Lipoaspirația: mituri, adevăruri, recomandări

Timp estimat de citire3 minute, 38 secunde

Dacă îți dorești să îți îmbunătățești aspectul fizic și depozitele adipoase pur și simplu nu dispar numai cu ajutorul sportului sau dietei, poți lua în considerare lipoaspirația. Este o metodă de remodelare cu efecte benefice dovedite și fără prea multe contraindicații.

Am stat de vorbă cu Dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie estetică, doctor în științe medicale, despre lipoaspirație, una dintre cele mai solicitate proceduri de remodelare.

Slab sau Gras: Spuneţi-ne pe scurt ce este lipoaspirația. În ce constă procedura?

Dr. Cristian Nițescu: Lipoaspiraţia, cunoscută și sub numele de liposucţie, este un procedeu chirurgical specific chirurgiei estetice prin care, cu ajutorul unui aspirator chirurgical, se extrage controlat grăsimea din anumite zone ale corpului, care sunt excesiv de „deformate”.

Există mai multe tipuri de lipoaspirație? Ce tehnică folosiți?

Până acum 15-20 ani exista doar lipoaspiraţia clasică, cu aspirator chirurgical cu vacuum. În ultimii ani s-au descoperit mai multe tipuri de aparate care îmbunătăţesc această tehnică, unele cu ultrasunete, altele cu laser şi câteva tipuri care, din punct de vedere chirurgical, nu sunt neapărat benefice.

Cui îi este recomandată procedura?

Lipoaspirația este recomandată pacienţilor, în special de sex feminin, care prezintă depozite adipoase localizate, de obicei la nivelul abdomenului, coapselor, feselor și genunchilor. Există proceduri de lipoaspiraţie şi la alte niveluri, de exemplu: brațe, gușă, zona mamară la bărbați. 

Care sunt limitele procedurii? Cui îi este contraindicată? 

Fiind o procedură chirurgicală, lipoaspirația se realizează sub anestezie, de cele mai multe ori generală, mai ales în condiţiile în care avem de aspirat multe zone grăsoase. Uneori, în cazuri punctuale, se poate folosi şi anestezie locală, pentru zone mici şi cantităţi reduse de grăsime.

Ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale estetice, lipoaspirația are contraindicaţii, dar acestea decurg doar din analizele medicale mai puţin favorabile, pe care pacientul trebuie să le facă înaintea operaţiei propriu-zise. Dacă există situaţii de genul: diabet zaharat necontrolat, anemie, afecțiuni cardiovasculare serioase etc. operaţia se amână până când aceste probleme medicale ale pacientului sunt rezolvate.

Ce riscuri există? 

Riscurile acestei proceduri sunt minime. Inciziile care se practică pentru aspirarea zonelor respective sunt foarte mici, circa 6-7 mm, şi astfel riscul de sângerare sau de infecţie este extrem de redus. Singurul risc major, după părerea mea, este reprezentat de ideea că în mâinile unui chirurg plastician neexperimentat, această procedură poate să fie executată oarecum greşit, în sensul în care anumite zone care beneficiază de lipoaspiraţie pot fi aspirate în exces. Astfel, în loc să redăm corpului o formă corectă, se produc anumite denivelări care, ulterior, sunt foarte greu de corectat.

Este exclusiv o procedură estetică sau poate fi folosită și cu scopuri curative?

Din punctul meu de vedere, lipoaspiraţia este o procedură estetică şi nu este indicată pentru un scop curativ. Această intervenţie este destinată pacienţilor care îşi doresc o remodelare corporală corectă şi naturală.

Cât timp durează recuperarea după lipoaspirație și ce reguli trebuie să respecte pacienții?

În ceea ce priveşte perioada de recuperare, aceasta se face gradual, între una și două săptămâni, în funcție de zonele mai multe sau mai puține care sunt supuse acestei intervenții chirurgicale și cantitatea de grăsime care este aspirată. După circa o săptămână de repaus, în principiu, pacienta își poate relua activitatea socială și profesională, cel puțin într-o proporție de 50-70%. După două săptămâni, această activitate poate fi reluată în proporţie de 100%.

Dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie estetică

Există riscul refacerii țesutului adipos în zonele în care s-a intervenit? Ce este de făcut în acest caz?

Eu practic lipoaspiraţia clasică şi lipoaspiraţia cu laser Nd-YAG. În situaţia în care ţesutul epitelial este de o calitate mai slabă, întotdeauna se preferă lipoaspiraţia laser, care este superioară lipoaspiraţiei clasice. Unul dintre marile beneficii ale lipoaspirației laser este faptul că, prin căldura emanată de laserul respectiv, pielea „nu se lasă” şi pacientul obține rezultate mult mai bune.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate