Fara ajutor, persoanele obeze au sanse minime sa revina la o greutate normala
O veste poate descurajanta, dar lamuritoare. Oamenii care sufera de obezitate nu pot slabi de unii singuri. Mai exact, potrivit rezultatelor unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea King's College din Londra, probabilitatea de a ajunge, timp de un an, la o greutate a corpului considerata normala este de doar 1 la 210 in cazul barbatilor si de 1 la 124 in cel al femeilor femei.
22.07.2015
Timp estimat de citire:
1 minut, 50 secundeCercetatorii britanici au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au monitorizat greutatea corporala a 278.982 de persoane, intre anii 2004 si 2014, prin folosirea inregistrarilor medicale electronice.
Pe parcursul cercetarii, 1.283 de barbati si 2.245 de femei au reusit sa scape de kilogramele in exces. In randul persoanelor obeze – cu un indice de masa corporala (IMC) cuprins intre 30 si 35 – sansa anuala de slabire a fost nesemnificativa: de 1 la 210 pentru barbati si de 1 la 124 pentru femei. Aceasta probabilitate a fost si mai scazuta in cazul participantilor cu obezitate morbida (IMC cuprins intre 40 si 45): de 1 la 1.290 pentru barbati si de 1 la 667 pentru femei.
Autorii studiului spun ca cifrele privind pierderea a 5% din greutatea corporala sunt mai incurajatoare – 1 din 12 barbati si 1 din 10 femei au atins acest obiectiv pe parcursul unui an, numai ca majoritatea acestor persoane s-au ingrasat din nou in urmatorii cinci ani.
De mentionat este ca subiectii care au beneficiat de o scadere in greutate in urma unor interventii chirurgicale au fost exclusi din acest studiu.
Cercetatorii britanici atrag atentia ca actualele programe prin care se incearca combaterea obezitatii sunt sortite esecului. „Strategiile actuale care se bazeaza pe reducerea caloriilor si pe cresterea activitatilor fizice nu functioneaza in cazul celor mai multi dintre pacienti care vor sa slabeasca si sa isi mentina noua greutate. Cea mai mare oportunitate de lupta impotriva epidemiei de obezitate ar putea consta in politici de sanatate publica pentru a preveni inainte de toate aparitia obezitatii la nivelul populatiei”, a comentat Alison Fildes, coordonatoarea studiului. In opinia ei, tratamentele ar trebui sa se concentreze pe impiedicarea oamenilor sa castige si mai mult in greutate si pe mentinerea mai indelungata chiar si a celor mai mici scaderi ponderale.
Studiul cercetatorilor britanici a fost publicat in American Journal of Public Health.
Sursa: www.bbc.com
Natalia Talmacec
Catena, sponsor al turneelor Concord Iaşi Open ATP Challenger 100 şi UniCredit Iaşi Open WTA 250
11.07.2024