logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Reformularea alimentelor: o moda sau o necesitate?

As vrea sa-mi spui ce ai mancat ieri. Cum, a fost duminica? Ati luat masa in familie si ai gatit ceva special? Desigur, la antreu ati avut si sandvisuri cu pateu (de la magazin, evident), la ciorba ai pus si un cub de concentrat si o lingurita de „praf de bors”, copiii au vrut sa bea si suc acidulat… doar o data pe saptmana este voie… iar la desert ati mancat inghetata. De gata, pentru ca cea facuta in casa e plina de ace de gheata.

11.01.2013

Dr. Corina Zugravu

2677

Timp estimat de citire:

3 minute, 51 secunde

Acum da-mi voie sa iti spun de ce te-am intrebat aceste lucruri. Ca sa incerc sa introduc termenul de reformulare a alimentelor si sa te lamuresc de faptul ca el este o necesitate in lumea contemporana.

Alimentele procesate, un pericol al lumii moderne
Este limpede ca astazi nu mai avem timp si nici pofta sa mancam ca pe vremea bunicii. O buna parte din alimentele consumate de populatia urbana, mai ales de catre adultii tineri, este formata din produse procesate. Chiar si in mediul rural, unde traieste aproape jumatate din populatia Romaniei, se mananca adesea produse procesate, usor de achizitonat de la magazin si adesea mai bune, mai gustoase decat cele facute in casa. Acest profil de consum nu este specific Romaniei, el se constata in toata „lumea civilizata”, ba chiar si in tari ale lumii a treia. E de remarcat ca in alte tari majoritatea alimentelor consumate sunt procesate, preparate industrial sau sunt mancaruri provenite din retele de catering sau de la restaurante/fast-food-uri. Scopul acestui articol nu este acela de a da sentinte, de a spune ca e bine sau ca este rau. Este vorba de un fapt, care exista simultan cu cresterea exponentiala din ultimele decenii a bolilor belsugului: obezitate, hipertensiune, boli de inima, accidente vasculare cerebrale, guta etc., boli in care factorul alimentar are rol pregnant.

Reformularea alimentelor influenteaza in bine sanatatea
Tinand seama de cele doua aspecte, cresterea consumului de produse procesate si incidenta in crestere a bolilor cronice, s-a ajuns la concluzia ca, modificand compozitia alimentelor procesate, s-ar putea influenta in mod pozitiv sanatatea umana. Si asa a aparut reformularea alimentelor, concept recunoscut si in Platforma de actiune a UE in domeniul dietei, activitatii fizice si sanatatii (2005). Modalitatile de punere in practica, piedicile concrete, tehnologice si comerciale, intampinate in reformulare au fost diverse, insa ori de cate ori aceasta s-a aplicat intr-o tara in mod sistematic (cum s-a intamplat in Danemarca, Marea Britanie, Finlanda), rezultatele obtinute in ceea ce priveste sanatatea publica au fost remarcabile.

Ce inseamna concret reformulare?
Inseamna sa se produca alimente cu mai putina sare, cu mai putine grasimi trans sau saturate, cu mai putine zaharuri libere. Si, in egala masura, portiile sa fie mai mici. Pare simplu, dar nu este. Daca se aplica aceste concepte, produsul nu va mai fi la fel, ba chiar consumatorul il poate refuza. De exemplu, mai putina sare poate sa insemne un gust mai putin bun si un produs care se strica mai usor; mai putine grasimi saturate, o consistenta mai scazuta si o aroma mai slaba. Rezultatul posibil: vanzari mai slabe. Insa beneficiile reformularii sunt enorme. Astfel, guvernul Marii Britanii a calculat ca prin reducerea ingestiei de sare macar pana la 6 g/zi si a grasimilor saturate pana la un maximum de 11% din aportul energetic zilnic, 71.000 de cazuri de deces prematur ar putea fi evitate. Aceste cazuri reprezinta 10% din mortalitatea anuala curenta din Marea Britanie. Prin programe complexe, in Marea Britanie s-a reusit ca in 4 ani (2004-2008) sa se scada ingestia de sare cu doar un gram. Desi aparent este putin, faptul a determinat scaderea incidentei hipertensiunii arteriale.

In Danemarca a fost impus prin lege ca alimentele sa nu contina mai mult de 2% grasimi trans. Urmarea? In 5 ani morbiditatea prin boli cardiovasculare a scazut cu 20%!

Reformularea alimentelor in Romania
Discutii serioase se poarta in acest moment referitor la modalitatile cele mai eficace de a incepe reformularea. Este oare mai eficient ca aceasta sa fie impusa prin lege sau trebuie lasata la latitudinea producatorilor? Cum reformularea inseamna costuri suplimentare si, probabil, vanzari mai mici (cel putin la inceput), demersul a inceput in Romania la nivelul unor producatori puternici din industria alimentara, care pot acoperi aceste pierderi. Desi cred ca nu ai observat, unele bauturi racoritoare au mult mai putin zahar ca in trecut, unele chipsuri nu mai sunt atat de sarate, unele mezeluri au ceva mai putina grasime. Rezultatele se vor vedea in timp si cu cat se va ajunge la extinderea acestor proceduri la cat mai multe produse alimentare, cu atat consecintele vor fi mai favorabile sanatatii consumatorului.

Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Etichete:

boli cardiovasculare, colesterol, fast food, reformularea alimentelor

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Top alimente care luptă cu inflamația
Cu toții cunoaștem consecința evidentă a alegerilor alimentare constant nesănătoase: creștere..

30.01.2023

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

12.01.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece

13.12.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

05.12.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de pâine cu maia

02.12.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
De ce să consumi alimente fermentate? 7 alimente fermentate care fac minuni

16.11.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
5 alimente care acum 100 de ani erau complet subapreciate

13.11.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030486
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344528
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347652
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293909
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158981

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Sanatate Psihologie Reviste Evenimente

Recomandări din alte categorii

Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Retete de sanatate de la Naturalis
Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne