR)

89 mg

(99% din DZR)

525 mg

(583% din DZR)

Alte crucifere pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Varză de Bruxelles – 107% din DZR/ cană

Conopidă – 61% din DZR/ cană

Varză – 63 % din DZR/ cană

10.  Roșiile

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
55 mg

(61% din DZR)

23 mg

(25% din DZR)

253 mg

(281% din DZR)

Lista cu alimente care conțin vitamina C n-ar putea fi completă fără verdețuri: salată verde, vază kale, spanac, rucola, urzici, leurdă etc. Și ierburile aromatice trebuie incluse în categoria de alimente bogate în vitamina C. Pătrunjelul, de exemplu, asigură 133 mg/ 100 g, mărarul – 85 mg/ 100 g, iar cimbrul este de-a dreptul campion la acest capitol, furnizând 160 mg/ 100 g. În mod evident, nu putem consuma atâta cimbru deodată, însă chiar și 1-2 lingurițe adăugate în mâncare contează.

Excesul de vitamina C și posibilele reacții adverse

Avem nevoie crescută de vitamina C în perioadele de suprasolicitare, atunci când ne confruntăm cu infecții, deficit de fier sau de proteine sau suferim de arsuri, inclusiv de cele solare. În astfel de momente, putem lua în siguranță un supliment de 500 – 1000 mg de vitamina C zilnic, mai ales în contextul în care dieta este mai săracă în alimente care conțin vitamina C. Trebuie să avem în vedere că doza maximă admisă de vitamina C este de 2000 mg/zi. O cantitate mai mare de atât poate crește aciditatea urinei și poate provoca greață, diaree și dureri abdominale.

Etichete:

alimente bogate in vitamina c, alimente care contin vintamina c, beneficii vitamina c, imunitate, oboseala

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Cele mai sănătoase fructe din lume
Consumul frecvent de fructe este o metodă excelentă de a-ți îmbunătăți sănătatea și de a r..

05.04.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Stii cate beneficii se ascund in naut?

02.04.2021

tonica
nutritie sanatoasa
Alternative la paste: idei creative cu legume spiralate

31.03.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Mit: gălbenușul nu este sănătos!

30.03.2021

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Indicele glicemic al fructelor si legumelor de primavara

28.03.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Laptele - beneficii și limitări în consumul la diverse vârste

28.03.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Alimente care conțin vitamina D

17.03.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1018527
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 334293
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 339531
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 286266
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 144697



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Sport Retete Editorial

Recomandări din alte categorii

Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”
Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
(P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne