Slăbirea după sarcină – sfaturi pentru recuperarea siluetei într-un mod sănătos
Perioada sarcinii este întotdeauna asociată cu o creștere în greutate datorată nu atât fătului care se dezvoltă în uter, cât schimbărilor hormonale care duc la o creștere a apetitului și la modificarea metabolismului. Așa se explică faptul că după naștere femeile au mai multe kilograme în plus față de momentul în care a debutat sarcina, iar grija pentru copilul nou-născut se împletește cu cea pentru revenirea la silueta de dinainte.
23.01.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 54 secundeDacă și tu ai o astfel de grijă și te întrebi cum să slăbești după sarcină, avem pentru tine câteva răspunsuri care să te ajute în acest demers.
Cum să slăbești după sarcină – Alăptarea ajută la arderea caloriilor
Probabil că nu știai, dar alăptarea te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus după naștere, întrucât determină organismul să consume un număr mai mare de calorii. Explicația constă în faptul că procesul de lactație necesită o cantitate de energie, pe care organismul o produce prin arderea caloriilor. Se estimează că o femeile care alăptează arde aproximativ 500 de calorii în plus pe zi, așa că e recomandat să-ți alăptezi bebelușul ori de câte ori are nevoie. Este la fel de important și pentru el să fie alăptat la sân cel puțin în primele 6 luni de viață, continuând apoi alăptarea până la vârsta de un an, în paralel cu diversificarea alimentației.
Așadar, prin intermediul alăptării poți asigura copilului nutrienții necesari în primele luni viață și totodată poți slăbi câteva kilograme.
Cum să slăbești după sarcină – Nu adopta diete restrictive
O dietă restrictivă nu este un exemplu bun despre cum să slăbești după sarcină, pentru că organismul tău are nevoie în continuare de o cantitate importantă de nutrienți, atât pentru a se reface postpartum cât și pentru a hrăni copilul alăptat la sân.
Așadar, nu este deloc indicat să reduci porțiile și să elimini din meniu alimentele care crezi că îngrașă, pentru că o astfel de dietă îți poate dăuna și ție și copilului. Din contră, sunt recomandate 5-6 mese pe zi după naștere pentru a satisface necesarul de nutrienți și calorii, urmând ca reducerea aportului caloric să se facă treptat, pe măsură ce alimentația copilului se diversifică iar acesta este alăptat mai rar.
Cum să slăbești după sarcină – Fă mișcare în fiecare zi
Nu ai cum să slăbești după sarcină dacă renunți la mișcare sub pretextul că trebuie să ai grijă permanent de copil. Într-adevăr, bebelușul are nevoie de toată atenția, însă trebuie să ții cont de faptul că orice ieșire la aer îi face bine și îl ajută să-și dezvolte imunitatea. Prin urmare, nu ezita să ieși zilnic la plimbare cu cel mic, făcând cel puțin 30 de minute de mișcare prin parc sau oriunde aerul este mai puțin poluat. Când acesta mai crește îl poți plimba într-un rucsac special, încărcând-te astfel cu greutatea sa și făcând un efort mai intens în timpul plimbărilor. Astfel vei avea nevoie de mai multă energie iar organismul tău va arde mai multe calorii, ceea ce te va ajuta să slăbești mai ușor.
Cum să slăbești după sarcină – Stabilește-ți niște obiective realiste
În stabilirea strategiei de slăbire după sarcină trebuie să ții cont că acele kilograme în plus de care vrei să scapi au fost acumulate pe parcursul celor 9 luni de sarcină, astfel că revenirea la o siluetă normală nu se poate produce în decurs de câteva săptămâni. În prima săptămână după naștere pierderea în greutate va fi mai rapidă, însă aceasta se va datora dispariției retenției de apă, în timp ce stratul de grăsime nu se va reduce semnificativ.
Așadar, nu te lăsa dusă de val sperând că vei continua în același ritm și în perioada următoare, pentru că vei fi dezamăgită. Ritmul normal de slăbire după naștere este de 0,5 – 1 kilograme pe săptămână, așa că trebuie să îți stabilești obiective realiste, ținând cont de acești indicatori.
Cum să slăbești după sarcină – Bea multe lichide
Imediat după naștere și ulterior, în perioada alăptării, organismul trebuie să fie foarte bine hidratat, pentru că un aport mare de lichide favorizează procesul de lactație, stimulează digestia și totodată are efect diuretic, ajutând la dispariția retenției de apă. În același timp, o hidratare optimă stimulează și procesul de ardere a caloriilor, menținând totodată senzația de sațietate.
Se recomandă consumul a doi litri de apă pe zi, însă o poți înlocui parțial și cu ceaiuri sau sucuri naturale neîndulcite, pentru un aport suplimentar de vitamine, minerale și alte substanțe benefice.
Cum să slăbești după sarcină – sincronizează-ți programul de odihnă cu cel al bebelușului
În primele luni de viață, ciclurile de somn ale noului născut sunt total diferite de cele ale adulților, ceea ce s-ar putea să-ți dea puțin viața peste cap. Desigur, orice femeie însărcinată este conștientă de acest lucru și pregătită psihic să facă față unei astfel de provocări, însă din punct de vedere fizic, organismul va fi mai reticent.
Trezitul în mod repetat pe timpul nopții pentru a alăpta copilul sau pentru a-l liniști când plânge îți poate deregla metabolismul, ceea ce duce la o încetinire a procesului de ardere a caloriilor precum și la creșterea apetitului la ore târzii. Acest lucru nu este deloc benefic pentru siluetă, astfel că trebuie să-ți reechilibrezi metabolismul prin adaptarea programului de odihnă la cel al copilului. Obișnuiește-te să dormi atunci când doarme și copilul și astfel vei evita să acumulezi noi kilograme în plus din cauza dereglării metabolismului.
Cum să slăbești după sarcină – Apelează la tratamente pentru remodelarea siluetei
Chiar dacă reușești să îți atingi obiectivele în ceea ce privește slăbirea, ai nevoie și de o remodelare a siluetei întrucât pielea din zona abdomenului s-a întins în timpul sarcinii, iar cu fiecare kilogram pierdut devine tot mai inestetică. Din fericire, acest proces nu este unul ireversibil, pielea putând să își recapete fermitatea și aspectul de dinaintea sarcinii dacă este ajutată în acest sens. Există o gamă variată de creme și alte tratamente pentru redarea fermității pielii și remodelarea acesteia, la care poți apela pentru a-ți recăpăta silueta ideală pe măsură ce pierzi în greutate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” - reguli general valabile
11.09.2024