Excesul ponderal grabeste aparitia bolii Alzheimer
Povara kilogramelor in plus apasa greu asupra sanatatii. Nu mai este o noutate pentru nimeni ca obezitatea este un factor de risc major pentru diabet si o buna parte din spectrul bolilor cardiovasculare. Ei bine, un nou studiu vine sa mai adauge o afectiune la lista celor asociate cresterii in greutate. Oamenii de stiinta avertizeaza ca excesul ponderal poate accelera debutul temutei maladii Alzheimer.
02.09.2015
Timp estimat de citire:
1 minut, 51 secundeO echipa de cercetatori americani, canadieni si taiwanezi atrage atentia ca riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer creste ingrijorator de mult in cazul persoanelor obeze sau supraponderale. Mai exact, ei au stabilit ca, incepand cu varsta de 50 de ani, pentru fiecare punct in plus acumulat la indicele de masa corporala peste greutatea normala, se produce o devansare a probabilitatii de aparitie a afectiunii cu 6,7 luni.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au studiat, timp de aproximativ 14 ani, aproape 1.400 de persoane „normale in plan cognitiv” din zona Baltimore, carora, pe parcursul studiului, le-au fost facute evaluari neuropsihologice periodice. Dintre acestea, 142 au fost diagnosticate cu Alzheimer, specialistii observand o legatura evidenta intre un IMC mai mare la varsta de 50 de ani si un debut precoce al bolii.
Reamintim ca IMC-ul este un indicator statistic al masei unei persoane, raportata la inaltimea acesteia. Un IMC intre 25 si 29,9 defineste supraponderaliatea, un IMC intre 30 si 34,9 – obezitatea de gradul I, intre 35 si 39,9 – obezitatea de gradul II, iar cel de peste 40 – obezitatea morbida.
Greutatea normala amana imbolnavirea
Cercetatorii au studiat, de asemenea, rezultatele a 191 de autopsii care au aratat ca un IMC crescut se asociaza cu un numar mai mare de placi senile si noduri neurofibrilare – o seama de modificari la nivel cerebral caracteristice bolii Alzheimer.
Pornind de la rezultatele studiului, autorii cercetarii recomanda insistent mentinerea unui IMC sanatos la 50 de ani pentru a intarzia debutul maladiei Alzheimer. Acestia au estimat ca o amanare cu doi ani a aparitiei bolii ar reduce cu aproape 22 de milioane numarul total de cazuri de Alzheimer din intreaga lume pana in 2050, ceea ce ar permite economii substantiale pentru sistemele de sanatate, dar si o calitate superioara a vietii pacientilor si apropiatilor acestora.
Potrivit OMS, exista 47,5 milioane de persoane cu dementa la nivel global, cu 7,7 milioane de cazuri noi in fiecare an.
Sursa: www.leparisien.fr
Natalia Talmacec
Motivul real pentru care e atât de greu să te menții după ce slăbești
03.12.2024