Poti sa iti imbunatatesti imunitatea prin alimentatie?
O imunitate buna aduce o multime de avantaje organismului tau, de la protectie impotriva racelilor de sezon pana la o viata mai lunga si sanatoasa, de aceea este esential sa afli daca si cum iti poti imbunatati imunitatea in mod natural.
28.08.2012
5470


Timp estimat de citire:
3 minute, 2 secundeAntioxidantii, suplimentele din plante, stilul de viata echilibrat, evitarea stresului si somnul suficient sunt cei mai cunoscuti factori care iti pot imbunatati imunitatea, insa joaca si alimentatia un rol in aceasta ecuatie? Exista anumite alimente care iti fortifica sistemul imunitar si cresc capacitatea de protectie a organismului impotriva bolilor? Raspunsul il afli de la specialisti!
Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie,doctor in stiinte medicale, Centrul Medical Medsana
Alimentele cu cel mai mare potential de crestere a imunitatii organismului sunt in principal bogate in substante antioxidante, substante care reduc sau impiedica complet efectul nociv al radicalilor liberi de oxigen, responsabili de degradarea celulara si a tesuturilor.
Substantele antioxidante principale sunt vitamina C, vitamina E, beta-carotenul si alti carotenoizi.
1.Vitamina C se gaseste in broccoli, varza de Bruxelles, conopida, portocale, grapefruit, nectarine, kiwi, papaya, pepene galben, capsuni, cartofi dulci, rosii, ardei.
2.Vitamina E se gaseste in broccoli, morcovi, nuci, dovleac, papaya, mango, spanac, ardei rosu, seminte de mustar, seminte de floarea-soarelui.
3. Beta-carotenul si carotenoizii se gasesc in broccoli, morcovi, ardei verde, spanac, cartofi dulci, rosii, dovleac, piersici, nectarine, caise, pepene verde, pepene galben, grapefruit roz, mango.
Merele, prunele, strugurii rosii, ceapa, vinetele, fasolea contin si ele antioxidanti. Alte alimente contin substante (in mare masura antioxidante si ele) care ajuta la „stimularea” sistemului imun, in diferitele componente si etape ale sale: scoicile, crabii si alte fructe de mare (seleniu), somonul (acizi grasi de tip Omega-3), iaurtul care contine culturi lactice active (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis), usturoiul (compusi care contin sulf), ciupercile, ceaiul verde.
Maria Spiridon, dietetician, Centrul Medical Medsana
Organismul uman trebuie sa faca fata tot mai multor provocari, cum ar fi: stresul, factorii de mediu, diversi agenti patogeni (virusuri, bacterii, fungi), diverse substante care pot dauna sanatatii, acestea fiind ingerate prin alimentatie, fumat, consum de alimente tip fast-food si sucuri care contin coloranti, zahar si aditivi alimentari. Stilul de viata dezordonat, cu o alimentatie dezechilibrata din punct de vedere nutritional si lipsa hidratarii corecte contribuie la scaderea rezistentei organismului la aceste agresiuni, de fapt la scaderea imunitatii. Un organism denutrit sau alimentat deficitar face fata cu greu acestor provocari, el fiind mediul prielnic grefarii diversilor agenti patogeni.
Alimentatia corespunzatoare din punct de vedere nutritional aduce toti nutrientii de care are nevoie organismul pentru a elimina diversele substante toxice ce s-ar acumula in organism in diverse situatii, inclusiv antioxidantii care sa neutralizeze radicalii liberi. Printre acesti antioxidanti se numara vitaminele A, C, E, precum si beta-carotenul, flavonoidele, licopenul etc.
Dr. Daniela Burlacu, medic primar Medicina Interna, Centrul Medical Medsana
Pe langa o alimentatie sanatoasa si variata, pentru cresterea imunitatii este necesar si exercitiul fizic moderat, de preferat in aer liber, precum si un somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte.
Pentru a pastra nutrientii in alimente este important sa fie gatite cat mai putin, fiind preferat consumul lor in stare cruda sau gatite la abur. Usturoiul si ceapa contin substante cu rol antibiotic natural, fiind eficiente in prevenirea afectiunilor respiratorii din sezonul rece.
Cerealele integrale (grau si ovaz integral, orez brun) asigura organismului vitaminele A, B si C, zinc si seleniu, precum si fibrele necesare unui tranzit intestinal optim.
Nucile, migdalele, alunele crude sunt surse importante de vitamina E.
Iaurtul, kefirul, branza de vaci contin probiotice (lactobacillus, bifidobacterii) care cresc numarul si activitatea limfocitelor, cu rol in raspunsul imun al organismului.
Pestele, in special cel oceanic, este o sursa importanta de acizi grasi Omega-3 si zinc.
Raluca Mateescu

Carența de zinc: semne și măsuri de luat
15.09.2023