logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
sanatate

Misterul intoleranței la gluten

Una din afecțiunile digestive care s-a extins mult în ultimii ani este intoleranța la gluten sau, după cum o denumesc medicii, boala celiacă. În populația României, boala era destul de rară, astăzi însă se pare că afectează 2% din români. Care să fie cauzele pentru care din ce în ce mai mulți oameni nu mai tolerează glutenul, o componentă esențială a proteinei de grâu? Există mai multe ipoteze în acest sens și ele se află în studiu.

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu

4301

Timp estimat de citire:

3 minute, 6 secunde
Cuprins
1. Glutenul din cereale, un potențial inamic al sănătății
2. Glutenul se folosește pe scară largă în alimentație
3. Tratamentul intolerantei la gluten

Modificarea genetică a plantelor poate fi o cauză. Grâul a fost continuu modificat în ultimul secol, în așa fel încât să reziste mai bine la dăunători și să servească la producerea unei pâini mai atrăgătoare pentru consumatori. Grâul apreciat, căutat pe piață, este cel cu mult gluten „bun”. Simptomele bolii celiace au caracter intermitent și sunt declanșate de ingestia de gluten, chiar și în cantitate mică. Ele constau în balonare, meteorism, disconfort abdominal, diaree. În timp, se pot adăuga scăderea în greutate, fatigabilitatea, astenia.

Glutenul din cereale, un potențial inamic al sănătății

Grâul este principala sursă de gluten, care la rândul său e alcătuit din glutenină și gliadină (proteinele grâului). Glutenul se întâlnește și în secară, orz și, posibil, în ovăz. Rolul glutenului este de a reține bioxidul de carbon produs de drojdii, de a face astfel aluatul să „crească” și de a conferi porozitate pâinii. O pâine făcută din grâu cu gluten bun este o pâine mai pufoasă, deci mai vandabilă. În consecință, în industria de profil s-au făcut eforturi serioase de a selecționa grâul cu gluten mai bun, chiar dacă nu este un grâu mai valoros nutrițional, chiar din contră. Elementele de bază ale glutenului, îndeosebi alfa-gliadina, pot determina la indivizii predispusi genetic efecte toxice imune, distrugătoare la nivelul intestinului subțire, efecte ce formează boala celiacă.

Un factor care pare a juca, de asemenea, un rol negativ este reprezentat de utilizarea de amidon modificat ca aditiv în produsele alimentare. Pediatrii au observat simptome similare bolii celiace la copii care au consumat astfel de produse.

Glutenul se folosește pe scară largă în alimentație

Îl regăsim dacă citim etichetele, în supe, sosuri, bomboane, mezeluri sau înghețată. Este introdus adesea în diferite aluaturi, în suplimente alimentare, în comprimate medicamentoase și în alimentația animalelor de fermă. Mai mult, există antecendente periculoase, când acest gluten a fost intens și voluntar contaminat cu melamină și a ajuns în hrana animalelor de companie și în laptele pentru sugari!
Unele voci acuză eventualitatea existenței unei toxine din mediu care ar crește sensibilitatea la gluten. Până în prezent s-a lansat ipoteza unui eventual contaminant alimentar care lezează intestinul ca și alte ipoteze (de exemplu, a trecerii glutenului din furaje, în laptele de vacă), niciuna dovedită. Alte voci afirmă că s-a ajuns la un „prag de saturație pentru gluten”, un prag de expunere la prea mult gluten, care e adăugat ca aditiv în alimentele procesate și în aluaturi.

Tratamentul intolerantei la gluten

Tratamentul de baza al bolii îl reprezintă dieta fără gluten. Cerealele anterior amintite (în primul rând grâul) trebuie evitate pe viață. Amidonul necesar poate fi primit din cereale fără gluten, cum ar fi orez, porumb, sorg sau mei. Și cartoful poate fi utilizat fără probleme. Din păcate, așa cum am subliniat anterior, pacienții cu intoleranță la gluten trebuie să evite și alimentele unde acesta este introdus ca aditiv, citind cu atenție etichetele produselor cumpărate.

Etichete:

amidon, boala celiaca, cartofi prajiti, cereale, gluten, intoleranta la gluten

Articole recomandate din categoria Sanatate

Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?
Perioada sarcinii aduce cu sine o serie de schimbări în organismul viitoarelor mămici, iar aceste..

08.03.2023

tonica
sanatate
Cum ajutăm pancreasul cu probleme - dieta în pancreatita cronică

03.03.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Cele mai utile sfaturi pentru depistarea neuropatiei diabetice

27.02.2023

tonica
sanatate
Cele mai importante reguli de respectat pentru un ficat sănătos

27.02.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Relația somn-siluetă – de ce ne îngrășăm dacă nu dormim suficient

14.02.2023

Stan Stefan
sanatate
Cum să îți scazi colesterolul “rău” în 4 etape

14.02.2023

Dr. Corina Zugravu
sanatate
3 super-alimente bune pentru inima ta

13.02.2023

Stefan Stan
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031164
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345165
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348132
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294437
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159993

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Reviste Sport Editorial

Recomandări din alte categorii

Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne