Dieta cu conținut scăzut de grăsimi și eficiența ei în procesul de slăbire
Grăsimile din alimente sunt considerate în percepția multora principalele responsabile pentru acumularea de kilograme în plus, având un conținut caloric ridicat și o contribuție importantă la îngroșarea stratului adipos. În același timp, grăsimile sunt privite și ca o amenințare la adresa sănătății, constituind un important factor de risc în apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului și a unor afecțiuni hepatice.
19.01.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 41 secundeDin motivele menționate, multe persoane care își doresc să slăbească se orientează pentru o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi. Spre acest subiect ne-am orientat și noi în articolul de față, în care îți vom arăta cât de eficientă poate fi o astfel de dietă în procesul de slăbire.
Ce presupune dieta săracă în grăsimi
Dieta cu conținut scăzut de grăsimi are și un nume, fiind cunoscută și ca „Dieta Ornish”. Denumirea a fost inspirată de numele celui care a creat-o – medicul american Dean Ornish – despre care se spune că inițial s-ar fi gândit la un regim adaptat pentru pacienții cu probleme cardiovasculare. După cum vei vedea, a reușit pe ambele planuri, dieta creată de el fiind eficientă în egală măsură pentru prevenirea și controlul acestor boli dar și pentru slăbire.
Principiile dietei Ornish sunt simple și presupun reducerea consumului de alimente care conțin grăsimi, cu accent pe cele de origine animală, și înlocuirea acestora cu alimente cu un conținut bogat de nutrienți esențiali și fibre.
Ce alimente sunt permise în dieta cu conținut scăzut de grăsimi
Pentru a ușura sarcina celor care se decid să urmeze o astfel de dietă, medicul Dean Ornish a împărțit alimentele în trei categorii, în funcție de frecvența cu care trebuie consumate. Clasificarea făcută de creatorul dietei cu conținut scăzut de grăsimi arată astfel:
Alimente ce pot fi consumate oricând, în orice cantitate
- Legume;
- Fructe;
- Leguminoase;
- Cereale integrale.
Alimente care trebuie consumate cu moderație
- Lactate degresate;
- Ouă (de preferat doar albușurile);
- Orice preparate cu un conținut de grăsimi, care nu trebuie să depășească două grame la o porție.
Alimente care trebuie evitate
- Orice fel de carne, inclusiv pește, carne de pasăre și fructe de mare;
- Nuci și semințe;
- Avocado;
- Măsline;
- Orice fel de uleiuri și alimente care conțin ulei;
- Lactate nedegresate;
- Dulciuri;
- Alcool;
- Orice alt preparat culinar care conține mai mult de două grame de grăsime la o porție.
Totodată, este făcută o clasificare în 5 grupe, în funcție de cât de nocive sunt aceste alimente, fiind recomandate cele din primele două grupe, în timp ce alimente din grupele 4 și 5 trebuie evitate cât mai mult.
Ce efecte are dieta cu conținut scăzut de grăsimi
După cum se observă, această dietă nu este deloc restrictivă în privința cantităților, cu condiția de a fi consumate preponderent alimentele menționate în prima categorie. Nu trebuie să-ți faci griji în privința numărului de calorii, întrucât conținutul bogat de fibre din fructe, legume și cerealele integrale menține senzația de sațietate o perioadă mai îndelungată. În acest timp, substanțele nutritive și caloriile din alimente sunt absorbite treptat, ceea ce reduce riscul formării depozitelor de grăsime. De asemenea aportul caloric va scădea fără să te înfometezi, deoarece senzația de sațietate conferită de fibrele alimentare te determină să mănânci mai rar și mai puțin.
Astfel, primele rezultate nu vor întârzia să apară, materializate în reducerea surplusului ponderal și un nivel de constant de energie.
Câte grăsimi trebuie să conțină o astfel de dietă
Nu trebuie să uităm faptul că grăsimile au și ele un rol benefic în organism, iar din acest motiv excluderea lor totală din alimentație nu este de bun augur. Conform recomandărilor medicului Dean Ornish, cantitatea zilnică de grăsimi în dieta pe care a creat-o trebuie să reprezinte 10% din aportul caloric.
Sunt recomandate în mod special grăsimile nesaturate din uleiul de măsline, pește, nuci și semințe, astfel că ocazional pot fi consumate în cantități mici și astfel de alimente pentru a completa aportul zilnic de grăsimi.
Alte aspecte importante legate de dieta cu conținut scăzut de grăsimi
Rezultatele dietei cu conținut scăzut de grăsimi sunt influențate și de nivelul de activitate fizică, ce joacă la rândul său un rol important în pierderea kilogramelor în plus.
Astfel medicul Dean Ornish recomandă ca dieta ce îi poară numele să fie însoțită și de un program de activități fizice de intensitate moderată. Efortul depus în cadrul acestor activități accelerează procesul metabolic de ardere a grăsimilor, întrucât organismul are nevoie de mai multă energie, iar grăsimea acumulată constituie o resursă energetică stocată sub formă de țesut adipos. Cu cât programul de activități fizice este mai intens, cu atât dieta se va dovedi mai eficientă, iar acel țesut adipos se va reduce vizibil în câteva săptămâni.
Beneficii ale dietei cu conținut scăzut de grăsimi
Așa cum am precizat mai devreme, această dietă și-a atins și scopul inițial – acela de a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin reducerea considerabilă a grăsimilor saturate care se găsesc preponderent în carne, lapte și produsele lactate se elimină un important factor de risc ce stă la baza multor afecțiuni cardiovasculare. Aceste grăsimi se transformă în colesterol la nivelul ficatului, apoi ajung în sânge pentru a transporta lipidele la celulele din țesuturi. Când nivelul de colesterol depășește nevoile organismului, acesta rămâne în sânge și se depune treptat pe interiorul vaselor sanguine.
Arterele se subțiază, devin mai rigide și astfel apar primele probleme cardiovasculare materializate în hipertensiune arterială și ateroscleroză. Acestea generează la rândul lor alte afecțiuni la nivelul inimii și vaselor de sânge, putându-se ajunge la infarct miocardic, accident vascular sau insuficiență cardiacă.
Totodată, colesterolul în exces rezultat din grăsimile saturate se acumulează și în ficat, ducând la apariția steatozei hepatice, cunoscută și sub denumirea de „boala ficatului gras”.
Prin reducerea excesului ponderal, dieta cu un conținut sărac de grăsimi contribuie și la prevenirea diabetului – o boală metabolică ce afectează în general persoanele obeze, pe cele care au un stil de viață sedentar și o alimentație bazată în special pe alimentele cel mai puțin recomandate în dieta Ornish.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024