Dieta si bolile tiroidiene
Afectiunile glandei tiroide se numara printre cele mai frecvente boli. Deficitul de iod si autoimunitatea sunt doar doua din cauzele acestor afectiuni, care din fericire au rezolvare. Medicii endocrinologi se confrunta din ce in ce mai mult cu aceasta patologie iar pacientii vor sa stie daca pe langa tratamentele medicamentoase mai exista si alte remedii care pot duce la imbunatatirea functiei tiroidiene.
27.02.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeO alimentatie echilibrata in principiile necesare sintezei hormonilor tiroidieni poate sa fie de ajutor in bunul mers al functiei tiroidiene.
Iodul
Iodul este un element crucial in sinteza hormonilor tioridieni. Cu alte cuvinte tiroida este capabila sa preia iodul din alimente, suplimente sau din sarea iodate si sa il transforme in cei doi hormoni. In cazul in care exista un deficit de iod (Romania a fost si mai este inca sub auspiciile acestui fenomen) tiroida este afectata in sensul in care nu mai exista material pentru sinteza hormonilor tiroidieni. In acelasi fel excesul de iod poate sa dauneze functiei tirodiene. In ambele situatii poate sa apara gusa difuza si tulburarile functiei tiroidiene. Daca problema este deficitul de iod este necesar consumul de alimente bogate in acest element sau suplimentele alimentare recomandate de catre medical endocrinolog. Astfel consumul fructelor de mare, nuci, struguri, ciuperci, morcovi si varza poate sa suplimenteze iodul din dieta.
Vitamina D
Se pare ca vitamina D nu este buna numai pentru afectiuni osteoscheletale, ci prezinta numeroase avantaje pentru intreg organismul. Ultimele studii au aratat ca un nivel scazut de vitamina D se coreleaza cu aparitia bolilor autoimune tiroidiene. Desi organismul poate produce vitamina D prin expunerea la soare (atentie insa la utilizarea cremelor de protectie solara care scad productia acesteia) se poate recurge cu usurinta la administrarea de suplimente de vitamina D sau de picaturi pentru a contracara efectele acestui deficit. Chiar si asa dieta ramane o importanta sursa de vitamina D. Astfel, consumul de ulei de peste, somon, ton, lapte, ficat de vita, ou si ciuperci poate sa ajute organismal prin adaosul de vitamina D.
Seleniu
Un nivel scazut de seleniu a fost corelat cu aparitia afectiunilor tiroidiene si cu un risc mai mare de afectiuni autoimune la acest nivel. Exista alimente care sunt bogate in seleniu organic, motiv pentru care va recomandam consumul de soia (cu moderatie), seminte de in, catina, cereale, peste, fasole si usturoi.
Zincul
Zincul are numeroase atributii in organism insa trebuie retinut ca acesta este necesar in procesul de formare al hormonilor tiroidieni. Un nivel scazut al acestui element se poate asocia cu aparitia hipotiroidiei (productie scazuta de hormone tiroidieni). Desi multi medici recomanda suplimentele alimentare care contin zinc, vrem sa va aducem la cunostinsta ca acest compus se gaseste din abudenta in semintele crude, ovaz, avocado, fructe de padure, rodii, banane, mazarea si sparanghelul.
Probioticele
Rolul probioticele poate fi inteles mai usor facand o comparatie intre acestea si un antibiotic natural, capabil sa contracareze efectele nocive ale bacteriilor negative existente la nivelul colonului. Pacientii care se confrunta cu afectiuni tiroidiene este bine sa aiba un regim alimentar bogat in probiotice sau sa opteze pentru suplimnentele alimentare care contin aceste elemente.
De evitat
Pentru cei care se cunosc cu afectiuni tiroidiene sau pentru cei care au in familie persoane care sufera de astfel de boli recomandam evitarea urmatoarealor alimente:
- Dulciurile in exces si alimentele cu un continut crescut in grasimi de origine animala
- Untul si untura
- Alcoolul
- Sucurile dulci, acidulate
- Atentie la glutem; boala tiroidiana autoimuna se poate asocia cu boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Alin Popescu