Smochinele, un dar pretios al naturii
Sunt cunoscute si consumate inca din perioada Antichitatii. Egiptenii le foloseau pentru combaterea diferitor probleme de sanatate, pe cand grecii si romanii le recomandau mai ales pentru intarirea organismului. De ce sa nu ne bucuram si noi de proprietatile benefice ale acestor fructe extraordinare?
31.01.2017
2911


Timp estimat de citire:
2 minute, 3 secundeSurse excelente de micro- si macronutrienti importanti, fibre solubile si insolubile, smochinele sunt unul dintre alimentele care e bine sa aiba o prezenta constanta in dieta. Sunt bogate in potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, dar si in vitaminele A, E si K. Cat despre valoarea lor nutritionala, e important de stiut ca aceasta variaza in functie de starea in care sunt consumate. Astfel, daca o portie de 100 g de smochine proaspete furnizeaza aproximativ 80 kcal, 1,3 g de proteine, 0,3 g de grasimi, 20,3 g de carbohidrati si 2,2 g de fibre, o portie de 100 g de smochine deshidratate contin, in medie, de trei ori mai multe proteine (3,3 g), grasimi (0,9 g), carbohidrati (69 g), fibre (5,6 g), dar si calorii (249 kcal).
Top 8 motive sa incluzi mai des smochinele in alimentatie:
- Combat anemiile, asteniile nervoase si, cel mai important, stimuleaza imunitatea naturala a organismului.
- Sporesc rezistenta fizica. In trecut, atletii le consumau in cantitati mari atat in perioadele de antrenament intens, cat mai cu seama al timpul concursurilor pentru calitatile lor fortifiante si tonice.
- Sustin sanatatea tubului digestiv si, in mod special, a colonului, gratie prebioticelor pe care le contin si aportului considerabil de fibre. Practic, doar trei fructe ofera 20% din necesarul zilnic de 25 de grame de fibre, astfel ca un consum regulat al acestor fructe, fie ele crude sau uscate, va determina o curatare temeinica a tractului intestinal. Daca vrei un efect rapid, poti incerca urmatoarea reteta: fierbe la foc domol timp de 2-3 minute trei smochine deshidratate taiate in patru impreuna cu 12 stafide in putin lapte; amestecul obtinut se bea neindulcit, dimineata, pe stomacul gol.
- Previn pierderea de masa osoasa si dezvoltarea osteoporozei, prin continutul mare de calciu.
- Favorizeaza reglarea tensiunii arteriale si eliminarea excesului de apa din tesuturi, datorita potasiului.
- Sunt de mare ajutor in perioadele in care esti cu ochii pe cantar, intrucat promoveaza instalarea rapida a senzatiei de satietate si mentinerea acesteia timp indelungat, reducand astfel riscul de aparitie a poftelor incontrolabile.
- Contribuie la tratarea racelilor, bronsitelor, laringitelor si a starilor febrile. In acest caz se utilizeaza un decoct din 60-120 g de smochine la un litru de apa.
- Sunt un bun remediu in caz de arsuri, furunculele, negi sau bataturi, in acest sens fiind indicate cataplasemele din fructe.
Natalia Talmacec

10 legume diuretice și beneficiile lor pentru sănătate
25.08.2022