Inlocuieste grasimea cu muschi!
Tentat iremediabil de suc, ciocolata si fast-food? Ai devenit un pic prea pufos si te gandesti ca ai arata totusi bine cu muschi? Probabil ca stii care este solutia: sa mergi la o sala de fitness si sa respecti anumite reguli de dieta. Noi iti oferim cateva recomandari in privinta meniului si suplimentelor care te pot ajuta. Cu motivatie si putin efort nu ne indoim ca vei reusi.
29.09.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundeCresterea masei musculare inseamna de fapt cresterea in volum a muschilor striati (40% din greutatea corpului), cei care stau la baza tuturor miscarilor corpului. Ca si in cazul oricarui alt sport, suplimentele trebuie doar sa completeze un regim alimentar adecvat, echilibrat in calorii si sa fie atent dozate. Pe langa antrenamentul la sala de cel putin 3 ori pe saptamana (se recomanda un program de forta combinat cu unul de rezistenta), este necesar sa urmezi un regim cu un nivel moderat de calorii dar bogat in proteine.
Din ce sunt alcatuiti muschii?
– apa 75-80%;
– substante anorganice: saruri de potasiu, magneziu, sodiu, calciu, clor etc. cu rol important in contractie;
– substante organice: proteine;
– glicogen si glucoza;
– ATP (adenozin trifosfat) – “acumulatorul energetic” al fibrei musculare, care impreuna cu creatina, prezenta sub forma de fosfocreatina, elibereaza energie necesara contractiei.
Suplimentele recomandate
– L-carnitina (care cupleaza lanturile de acizi grasi liberi si le trece prin membrana mitocondriala unde are loc producerea de energie). Efectele in doza de administrare de 2 grame pe zi timp de 21 zile sunt scaderea trigliceridelor si acizilor grasi liberi si cresterea fortei de contractie a fibrei musculare. in timpul administrarii carnitinei este bine sa se asocieze si un antioxidant (Vitamina A, C, E, coenzima Q10).
– Pentru cresterea masei musculare este benefica administrarea aminoacizilor inainte cu jumatate de ora de inceperea antrenamentului la sala de forta (arginina, glutamina, creatina) si cu jumatate de ora dupa antrenament. Creatina este alcatuita din 3 aminoacizi (glicina, arginina, metionina) cu rol in cresterea fortei si masei musculare. Formula de administrare este: 20g/zi (4 lingurite), timp de o saptamana (perioada de incarcare musculara) dupa care, timp de 5 saptamani cate 5 g/zi (1 lingurita).
– Dupa antrenament este bine sa folosesti si un produs care sa contina saruri minerale, pe care le pierzi in timpul antrenamentului prin transpiratie.
Meniul ideal!
Mic dejun:
– ceai
– 2 lingurite miere
– sunca Praga 100 g
– un ou fiert moale
– o felie de paine cu tarate
Gustarea ora 10:
– un baton proteic
Pranz:
– muschi de vita la gratar (250 grame) cu fasole verde + 5 g ulei
– o salata verde 200 g cu rosii si castraveti cu 3 g ulei si lamaie
– o portocala
Gustare ora 16:
– un iaurt mare degresat cu 2 linguri de cereale si 4 nuci
Cina:
– rosii umplute cu branza slaba de vaca
– peste la cuptor cu salata de varza
– o para
Evita neaparat alcoolul, aduce calorii multe si “goale”. Daca nu rezisti tentatiei, rezuma-te la max. 125 ml de vin rosu sec. si nu uita, numai cu regimul nu o sa ajungi ca Arnold… e nevoie si de exercitiu!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” - reguli general valabile
11.09.2024