Obiceiuri alimentare care alunga buna dispozitie: Ce sa eviti!
Suntem ceea ce mancam – dincolo de obiceiurile alimentare, unele pe care poate le pastram inca din copilarie, hrana ne defineste existenta in moduri surprinzatoare. In parte, alimentele care ne alcatuiesc meniul zilnic ne influenteaza si sanatatea mentala, printr-o alchimie subtila la nivel cerebral si digestiv. De aceea este extrem de important sa le alegem pe spranceana, cu multa responsabilitate.
11.10.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 36 secundeStudiile au confirmat ca, in fapt, omul nu are un singur creier, ci doua: cel bine-cunoscut si inca unul, aflat la nivel intestinal. Microbiota care populeaza intestinele, atat de variata si de complexa, are un impact covarsitor asupra sanatatii noastre mentale – implicit, asupra starii noastre de bine. Pentru ca alimentatia de tip occidental, populara in ultimii ani si in tara noastra, este departe de a fi prietenoasa cu silueta si, mai ales, cu buna noastra dispozitie, iata cateva obiceiuri alimentare pe care ar fi indicat sa le elimini din rutina zilnica!
Mananci dulciuri dimineata, la pranz si seara
In cantitati mici, zaharul nu este de evitat – din contra, este o sursa de energie pretioasa pentru indeplinirea activitatilor zilnice. Problema este ca, in general, aportul zilnic de zahar este mult superior celui recomandat (cca. 5 lingurite) si, odata ce abuzam de el, ne creeaza o dependenta greu de inlaturat.
Rezultatul? Fluctuatii glicemice, care se traduc prin irascibilitate, oboseala, proasta dispozitie si lipsa concentrarii, dar si supraactivarea secretiei de serotonina, neurotransmitator responsabil de buna dispozitie, care duce, in timp, la secatuirea rezervelor acestuia si, astfel, la aparitia simptomelor depresiei.
Cartofi prajiti? Da, va rog!
Oricat ar fi de tentanti cartofii prajiti, micii, carnatii ori aripioarele crocante de pui, toate au un numitor comun de evitat: grasimile trans. Acesta este cel mai periculos tip de grasime, nu doar pentru sanatatea cardiovasculara, ci si pentru cea mentala. Intre altele, un studiu publicat in jurnalul PLOS One dezvaluie ca un consum regulat de alimente ticsite cu grasimi trans creste cu pana la 48% riscul de depresie!
Pentru a te feri de indispozitie si tulburari afective mai grave, spune „adio” alimentelor procesate si opteaza, in schimb, pentru consumul de alimente naturale, proaspete, bio si pentru mancarurile pregatite in casa in care stii exact ce ai adaugat.
Fainoasele sunt alimentele tale de baza
In acest caz, glutenul, o proteina din cereale ca graul, secara si orzul, este vinovatul. Mai multe studii au descoperit ca acesta are un impact negativ asupra bunei dispozitii si a sanatatii cerebrale, per total. Spre exemplu, o cercetare derulata de specialisti ai Universitatii din Melbourne, Australia, a dezvaluit o corelatie directa intre consumul de produse cu gluten si simptomele accentuate de depresie.
Ciocolata neagra, proteinele (branzeturile, carnea slaba, oleaginoasele), bananele, fructele de padure, cafeaua si acizii grasi Omega-3 (peste gras) sunt alegeri istete pentru sanatate, in general, si pentru asigurarea bunei dispozitii, in special.
Consumi preponderent alimente procesate
Problemele pe care le declanseaza consumul excesiv de alimente procesate sunt extrem de numeroase. Printre ele se numara insa si „uciderea” bunei dispozitii. Variatatea produselor procesate din comert se traduce printr-un aport la fel de divers de substante care induc irascibilitate si proasta dispozitie, de la zaharuri la gluten, grasimi trans, indulcitori artificiali si glutamat monosodic (MSG).
Dana Saporan
Cum să reduceți zahărul din alimentația zilnică
26.09.2024