Medicamentele și îngrășatul
Greutatea nesănătoasă este ceva care ne preocupă pe toți. Este foarte greu să îți menții kilogramele în limite normale, când ești asaltat de mâncare apetisantă din toate părțile și când activitatea de zi cu zi este de obicei foarte sedentară. Ce te faci când la asta contribuie și unele medicamente pe care trebuie să le iei pentru că îți ameliorează starea de sănătate?!
20.11.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 1 secundaȘi nu, nu mă refer la vitamine, care sigur nu o să te îngrașe, așa cum cred mulți. Este vorba de medicamente care tratează afecțiuni serioase. Ele nu sunt prescrise cu larghețe, ci doar acolo unde sunt strict necesare. Mecanismele prin care pot determina spor ponderal să referă la interferarea unor verigi ale metabolismului energetic, la modificarea apetitului sau la retenție hidrică.
Alte medicamente pot afecta echilibrele hormonale, acționând pe modul în care organismul depozitează sau utilizează grăsimea. Un alt efect care contribuie la sporul ponderal este cel prin care unele medicamente induc sedare, reducând disponibilitatea individului de a face mișcare și, deci, de a cheltui energie. Principalele clase de medicamente care se pot amesteca in echilibrul ponderal sunt:
Antidepresivele
Acțiunea aceasta este cunoscută de mult. Inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină (SSRI) și antidepresivele triciclice sunt de regulă acuzații principali. Ei modifică nivelurile neurotransmițătorilor, ceea ce duce la creșterea apetitului și la modificări metabolice. Este o povară în plus pentru pacientul cu depresie dar, cum vei vedea mai încolo, nu e ceva de neevitat.
Medicamentele antipsihotice
Multe medicamente din această categorie, cum ar fi clozapinul, pot duce la creșteri în greutate semnificative. Nu se știe exact care ar putea fi explicația, dar se crede că este influențată sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la acumularea excesivă de țesut adipos. Din păcate, un mare exces ponderal se poate complica cu boli cardiovasculare și diabet.
Corticosteroizii
Sunt o categorie de medicamente pe care toți le-am folosit probabil, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Se prescriu în foarte multe afecțiuni, pentru că au efect antiinflamator, deci de la alergii, la boli autoimune, corticosteroizii sunt pe multe rețete primite de la medic. Ei stimulează apetitul și retenția hidrică, ultima mai ales dacă nu e respectat regimul hiposodat asociat. Folosirea lor pe termen lung duce la o acumulare particulară de grăsime în zona feței, gâtului și abdomenului, care, alături de alte fenomene, formează sindromul Cushing.
Medicamentele pentru diabet
Știu, pare paradoxal, dar multe medicamente pentru diabet pot stimula creșterea în greutate. Insulina promovează, de exemplu, depozitarea grăsimii. Antidiabeticele orale (de tipul sulfonilureii) pot “ajuta” și ele la acumularea de kilograme în plus. Medicul va fi pus în fața unor alegeri dificile, deoarece trebuie să prescrie medicamente care să mențină glicemia în limite normale, fără ca pacientul să ia mult în greutate, deoarece și sporul ponderal este un factor negativ în ceea ce privește echilibrul glicemic.
Antihistaminicele
Dacă ai probleme cu alergiile, clasa asta de substanțe îți este cu siguranță familiară. Deși le luăm pentru că strănutăm, ne curge nasul și ne lăcrimează ochii, trebuie să știi că unele au acțiune asupra sistemului nervos central, stimulând pofta de mâncare. Multe dau și somn, ceea ce ne face cu atât mai puțin înclinați să fim activi fizic.
Ce-i de făcut?
Cum spuneam, când este vorba de afecțiuni serioase, nu se poate renunța la medicație. Însă excesul ponderal nu este nici pe departe garantat, chiar dacă există un risc crescut. Nu e cazul să oprești medicația doar pentru că ai luat 2 kilograme. Te sfătuiesc ca în prima fază să discuți cu medicul care ți-a prescris medicamentele și să vedeți împreună dacă nu există alternative fără acest efect advers.
Dar indiferent de asta, stilul de viață joacă și aici un rol esențial, că doar kilogramele în plus nu se construiesc fără exces caloric. Nu sunt soluții miraculoase, trebuie să faci mișcare chiar dacă nu e modul tău preferat de a-ți petrece timpul liber, să mănânci în mod adecvat și să pui accentul pe alimente cu multe fibre care satură rapid. Te poate ajuta cel puțin la început un dietetician. Motivația personală este cea care contează, așa încât, dacă vrei, poți să îți menții silueta chiar dacă trebuie să iei medicamente.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024