Prima menstruație influențează riscul de boli cardiovasculare

Timp estimat de citire:

1 minut, 21 secunde

Afecțiunile cardiovasculare sunt o cauză majoră de deces în rândul femeilor. Oamenii de știință susțin că în cazul persoanelor de sex feminin lista factorilor de risc pentru dezvoltarea acestor maladii cronice trebuie completat cu încă unul: vârsta primei menstruații.

Pentru că unele boli ale inimii își au originea în timpul copilăriei, cercetătorii au luat în calcul investigarea legăturii dintre acestea și apariția menstruației la fete. Pentru verificarea ipotezelor, ei au evaluat starea de sănătatea cardiovasculară generală a peste 20.000 de femei de vârste diferite. Analiza datelor a relevat că menarha (prima menstruație) la o vârsta mai mare s-a asociat cu o sănătatea cardiovasculară mai bună, pe când manarha precoce (definită de apariția primei menstruații înainte de vârsta de 12 ani) cu un risc sporit de a avea probleme.

Prima menstruație, factor predictiv relevant

Foarte important de subliniat este faptul că această asociere a fost evidentă mai ales în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. Din acest punct de vedere, spun specialiștii, vârsta la care debutează menstruația ar reprezinta un factor predictiv util în special în evaluarea sănătății pacientelor tinere, fiind mai puțin relevant în cazul femeilor trecute de vârsta de 44 de ani.

Chiar dacă mai sunt necesare studii suplimentare care să lămurească fenomenul, autorii studiului încurajează medicii să utilizeze această informație, considerând că identificarea tinerelor cu menarhă precoce ar putea permite o intervenție mai timpurie pentru a reduce riscul cardiovascular.

Sursa: www.sciencedaily.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate