Dieta preistorica, slabeste mancand ca acum 12.000 de ani
Diete, diete, diete… cine sa le mai tina socoteala, cine sa le mai stie numarul… In nutritie se spune ca dieta cea mai buna este cea pe care poti sa o urmezi. Este mai important sa ai capacitatea de a fi fidel regulilor nutritionale respective, sa nu cedezi pe traseu inerentelor tentatii culinare din viata de zi cu zi, decat sa umblii continuu in cautarea regimului de slabire ideal.
11.09.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 17 secundeVa propunem o dieta care nu este o simpla cura de slabire, ci e mai degraba un concept nutritional la care unii au aderat nu pentru a pierde kilogramele in plus, ci pentru ca sunt convinsi ca ea este avantajoasa si sanatoasa. Insa, dupa cum o sa observati, dieta de fata este foarte bogata in fibre, are un indice glicemic redus, este mai degraba hiperproteica si, intr-o varianta limitativa, poate fi si o cura eficienta de sabire.
Dieta preistorica mai poate fi intalnita si cu alte titulaturi – dieta epocii de piatra, dieta paleolitica, dieta „de pestera”, dieta vanatorilor si culegatorilor, etc). Insa denumirile arata exact de unde s-au inspirat initiatorii ei: din modelul alimentar al inaintasilor nostri indepartati, care nu incepusera inca sa cultive pamantul, ci se hraneau exclusiv cu ceea ce putea fi cules din natura sau vanat. Si nu, nu trebuie sa va speriati, dieta pe care o vom descrie in continuare nu va va obliga sa porniti pe campuri sau paduri pentru a va face cumparaturile, ci va pune accentul pe anumite grupuri de alimente. Practic, adaptam ceea ce banuim ca se consuma in zorii omenirii (deoarece dovezile sunt mai degraba sumare), la disponibilul alimentar de astazi.
Deci, ce avem voie sa mancam?!
• Orice tip de carne, peste, fructe de mare sau viscere. De la carnea de pasare, la cea de miel, vita, porc sau vanat. Sunt acceptate si conservele de peste in ulei, baconul si sunca. Nu se admit carnurile afumate sau mezelurile procesate.
• Ouale.
• Legume-frunze: varza, stevie, spanac, salata, loboda etc.
• Cele mai multe legume disponibile pe piata: rosii, castraveti, ceapa, ardei grasi, avocado, muguri de bambus etc.
• Dressing-uri de salate pe baza de ulei, zeama de lamaie, usturoi, mustar
• Fructe cu indice glicemic mic: citrice (fara zahar adaugat!), fructe de padure, mere, pere, gutui.
• Seminte: de dovleac, floarea-soarelui, susan, mac. Este admisa si pasta de susan (tahin).
• Fructe oleaginoase: arahide, fisitic, nuci, alune de padure, macadamia etc. Toate sunt admise ca atare sau sub forma de unt.
• Orice ulei vegetal presat la rece: de floarea-soarelui, masline, susan, sambure de strugure, canepa etc.
• Orice condiment natural (chilli, ghimbir, piper, scortisoara, chimen etc.)
Bauturile admise se rezuma la apa imbuteliata si la ceaiurile naturale (dar nu din planta de ceai). Pentru amatorii de alimente cu indice glicemic mai mare sunt premise din cand în cand (rar!) si:
• o portie mica de orez sau cartof
• o portie de radacinoase (morcov, telina)
• o portie mica de mei sau ovaz fiert; prajiturele expandate de orz, orez, ovaz, muesli
• o cantitate redusa de fructe cu indice glicemic mare (struguri, banana)
• fructe uscate (curmale, smochine, stafide, caise, mere)
• leguminoase
• sucuri naturale de fructe (de consumat diluate)
Sunt complet interzise: cafeaua, orice bautura alcoolica, orice produs cerealier, orice derivat de lactate, zaharul, otetul.
Din cate se poate observa, dieta nu este automat hipocalorica, multe din alimentele premise sunt bogate in lipide si, deci, abunda in calorii. Si, la drept vorbind, cuprinde si produse pe care cu certitudine nu le-au gustat nici Fred, nici Willma, in Epoca de Piatra!
Slabire ca în epoca de piatra
Si acum, sa vedem cum am putea adapta , pe o durata de 5 zile, asa cum v-am obisnuit, dieta preistorica la o cura de slabire. Va avertizam ca nu va fi simplu sa o urmati, indeosebi din cauza saraciei marcate in carbohidrati. Dar cu putina vointa, se poate. Si va garantam rezultatele!
Ziua 1
Micul dejun: 2 oua fierte, 2 rosii, ceai
Pranz: o conserva de sardine in ulei (125 g), o salata mare pe baza de laptuci, la care se adauga o vinegreta preparata ca mai sus si orice legume verde permisa
Seara: supa de legume (250 ml)
Ziua 2
Micul dejun: 200 g cod la cuptor, 2 linguri de seminte de dovleac, ceai
Pranz: 250 g carne de vita la gratar, 100 g fasole uscata fiarta
Seara: 3 prajiturele de orez cu unt de arahide
Ziua 3
Micul dejun: un copan la gratar, un ardei gras, o rosie, 2 linguri de linte fiarta, ceai
Pranz: mancare de spanac, 2 oua ochiuri
Seara: 200 g sunca slaba, suc de fructe (maximum 40 g muesli)
Ziua 4
Micul dejun: 100 g prajiturele de orez expandat, un pahar de suc de fructe diluat
Pranz: salata verde cu fructe de mare, asezonata cu vinegreta
Seara: 250 g mancare de fasole verde
Ziua 5
Micul dejun: 50 g bacon, 2 pumni de alune uscate in cuptor, ceai
Pranz: piept de pui la gratar (300 g), 25 g humus
Seara: piureul dintr-un avocado, zeama unei jumatati de lamaie
Se recomanda si doua gustari pe zi, care sa fie compuse dintr-o ceasca de fructe de padure, un mar, o portocala etc. Daca senzatia de a manca ceva dulce devine de necontrolat, mancati 3-4 fructe uscate. Succes!
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024