17.09.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 21 secundeAfecțiunile cardiovasculare sunt o cauză majoră de deces în rândul femeilor. Oamenii de știință susțin că în cazul persoanelor de sex feminin lista factorilor de risc pentru dezvoltarea acestor maladii cronice trebuie completat cu încă unul: vârsta primei menstruații.
Pentru că unele boli ale inimii își au originea în timpul copilăriei, cercetătorii au luat în calcul investigarea legăturii dintre acestea și apariția menstruației la fete. Pentru verificarea ipotezelor, ei au evaluat starea de sănătatea cardiovasculară generală a peste 20.000 de femei de vârste diferite. Analiza datelor a relevat că menarha (prima menstruație) la o vârsta mai mare s-a asociat cu o sănătatea cardiovasculară mai bună, pe când manarha precoce (definită de apariția primei menstruații înainte de vârsta de 12 ani) cu un risc sporit de a avea probleme.
Prima menstruație, factor predictiv relevant
Foarte important de subliniat este faptul că această asociere a fost evidentă mai ales în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. Din acest punct de vedere, spun specialiștii, vârsta la care debutează menstruația ar reprezinta un factor predictiv util în special în evaluarea sănătății pacientelor tinere, fiind mai puțin relevant în cazul femeilor trecute de vârsta de 44 de ani.
Chiar dacă mai sunt necesare studii suplimentare care să lămurească fenomenul, autorii studiului încurajează medicii să utilizeze această informație, considerând că identificarea tinerelor cu menarhă precoce ar putea permite o intervenție mai timpurie pentru a reduce riscul cardiovascular.
Sursa: www.sciencedaily.com
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024