logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Naturalis Artrosuport Colagen, castigatoare a competitiei “Votat Produsul Anului 2023”, la categoria Sistem osteo-articular

          mai 23, 2023

          Benesio StresCalm, „Votat Produsul Anului” 2023, la categoria Suplimente naturale antistres!

          mai 17, 2023

          Benesio MaxiTonic, câștigător al competiției „Votat Produsul Anului®” 2023 – categoria Vitamine și minerale!

          mai 17, 2023

          Oamenii de știință au descoperit de ce este irezistibilă ciocolata

          aprilie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă

          mai 24, 2023

          Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate

          mai 24, 2023

          Post intermitent – cum să-l începeți și cum să-l urmați corect?

          mai 22, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Sfecla roșie – beneficii și consum

          iunie 6, 2023

          Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

          mai 19, 2023

          Ciupercile pleurotus – beneficii și rețete

          mai 15, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 deserturi cu piersici de care te vei îndrăgosti. Uite cât de simplu se prepară

          mai 31, 2023

          3 idei de salate pe care să le încerci vara aceasta dacă ești la dietă

          mai 30, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Apneea în somn și alimentația

          iunie 2, 2023

          Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate

          iunie 2, 2023

          Sănătatea colonului: cum să o protejăm

          mai 18, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice pentru arderea grăsimilor

          mai 8, 2023

          Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023
  • Psihologie
        • Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023

          Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Kerem Bürsin, protagonistul telenovelei turcești „Dragostea plutește în aer” – cum se menține în formă actorul turc

          mai 30, 2023

          Ți-l mai aduci aminte pe Jonah Hill din filmul “Lupul de pe Wall Street”? Transformarea lui este incredibilă!

          mai 25, 2023

          Melissa McCharty nu mai este plinuță! Actrița a dezvăluit ce dietă a ales. “Ma simt mai încrezătoare ca niciodată”

          mai 24, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceai de cimbru – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 6, 2023

          Ceai de coada-șoricelului – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023

          Ceai de mușețel – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023

          Recomandări de ceaiuri pentru stomac

          mai 9, 2023
nutritie-sanatoasa

Top surse naturale de vitamina C

Vitamina C este fără doar și poate cea mai cea dintre vitamine. Toată lumea știe că este esențială pentru imunitate și sănătate, în general. Când simțim că ne paște o răceală, ne facem repejor o limonadă concentrată, un ceai cu lămâie sau luăm un supliment cu vitamina C. Adevărul este că vitamina C nu e doar unul dintre micronutrienții cei mai cunoscuți, ci și unul cu foarte multe implicații în buna funcționare a organismului. Iar vestea foarte bună este că există o multitudine de alimente care conțin vitamina C din abundență. Așadar, ne putem bucura de beneficiile ei din plin.

04.03.2021

Natalia Talmacec

909

Timp estimat de citire:

9 minute, 41 secunde
Cuprins
1. Beneficiile vitaminei C
2. Alimente bogate în vitamina C
3. Excesul de vitamina C și posibilele reacții adverse

Pentru că este un subiect extrem de generos, înainte de a face lista cu alimente bogate în vitamina C, vom trece în revistă câteva repere istorice. Ilustrează, pe scurt, eforturile oamenilor în a înțelege mai bine și a interveni în interacțiunile dintre alimentație și sănătate.

Descoperirea vitaminei C este strâns legată de scorbut. Vorbim de o problemă de sănătate, caracterizată prin oboseală accentuată, apariția unor pete livide pe piele, gingii inflamate și sângerări ale practic tuturor membranelor mucoase. Această  boală cauzată de deficitul prelungit de vitamina C a făcut ravagii în rândul personalului navigant maritim în secolul XVIII-lea. Se estimează că a afectat 2 milioane de marinari.

1747 – Primele studii clinice

Un doctor scoțian pe nume James Lind, pionier al igienei navale în Marina Regală, a efectuat unul dintre primele studii clinice, care au condus la teoria, conform căreia fructele citrice vindecă scorbutul. Mai precis, el a aplicat șase tratamente diferite în cazul a 12 marinari cu scorbut. A constatat astfel că doar portocalele și lămâile erau eficiente în tratarea scorbutului. Acesta a fost un prim pas hotărâtor făcut în eforturile de identificare a proprietăților celebrei vitamine.

1795 – Rația zilnică de citrice

Medicul marinei britanice Gilbert Blane determină Amiralitatea să emită reglementări pentru utilizarea universală a sucului de citrice ca rație zilnică la bordul navelor britanice. Flagelul scorbutului este astfel înlăturat pentru totdeauna din marina britanică.

1845 – Marea Foamete Irlandeză

Scorbutul a produs prăpăd și pe uscat, mai ales în Irlanda, în perioada 1845-1849, care a marcat un capitol extrem de dureros din istoria acestei țări. Atunci a avut loc Marea Foamete Irlandeză, ca urmare a manei de cartofi care a compromis complet recoltele an de an.

1880 – Limey

Influența britanică în Caraibe duce la înlocuirea lămâilor și portocalelor cu fructele lime pentru a preveni scorbutul. Aceste erau utilizate pentru a asigura rația zilnică de suc de citrice, deoarece erau mult mai accesibile. Din acest motiv, marinarii britanici se aleg cu apelativul „Limey”. A rămas o poreclă predominant americană de argou pentru o persoană britanică.

1907 – Cobaii și varza

Biochimiștii norvegieni Axel Holst și Alfred Fröhlich demonstrează că și la cobai poate fi declanșată o boală asemănătoare scorbutului prin restricționarea anumitor alimente. Ei observă că atunci când rozătoarele sunt hrănite cu varză – astăzi știm că aceasta face parte din categoria de alimente bogate în vitamina C –, simptomele dispar. Apare o preocupare intensă pentru identificarea substanței responsabile de aceste afect benefic.

1928 – Acidul hexuronic

Biochimistul maghiar Albert Szent-Györgyi izolează un agent reductor, adică un antioxidant, din sucurile de plante și țesuturile animale. Alege pentru el dnumirea de „acid hexuronic”. Patru ani mai târziu, el ajută la dovedirea faptului că acest compus organic este factorul antiscorbutic descoperit în 1907 de Holst și Fröhlich.

1932 – Acid ascorbic

Chimistul britanic Walter Haworth determină structura moleculară a acidului hexuronic și îl redenumește acid ascorbic. Această substanță este cunoscută și astăzi sub numele de vitamina C. În anul următor, Haworth conduce o echipă de oameni de știință care în cele din urmă reușesc să producă acid ascorbic sintetic.

1937 – Vedeta Premiilor Nobel

Albert Szent-Györgyi este distins cu Premiul Nobel în medicină pentru descoperirea vitaminei C, iar Walter Haworth este distins cu Premiul Nobel pentru chimie pentru munca sa privind sinteza vitaminei C, precum și pentru cercetarea carbohidraților.

1970 – Rolul în răceala comună

Este publicată cartea chimistului Linus Pauling „Vitamina C și răceala comună”. Se dovedește a fi un bestseller și îi determină pe mulți să creadă în valoarea vitaminei pentru prevenirea și tratamentul răcelii.

2007 – Ultimul mister

Oamenii de știință de la Plant & Food Research raportează găsirea răspunsului exact în ceea ce privește  modul în care plantele produc vitamina C. Lucrând cu diferite soiuri de kiwi și cu cea mai mare bază de date de ADN din kiwi din lume, echipa izolează ultima enzimă nedescoperită în procesul producției de vitamina C.

Beneficiile vitaminei C

De-a lungul anilor de cercetare, oamenii de știință au stabilit că vitamina C este implicată într-o mulțime de procese ce au loc neîncetat în organismul nostru. Această vitamină hidrosolubilă (solubilă în apă) participă la metabolismul glucozei, al acidului folic, dar și la sinteza hormonilor, a unor neurotransmițători și a aminoacizilor. De asemenea, ea are un rol important în producerea colagenului. Tocmai de aceea, consumul de alimente bogate în vitamina C ajută la menținerea integrității articulare, a sănătății și frumuseții pielii.

Totodată, fiind un puternic antioxidant, vitamina C reduce riscul de boli cronice și încetinește procesele îmbătrânirii celulare, protejându-ne de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Contribuie inclusiv la gestionarea hipertensiunii arteriale și poate ajuta la scăderea nivelurilor de acid uric. Nu în ultimul rând trebuie menționate rolurile sale în buna funcționare a globulelor albe și întărirea sistemului de apărarea a organismului, precum și în absorbția fierului și prevenirea uneia dintre cele mai răspândite forme de anemie, cea feriprivă.

Există dovezi încurajatoare care arată că o dietă bogată în alimente care conțin vitamina C ar proteja memoria și gândirea. De curând, un studiu apărut în revista Neurology, care a implicat 43.000 de persoane, monitorizate timp de 19 ani, a sugerat că vitamina C poate ajuta și la reducerea riscului de declanșare a bolii Parkinson. Mai exact, datele au relevat că persoanele care au avut un consum mai mare de alimente bogate în vitamina C au asociat un risc cu 38% mai mic de a dezvolta această maladie.

Alimente bogate în vitamina C

Doza Zilnică Recomandată (DZR) de vitamina C pentru adulți este de 90 miligrame (mg). Pentru femeile care alăptează, doza crește la 120 mg. De asemenea, fumătorii trebuie să crească aportul zilnic cu cel puțin 35 mg. Unii experți consideră însă că ar trebui să consumăm mult mai mult decât această cantitate recomandată pentru a ne menține sănătatea pe termen lung. Ei susțin că 200 mg pe zi ar fi o cantitate optimă pentru majoritatea adulților.

Din fericire, avem la dispoziție nenumărate alimente care conțin vitamina C. Unele sunt mai generoase decât altele. Poate părea greu de crezut, dar până și carnea intră în categoria de alimente care conțin vitamina C! Da, nu-i nicio exagerare. Spre deosebire de oameni, animalele își pot sintetiza propria vitamina C, convertind, cu ajutorul unor enzime, glucoza în acid ascorbic. S-a stabilit că o capră adultă poate produce mai mult de 13.000 mg de vitamina C pe zi. Această cantitate scade până la 10.000 mg pe zi, dacă animalul se află în stare de stres sau boală. Cu toate acestea carnea este considerată a fi sursă slabă de vitamina C, mai ales că gătitul reduce extrem de mult conținutul acesteia.

Nu-i însă absolut nicio problemă, deoarece există multe alte alimente bogate în vitamina C, care ne fac  plinul cu acest micronutrient valoros. După cum era de așteptat, vorbim în principal de fructe și legume.

Departe de a fi un clasament exhaustiv, această listă cu alimente care conțin vitamina C  te pot ajuta să te orientezi mai ușor în alegerea surselor. Poți observa cât de mult variază cantitatea de vitamină în funcție de gramaj (per 100 g) sau de valoarea energetică (per 200 g calorii) a produsului. Tu ce alimente bogate în vitamina C obișnuiești să consumi?

1.     Acerola

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
1.644 mg

(1.827% din DZR)

1.677,6 mg

(1.864% din DZR)

10.485 mg

(11.650% din DZR)

2.     Guava

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
377 mg

(419% din DZR)

228 mg

(254% din DZR)

671 mg

(746% din DZR)

3.     Măceșe

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
541 mg

(601% din DZR)

426 mg

(473% din DZR)

525,9 mg

(584% din DZR)

4.     Kiwi

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
167 mg

(185% din DZR)

93 mg

(103% din DZR)

304 mg

(338% din DZR)

5.     Ardeii grași

Ardeiul gras roșu este mai bogat în vitamina C decât ardeiul gras verde. Dacă primul furnizează 190 mg/cană, celălalt sortiment – doar 120 mg/ cană. Oricum ar fi, ardeii grași ocupă un loc fruntaș în topul cu alimente care conțin vitamina C.

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
152 mg

(169% din DZR)

128 mg

(142% din DZR)

982 mg

(1091% din DZR)

6.     Căpșunele

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
98 mg

(108% din DZR)

59 mg

(65% din DZR)

368 mg

(408% din DZR)

Alte fructe de pădure pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Zmeura – 36% din DZR/ cană

Mure – 34% din DZR/ cană

Afine – 16% din DZR/ cană

7.     Portocalele

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
96 mg

(106% din DZR)

53 mg

(59% din DZR)

226 mg

(252% din DZR)

Alte citrice pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Pomelo – 413% din DZR/ bucată

Grepfrut – 98% din DZR / bucată

Clementine – 40% din DZR/ bucată

Lămâi – 34% din DZR/ bucată

8.     Papaya

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
88 mg

(98% din DZR)

61 mg

(68% din DZR)

283 mg

(315% din DZR)

Alte fructe tropicale pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Lichi – 151% din DZR / cană

Ananas – 88% din DZR/ cană

Fructul pasiunii – 79% din DZR/ cană

Mango – 67% din DZR/ cană

9.     Broccoli

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
81 mg

(90% din DZR)

89 mg

(99% din DZR)

525 mg

(583% din DZR)

Alte crucifere pe lista de alimente bogate în vitamina C:

Varză de Bruxelles – 107% din DZR/ cană

Conopidă – 61% din DZR/ cană

Varză – 63 % din DZR/ cană

10.  Roșiile

Vitamina C/ cană Vitamina C/ 100 g Vitamina C/ 200 calorii
55 mg

(61% din DZR)

23 mg

(25% din DZR)

253 mg

(281% din DZR)

Lista cu alimente care conțin vitamina C n-ar putea fi completă fără verdețuri: salată verde, vază kale, spanac, rucola, urzici, leurdă etc. Și ierburile aromatice trebuie incluse în categoria de alimente bogate în vitamina C. Pătrunjelul, de exemplu, asigură 133 mg/ 100 g, mărarul – 85 mg/ 100 g, iar cimbrul este de-a dreptul campion la acest capitol, furnizând 160 mg/ 100 g. În mod evident, nu putem consuma atâta cimbru deodată, însă chiar și 1-2 lingurițe adăugate în mâncare contează.

Excesul de vitamina C și posibilele reacții adverse

Avem nevoie crescută de vitamina C în perioadele de suprasolicitare, atunci când ne confruntăm cu infecții, deficit de fier sau de proteine sau suferim de arsuri, inclusiv de cele solare. În astfel de momente, putem lua în siguranță un supliment de 500 – 1000 mg de vitamina C zilnic, mai ales în contextul în care dieta este mai săracă în alimente care conțin vitamina C. Trebuie să avem în vedere că doza maximă admisă de vitamina C este de 2000 mg/zi. O cantitate mai mare de atât poate crește aciditatea urinei și poate provoca greață, diaree și dureri abdominale.

Etichete:

alimente bogate in vitamina c, alimente care contin vintamina c, beneficii vitamina c, imunitate, oboseala

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)
Deși piramida alimentară este folosită în prezent ca un etalon pentru alimentația sănătoasă,..

19.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Ciupercile pleurotus - beneficii și rețete

15.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Lista carbohidraților buni, sănătoși pentru organism

11.05.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Top 7 alimente antiinflamatoare

10.05.2023

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Semințe de psyllium - beneficii, proprietăți, consum

26.04.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Ulei de in - beneficii și recomandări de consum

18.04.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Insectele și nutrienții pe care îi pot aduce în alimentația noastră

11.04.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1032097
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 346058
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348771
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 295176
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 161590

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Editorial Noutati Psihologie Evenimente

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Gama Naturalis Artrosuport Colagen, castigatoare a competitiei “Votat Produsul Anului 2023”, la categoria Sistem osteo-articular
Body Positivity – Pro și Contra
Retete de sanatate de la Naturalis
Exerciții fizice pentru arderea grăsimilor
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne