logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
sanatate

Glutenul – bun sau rau?

In ultima vreme din ce in ce mai multe persoane exclud glutenul din alimentatie, punand semnul egalitatii intre o dieta pentru slabit si o dieta fara gluten. Se poate concepe o dieta de slabit, care sa nu contina gluten, desi indicatiile principale ale regimului fara gluten sunt reprezentate de boala celiaca si intoleranta la gluten.

02.03.2016

tonica

6336

Timp estimat de citire:

7 minute, 3 secunde

Glutenul reprezinta diferite componente proteice care se regasesc in mod natural in anumite cereale (grau, secara, orz si ovaz), acestea fiind o parte integranta a unui  regim alimentar sanatos. Intoleranta la gluten este diferita de boala celiaca, asa ca… hai sa vedem prin ce se caracterizeaza fiecare si ce poti sa faci daca suspectezi ca organismul tau nu se impaca prea bine cu glutenul.

Boala celiaca nu se vindeca, dar se trateaza cu dieta potrivita

Boala celiaca este o afectiune inflamatorie digestiva cronica, de regula cu manifestari predominant intestinale, care apare la indivizii predispusi genetic (au genele HLADQ2.5, HLADQ8) ca urmare a expunerii la gluten. La cei care sufera de boala celiaca, glutenul declanseaza o reactie imuna care se soldeaza cu afectarea mucoasei intestinale, rezultand astfel malabsorbtia nutrientilor, aceasta fiind si explicatia pentru simptomele numeroase si complicatiile diverse.

Boala celiaca este prezenta la 1% din populatie, poate aparea la orice varsta, este mai frecventa la femei, iar 95% din cei afectati au predispozitie genetica. Dintre factorii de mediu implicati in patogenia bolii, cei mai frecventi sunt lipsa alaptarii la san, infectiile gastrointestinale, diverse medicamente si interventiile chirurgicale.

Boala nu se vindeca, dar se trateaza printr-o dieta permanenta ce exclude glutenul, adica produsele ce contin  grau, secara, orz si ovaz. Cei afectati pot apela la surse alternative de carbohidrati precum: orez, porumb, cartofi, quinoa, mei, sorg, hrisca si leguminoase.

Respectarea regimului, de maxima importanta

Respectarea regimului este foarte importanta. Ea duce nu numai la diminuarea simptomelor, ci scade riscul de a dezvolta diferite complicatii (osteoporoza, fracturi osoase, perturbari hormonale, infectii, anemie etc.). Diverse studii au stabilit o corelatie intre leziunile persistente de la nivelul mucoasei intestinale (generate de o aderenta slaba la regimul fara gluten) si riscul de a dezvolta in cursul vietii boli autoimune sau, si mai grav, limfom.

Din momentul in care ai fost diagnosticat cu boala celiaca, monitorizarea unui medic nutritionist devine foarte importanta, intrucat veti stabili impreuna un plan prin care sa verificati atat regimul alimentar, cat si impactul acestuia asupra testelor de laborator si modificarilor de la nivelul mucoasei intestinale.

Regimul fara gluten presupune schimbarea stilului de viata anterior, ceea ce implica, in primul rand o buna gestionare a timpului (va fi nevoie de mai mult timp alocat cautarii alimentelor care sa nu contina gluten, prepararii si planificarii meselor) si un sprijin permanent din partea medicului, iar in anumite cazuri, a psihologului.

Desigur, recomandarea de baza este citirea cu atentie a etichetelor produselor ce urmeaza a fi consumate, deoarece anumite alimente pot contine gluten, acesta fiind folosit ca ameliorator in industria alimentara. Si nu uita, cand iei masa la restaurant sau la prieteni, cere detalii cu privire la ingredientele folosite la preparare si asigura-te ca acestia au inteles cat de important este pentru tine sa nu consumi anumite alimente.

Cum iti dai seama daca suferi de boala celiaca?

In mod clasic, o persoana care sufera de boala celiaca prezinta manifestari gastrointestinale si anume: diaree, borborisme, balonare, dureri abdominale. Aceste simptome se regasesc insa si in alte afectiuni (printre cele mai populare: intoleranta la gluten si colonul iritabil), de aceea sunt necesare teste de laborator suplimentare pentru a le diferentia.

Anumite persoane manifesta insa si alte tipuri de simptome, in afara celor din sfera gastrointestinala. Din cauza malabsorbtiei deficitare, pot aparea diverse alte afectiuni precum anemie, osteopenie, osteoporoza, scadere ponderala, afectiuni cutanate precum cheilita angulara (leziune la nivelul comisurilor bucale), glosita (inflamatia limbii), echimoze, hiperkeratoza (ingrosarea pielii). La unii bolnavi, pot fi identificate simptome neurologice precum amortelile, arsurile, furnicaturile, dar si diverse dezechilibre hormonale precum lipsa menstruatiei, infertilitatea sau impotenta.

Din nefericire, exista pacienti la care predomina aceste manifestari nespecifice (aparent fara legatura cu boala celiaca), care pot intarzia stabilirea diagnosticului.

Diagnostic in urma testelor de laborator

Daca banuiesti ca suferi de aceasta boala, trebuie neaparat sa mergi la specialist pentru a-ti fi recomandate diverse analize si investigatii in scopul stabilirii unui diagnostic. Urmatorul pas dupa consultul medical este reprezentat de prelevarea unor probe de sange in scopul efectuarii testelor de laborator. Majoritatea pacientilor prezinta in sange diversi anticorpi ca reactie a organismului la gluten (anticorpi antitransglutaminaza IgA, anticorpi antigliadina deaminata IgG). Testul care pune insa diagnosticul definitiv este biopsia duodenala pentru ca o parte dintre pacienti (intre 6 si 22%) este posibil sa nu prezinte anticorpi specifici in sange.

Exista o categorie de pacienti care, suspicionand boala celiaca (dar fara a avea un diagnostic cert stabilit), au eliminat glutenul din alimentatia lor. Acestia nu vor mai prezenta anticorpi in sange si nici modificari intestinale relevante in cazul in care s-ar face o biopsie intestinala.

Ce se poate face in acest caz? Se poate recurge la testarea genetica prin care se urmareste identificarea genotipului HLA DQ2 (prezent la 95 % dintre pacientii cu boala celiaca) sau/si HLA DQ8 (prezent la 5% dintre pacientii cu boala celiaca). Un rezultat negativ exclude diagnosticul de boala celiaca.Testarea genetica este recomandata si rudelor de gradul 1 si 2 ale celor care sufera de aceasta boala, un rezultat pozitiv indicand un risc crescut de a dezvolta boala in cursul vietii.

Intoleranta la gluten nu este o sinonima cu boala celiaca…

Nu se cunosc exact cauzele aparitiei intolerantei la gluten, dar printre factorii de risc posibili au fost incriminati: factorii genetici, consumul de fainuri care provin din cereale care au suferit mutatii genetice, consumul de produse care contin gluten ca aditiv, infectii intestinale, boli autoimune sau diverse toxine.

Intoleranta la gluten se caracterizeaza prin aparitia simptomelor la distanta de cateva ore sau cateva zile dupa consumul de alimente care contin gluten si disparitia lor odata cu excluderea glutenului din alimentatie. Simptomele sunt aceleasi ca in cazul sindromului de intestin iritabil: durere abdominala, greata, balonare, flatulenta, diaree sau constipatie.

Manifestarile extraintestinale sunt mai putin frecvente decat la boala celiaca, dar la fel de neplacute: cefalee, contractii musculare, oboseala cronica, scadere in greutate, manifestari cutanate (eritem, eczeme), scaderea capacitatii de concentrare, depresie. Spre deosebire de boala celiaca, doar 50 % dintre cei care sufera de intoleranta la gluten prezinta un rezultat pozitiv in cazul testarii genetice.

Cum se pune diagnosticul?

Stabilirea diagnosticului de intoleranta la gluten constituie o provocare deoarece presupune excluderea afectiunilor cu simptomatologie similara (boala celiaca, sindromul de colon iritabil, alergia la proteinele din grau). Diagnosticul este stabilit in urma testului de provocare alimentara, care presupune introducerea glutenului si corelarea cu timpul pana la aparitia simptomelor. Recomandarea este ca acest test sa fie efectuat dupa 3 saptamani de regim fara gluten.

Din pacate, nu exista markeri de laborator specifici intolerantei la gluten. Singurii anticorpi observati sunt anticorpii antigliadina de tip Ig G care apar doar la 50% dintre cei care sufera de intoleranta la gluten. In cazul persoanelor la care simptomele au disparut dupa ce au exclus glutenul din alimentatie si la care au fost excluse boala celiaca sau alergia la proteinele din grau, prezenta anticorpilor antigliadina de tip Ig G poate confirma diagnosticul de intoleranta la gluten.

Afectiune care nu trebuie ignorata

Leziunile prezente la nivelul mucoasei intestinale in intoleranta la gluten sunt minore in comparatie cu boala celiaca, dar studiile arata ca acestea pot predispune la dezvoltarea sindromului de colon iritabil (fapt constatat atat in cazul bolii celiace, cat si al alergiei la gluten).

Exista studii cu privire la incidenta intolerantei la gluten printre pacientii cu autism, interventia medical-nutritionala constand in dieta fara gluten si fara cazeina. Rationamentul din spatele acestei abordari este urmatorul: cresterea permeabilitatii mucoasei intestinale care apare la copii cu autism permite peptidelor (formate in urma digestiei deficitare a alimentelor care contin gluten si cazeina) sa traveseze mucoasa intestinala si, mai apoi, bariera hematoencefalica, interferand cu sistemul opioid si explicand in acest fel o parte din simptomatologia prezenta in autism. Desigur, corelatia autism-intoleranta la gluten este recenta si se asteapta mai multe cercetari stiintifice in sprijnul acesteia.

Intoleranta la gluten si boala celiaca sunt diferite, insa numitorul comun este regimul alimentar fara gluten! Daca suspectezi ca organismul tau nu tolereaza glutenul, nu ezita sa te adresezi unui medic nutritionist. El iti va face un plan in scopul stabilirii unui diagnostic si, in plus, iti va oferi o dieta echilibrata, astfel incat organismul tau sa nu aiba de suferit pe termen lung.

Dr. Madalina TRUICA, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica de Nutritie KiloStop

 

Etichete:

boala celiaca, gluten, intoleranta la gluten

Articole recomandate din categoria Diabet si boli de nutritie

Ce fructe pot consuma persoanele cu diabet
Diabetul zaharat este o boală metabolică foarte des întâlnită. Numărul de bolnavi diabetici es..

06.02.2021

Stan Stefan
sanatate
Dieta potrivită pentru prediabet

29.10.2020

Stan Stefan
sanatate
Diabetul și imunitatea

05.10.2020

Dr. Corina Zugravu
sanatate
Glucoza crescută din sânge, semnal de alarmă

14.09.2020

Stan Stefan
sanatate
Hemoglobina glicozilata – semnificatie in diabet si recomandari

26.10.2016

Dr. Alin Popescu
sanatate
10 sfaturi practice pentru persoanele cu colon iritabil

26.10.2016

Dr. Alin Popescu
sanatate
Lamuriri esentiale despre legatura dintre diabet si obezitate

16.06.2016

Natalia Talmacec
sanatate

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030496
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344533
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347660
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293913
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158993

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Sanatate Editorial Vedete Sport

Recomandări din alte categorii

Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne