Ortorexia: cat de departe poate merge obsesia de a manca sanatos
Am fi tentati sa credem ca hranirea exclusiva cu alimente bio, obiceiul de a ne planifica in cel mai mic detaliu mesele de a doua zi, eliminarea totala a alimentelor procesate si grija permanenta de a ne hrani corect sunt premisele unui stil de viata sanatos, demn de respectul celor din jur. Insa granita intre preocupare si obsesie este atat de firava, incat unii trec pe nesimtite intr-o extrema periculoasa, care duce la malnutritie, izolare sociala si depresie.
16.07.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeOrtorexia nervoasa este o notiune creata recent (in 1997) de medicul Steven Bratman din Colorado, specialist in tulburari de alimentatie, si desemneaza o preocupare patologica fata de alimentatia sanatoasa, fara chimicale si nemodificata genetic. Termenul a fost deocamdata doar propus spre acceptarea stiintifica, insa in curand s-ar putea alatura oficial tulburarilor de alimentatie precum bulimia, anorexia, hiperfagia.
Paradox: alimentatia ”corecta” ii face malnutriti
Practic, ortorexicii dezvolta un adevarat cult fata de mancarea curata, bio, din surse sigure si nepoluate, fara niciun fel de aditiv. Petrec zilnic ore intregi facand scheme alimentare, calculand calorii, studiind proprietatile nutritive ale fiecarui aliment pe care urmeaza sa il consume si alcatuind meniuri si retete corecte. Cand se abat, devin anxiosi si nervosi pe propria persoana, pe apropiatii lor ii dispretuiesc pentru ca se hranesc gresit, iar fericirea si nefericirea lor sunt legate strict de ceea ce consuma. De altfel, orice emotie aparuta in viata lor ii directioneaza spre mancare: sunt agitati – mananca, sunt fericiti – mananca, sunt speriati – mananca. Insa, chiar daca au momente in care consuma mai mult decat si-au propus, cei mai multi dintre ei ajung subponderali si malnutriti. In ciuda obsesiei pentru hranirea sanatoasa, ei ajung, de fapt, sa se imbolnaveasca, pentru ca se supun unor dezechilibre puternice refuzand sa consume alimente care au sau doar ar putea sa aiba chimicale.
Ortorexicii isi prepara singuri mancarea, prin metode atent studiate, si ajung chiar sa si-o cultive, convinsi fiind ca in felul acesta nu risca nimic.
Totii banii se duc pe mancare
Ortorexia le afecteaza puternic nu doar sanatatea fizica, ci si viata sociala: se izoleaza de prieteni, nu mai mananca la restaurante pentru ca nu cunosc provenienta produselor, pot suferi de depresie si tulburare obsesiv compulsiva. Desi este o afectiune ce se regaseste mai degraba in tarile dezvoltate, ortorexia este asociata cu un nivel redus al educatiei si, spre deosebire de restul tulburarilor alimentare, ea este mai frecventa in randul barbatilor decat al femeilor. Pentru ca hrana bio costa, ortorexicii ajung sa-si cheltuiasca veniturile aproape exclusiv pe mancare si pe aparate sofisticate cu care sa poata gati in asa fel incat alimentele sa nu isi piarda proprietatile nutritive si sa nu se contamineze cu niciun component chimic.
Sport peste nivelul de rezistenta
O alta caracteristica a ortorexicilor este preocuparea excesiva pentru sport, care nu ar fi deloc problematica daca nu ar fi dusa la extreme. Obsesia ii impinge pe cei afectati sa faca exercitii fizice pana la epuizare, ceea ce este cu atat mai periculos cu cat organismul ortorexicilor, nehranit corespunzator, nu poate sustine un astfel de efort.
Afectiunea poate fi invinsa cu sprijinul celor apropiati si cu terapie de specialitate, in urma careia cel afectat sa isi poata constientiza problema si sa revina, treptat, la o alimentatie echilibrata.
Termenul ortorexie provine de la cuvantul de origine greaca “orthos”, care inseamna “drept/ corect” si ”orexis” care se refera la apetit.
Crstina Olivia Gaburici
Activitatea simplă care-ți îmbunătățește memoria, îți stimulează creativitatea și reduce stresul
12.07.2024