Excesul ponderal în prima jumătate a vieţii, asociat cu decesul prematur

Timp estimat de citire:

1 minut, 30 secunde

Menținerea greutății este mai importantă decât credem. Dincolo de inconvenientele estetice, câștigul în greutate la vârstele de 20 – 40 de ani crește cu peste o cincime riscul de deces prematur. Concluzia se desprinde dintr-un amplu studiu apărut în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ).

Oamenii de știință au făcut această descoperire după ce au analizat date privind starea de sănătate și evoluția greutății a 36.051 de persoane care aveau 40 de ani sau mai mult la începutul studiului. Subiecții au fost cântăriţi şi măsuraţi iniţial şi au fost întrebați cât cântăreau la 25 de ani şi cu 10 ani înainte de studiu.

Pe parcursul celor 12 ani de monitorizare s-au înregistrat 10.500 de decese. După eliminarea factorilor ce puteau influenţa rezultatele, specialiştii au stabilit că, în comparaţie cu persoanele normoponderale, cele care au devenit obeze în intervalul de vârstă 25 – 47 de ani de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur din orice cauză. De asemenea, aceștia aveau un risc crescut cu 49% de deces ca urmare a unor afecțiuni cardiovasculare. Totodată, participanții care au slăbit, trecând de la obezitate la o greutate sănătoasă, în aceeaşi perioadă și-au anulat aceste riscuri.

Scăderea marcantă în greutate după 40 de ani, riscantă

Pe de altă parte, trecerea de la obezitate la o greutate sănătoasă în a doua parte a vieţii poate fi riscantă. Cei care au slăbit foarte mult după vârsta de 40 de ani sau mai târziu au prezentat un risc mai mare cu 30% de deces prematur din orice cauză şi un risc mai mare cu 48% de deces în urma bolilor de inimă.

Sursa: www.bmj.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate