logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare

          ianuarie 15, 2021

          O serie de molecule din fructe, ceai sau cacao ajută la scăderea hipertensiunii arteriale

          ianuarie 8, 2021

          Riscul cardiovascular la femei, puternic influențat de etapele vieții reproductive

          ianuarie 5, 2021

          Viitor sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și mental!

          decembrie 23, 2020
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 6 ceaiuri numai bune pentru scăderea în greutate

          ianuarie 26, 2021

          Slăbește cu un stil de viață sănătos: dieta Mayo Clinic

          ianuarie 25, 2021

          Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix

          ianuarie 14, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • ce beneficii iti aduce consumul de kefir

          Ce beneficii îți aduce consumul de kefir?

          ianuarie 26, 2021

          Un măr pe zi ține doctorul departe – Adevăr sau Mit?

          ianuarie 22, 2021

          Fisticul, sursă inepuizabilă de beneficii

          ianuarie 18, 2021
  • Povești de succes
        • Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019

          De la 93 la 78 de kilograme, prin voință și un regim simplu

          septembrie 30, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 5 rețete de post cu care nu vei da greș

          ianuarie 26, 2021

          Diabetic? Descoperă dulciuri pe care le poți mânca

          ianuarie 21, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Vitamina D, roluri și surse

          ianuarie 25, 2021

          Lipidograma – valori, semnificație, când mergem la medic

          ianuarie 25, 2021

          Dieta fara gluten și beneficiile ei în endometrioză

          ianuarie 21, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Cele mai bune sfaturi pentru culturiști de la Arnold Schwarzenegger

          ianuarie 23, 2021
          Exercitii cardio pentru acasa

          5 exerciții cardio pentru acasă

          ianuarie 6, 2021

          Cele mai bune brățări fitness din 2020

          decembrie 6, 2020
  • Psihologie
        • Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020

          Cum să faci față atacurilor de panică. Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea celor mai epuizante forme de teamă

          octombrie 27, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021

          La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020
  • Terapii alternative
        • Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020

          S.O.S., alergii! Cele mai bune substanțe antihistaminice naturale

          octombrie 12, 2020

          Tot ce trebuie să știi despre valeriană

          septembrie 15, 2020

          5 uleiuri esențiale pentru calmarea emoțiilor negative

          aprilie 23, 2020
nutritie-sanatoasa

Reformularea alimentelor: o moda sau o necesitate?

As vrea sa-mi spui ce ai mancat ieri. Cum, a fost duminica? Ati luat masa in familie si ai gatit ceva special? Desigur, la antreu ati avut si sandvisuri cu pateu (de la magazin, evident), la ciorba ai pus si un cub de concentrat si o lingurita de „praf de bors”, copiii au vrut sa bea si suc acidulat… doar o data pe saptmana este voie… iar la desert ati mancat inghetata. De gata, pentru ca cea facuta in casa e plina de ace de gheata.

11.01.2013

Dr. Corina Zugravu

2361

Timp estimat de citire:

3 minute, 51 secunde

Acum da-mi voie sa iti spun de ce te-am intrebat aceste lucruri. Ca sa incerc sa introduc termenul de reformulare a alimentelor si sa te lamuresc de faptul ca el este o necesitate in lumea contemporana.

Alimentele procesate, un pericol al lumii moderne
Este limpede ca astazi nu mai avem timp si nici pofta sa mancam ca pe vremea bunicii. O buna parte din alimentele consumate de populatia urbana, mai ales de catre adultii tineri, este formata din produse procesate. Chiar si in mediul rural, unde traieste aproape jumatate din populatia Romaniei, se mananca adesea produse procesate, usor de achizitonat de la magazin si adesea mai bune, mai gustoase decat cele facute in casa. Acest profil de consum nu este specific Romaniei, el se constata in toata „lumea civilizata”, ba chiar si in tari ale lumii a treia. E de remarcat ca in alte tari majoritatea alimentelor consumate sunt procesate, preparate industrial sau sunt mancaruri provenite din retele de catering sau de la restaurante/fast-food-uri. Scopul acestui articol nu este acela de a da sentinte, de a spune ca e bine sau ca este rau. Este vorba de un fapt, care exista simultan cu cresterea exponentiala din ultimele decenii a bolilor belsugului: obezitate, hipertensiune, boli de inima, accidente vasculare cerebrale, guta etc., boli in care factorul alimentar are rol pregnant.

Reformularea alimentelor influenteaza in bine sanatatea
Tinand seama de cele doua aspecte, cresterea consumului de produse procesate si incidenta in crestere a bolilor cronice, s-a ajuns la concluzia ca, modificand compozitia alimentelor procesate, s-ar putea influenta in mod pozitiv sanatatea umana. Si asa a aparut reformularea alimentelor, concept recunoscut si in Platforma de actiune a UE in domeniul dietei, activitatii fizice si sanatatii (2005). Modalitatile de punere in practica, piedicile concrete, tehnologice si comerciale, intampinate in reformulare au fost diverse, insa ori de cate ori aceasta s-a aplicat intr-o tara in mod sistematic (cum s-a intamplat in Danemarca, Marea Britanie, Finlanda), rezultatele obtinute in ceea ce priveste sanatatea publica au fost remarcabile.

Ce inseamna concret reformulare?
Inseamna sa se produca alimente cu mai putina sare, cu mai putine grasimi trans sau saturate, cu mai putine zaharuri libere. Si, in egala masura, portiile sa fie mai mici. Pare simplu, dar nu este. Daca se aplica aceste concepte, produsul nu va mai fi la fel, ba chiar consumatorul il poate refuza. De exemplu, mai putina sare poate sa insemne un gust mai putin bun si un produs care se strica mai usor; mai putine grasimi saturate, o consistenta mai scazuta si o aroma mai slaba. Rezultatul posibil: vanzari mai slabe. Insa beneficiile reformularii sunt enorme. Astfel, guvernul Marii Britanii a calculat ca prin reducerea ingestiei de sare macar pana la 6 g/zi si a grasimilor saturate pana la un maximum de 11% din aportul energetic zilnic, 71.000 de cazuri de deces prematur ar putea fi evitate. Aceste cazuri reprezinta 10% din mortalitatea anuala curenta din Marea Britanie. Prin programe complexe, in Marea Britanie s-a reusit ca in 4 ani (2004-2008) sa se scada ingestia de sare cu doar un gram. Desi aparent este putin, faptul a determinat scaderea incidentei hipertensiunii arteriale.

In Danemarca a fost impus prin lege ca alimentele sa nu contina mai mult de 2% grasimi trans. Urmarea? In 5 ani morbiditatea prin boli cardiovasculare a scazut cu 20%!

Reformularea alimentelor in Romania
Discutii serioase se poarta in acest moment referitor la modalitatile cele mai eficace de a incepe reformularea. Este oare mai eficient ca aceasta sa fie impusa prin lege sau trebuie lasata la latitudinea producatorilor? Cum reformularea inseamna costuri suplimentare si, probabil, vanzari mai mici (cel putin la inceput), demersul a inceput in Romania la nivelul unor producatori puternici din industria alimentara, care pot acoperi aceste pierderi. Desi cred ca nu ai observat, unele bauturi racoritoare au mult mai putin zahar ca in trecut, unele chipsuri nu mai sunt atat de sarate, unele mezeluri au ceva mai putina grasime. Rezultatele se vor vedea in timp si cu cat se va ajunge la extinderea acestor proceduri la cat mai multe produse alimentare, cu atat consecintele vor fi mai favorabile sanatatii consumatorului.

Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Etichete:

boli cardiovasculare, colesterol, fast food, reformularea alimentelor

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Un măr pe zi ține doctorul departe – Adevăr sau Mit?
Probabil ai mai auzit proverbul englezesc “Un măr pe zi ține doctorul departe” (“An apple a..

22.01.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Fisticul, sursă inepuizabilă de beneficii

18.01.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Alimente pe care să le eviți în sarcină

11.01.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin

08.01.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Surse de vitamina C în sezonul rece

28.12.2020

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Citricele – asemănări și deosebiri

28.12.2020

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
(P) Sunt acizii Omega-3 sursă magică de sănătate? Iată ce boli țin, cu siguranță, deoparte!

22.12.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.07.2013
    306 1016352
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 332365
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 338041
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 284656
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 142207



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Evenimente Sport Editorial Noutati

Recomandări din alte categorii

Cele mai bune sfaturi pentru culturiști de la Arnold Schwarzenegger
Retete de sanatate de la Naturalis
Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării
Vitamina D, roluri și surse
5 rețete de post cu care nu vei da greș
6 ceaiuri numai bune pentru scăderea în greutate
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne