Riscul cardiovascular la femei, puternic influențat de etapele vieții reproductive
Când vine vorba de sănătate, bărbații și femeile au multe în comun. Așa stau lucrurile și în ceea ce privește majoritatea factorilor de risc cardiovascular. Există însă și diferențe notabile la acest capitol. Oamenii de știință au stabilit că acestea au o legătură nemijlocită cu funcțiile sistemului reproductiv.
05.01.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 6 secunde
Incidența bolilor cardiovasculare este destul de crescută la femei. Se știe că, în dezvoltarea acestor maladii, anumiți factori, precum fumatul și diabetul, au un impact major în cazul lor. Pe de ală parte, există și factori de risc specifici sexului feminin, care încă nu sunt pe deplin recunoscuți sau sunt ignorați.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, a examinat o cantitate colosală de date pe acest subiect, preluate din meta-analize care la rândul lor au confruntat rezultatele unui număr mare de studii. Concluzia lor? De la pubertate la menopauză, drumul femeilor este presărat cu tot felul capcane pentru sănătatea cardiovasculară.
Momentele-cheie cu risc sporit
Există într-adevăr un risc crescut de boli cardiovasculare asociat cu utilizarea contraceptivelor orale combinate. În special în cazul femeilor cu hipertensiune arterială sau exces de colesterol. De asemenea, s-a observat o asociere între un risc mai mare în cazul utilizării estrogenului la femeile care suferă de migrenă. Același lucru s-o constata și în cazul prezenței sindromului ovarului polichistic sau a pubertății și/sau menopauzei precoce. Totodată, s-a remarcat o legătură între bolile cardiovasculare și diabetul gestațional sau hipertensiunea indusă de sarcină, precum și cu avorturile spontane, preeclampsia, nașterea prematură. De altfel, complicațiile sarcinii par să aibă un rol semnificativ în acest sens. Cu atât mai mult cu cât se știe faptul că modificările biochimice survenite în acea perioadă, precum hipercolesterolemia sau hiperglicemia, pot persista câțiva ani.
Oamenii de știință au identificat și o veste bună în tot acest context destul de sumbru. Potrivit studiului lor, alăptarea prelungită (cel puțin 6 luni) pare să acționeze eficient în ceea ce privește reducerea riscului cardiovascular.
„Aceste asocieri ar putea explica în bună măsură riscul cardiovascular crescut observat la femei. Identificarea timpurie a acestor factori de risc legați de funcțiile de reproducere ale femeilor ar putea face posibilă punerea în aplicare a unor strategii de modificare a riscului”, au conchis autorii cercetării.
Oferă protecție sistemului cardiovascular cu CardioVita, de la Naturalis.
Sursa: www.passionsante.be
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024