Dieta carnivoră, între beneficii și riscuri
Dieta carnivoră este o apariție relativ nouă în peisajul regimurilor pentru slăbit, dar care a reușit să devină cunoscută rapid prin controversele create în jurul ei. Nu mai e nevoie să explicăm că dieta carnivoră se axează în mod special pe consumul de carne, ceea ce nu ar fi foarte ieșit din comun dacă nu ar exclude alimente cunoscute pentru aportul lor nutrițional și pentru beneficiile pe care le aduc organismului.
12.02.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 25 secundeBineînțeles că vegetarienii și veganii au respins din start dieta carnivoră întrucât contravine flagrant principiilor lor alimentare, însă i-a făcut să ridice din sprâncene chiar și pe mulți din cei care nu ar refuza niciodată o friptură suculentă sau o invitație la grătar.
În continuare vom aprofunda principiile dietei carnivore și îți vom arăta ce e bun și ce e rău în adoptarea unui astfel de regim.
Care sunt regulile dietei carnivore
Diata carnivoră încurajează consumul de carne de orice fel, excluzând totodată orice aliment de origine vegetală, iar acesta este principalul detaliu care a stârnit controversele de care îți vorbeam. În dieta carnivoră poate fi consumată fără nicio restricție atât carne roșie, cât și carne albă, împreună cu orice fel de pește, ouă și organe. La toate acestea se mai adaugă în cantități mai mici unt, smântână și brânză, baza alimentației fiind însă carnea.
Așa cum spuneam, dieta carnivoră interzice cu desăvârșire consumul oricăror alimente de origine vegetală, inclusiv al sucurilor de fructe și ceaiurilor. De asemenea, dacă vrei să ții o dietă carnivoră trebuie să renunți și la consumul de cafea, pentru că și această băutură are la bază o plantă. Nici dulciurile nu sunt admise, întrucât zahărul și fructoza au la rândul lor origini vegetale.
În ceea ce privește cantitatea de alimente consumate, singura regulă a dietei carnivore impune ca fiecare să mănânce de câte ori dorește și oricât de mult sau puțin poate, cu condiția ca meniul să fie bazat doar pe produse de origine animală, în care să predomine carnea.
La prima vedere pare o dietă foarte permisivă, însă în practică vei constata destul de rapid că este una restrictivă, oricât de mult ți-ar plăcea că mănânci carne.
Cum poți slăbi cu dieta carnivoră
Dieta carnivoră este o dietă pentru slăbire și se bazează în special pe eliminarea carbohidraților din alimentație. Aceștia sunt principala sursă de glucoză, care este folosită de organism pentru a produce energie, însă totodată sunt considerați responsabili și pentru acumularea kilogramelor în plus, întrucât excesul de carbohidrați se transformă în grăsime.
Așadar, dieta carnivoră elimină carbohidrații din alimentație și propune un aport ridicat de proteine, ceea ce ar trebui să stopeze creșterea în greutate și să ajute totodată la pierderea kilogramelor în plus, prin topirea rezervelor de grăsime, care sunt transformate în energie.
Cât de benefică este dieta carnivoră
Principalul beneficiu ce poate fi atribuit dietei carnivore constă în faptul că aceasta exclude carbohidrații rafinați și dulciurile de orice fel din alimentație, cunoscut fiind faptul că acestea sunt o sursă bogată de calorii și au un conținut nutritiv nesemnificativ. Din acest motiv, au o contribuție importantă la acumularea de kilograme în plus și totodată cresc riscul apariției diabetului, deoarece eliberează cantități mari de glucoză, care nu sunt transformate în totalitate în energie.
De asemenea, prin încurajarea consumului de pește – printre alte tipuri de carne – dieta carnivoră poate aduce un aport bogat de acizi grași Omega-3, care protejează sănătatea inimii, reduc inflamația și au un rol important în funcționarea sistemului nervos.
Dieta carnivoră asigură totodată organismului un aport bogat de proteine, vitamine din complexul B, zinc și fier – care se găsesc din abundență în compoziția cărnii. Proteinele contribuie la dezvoltarea masei musculare și la repararea țesuturilor, iar în lipsa unui aport suficient de carbohidrați pot fi folosite și ca sursă de energie. Totodată, vitaminele din complexul B alături de fier și zinc au beneficii în ceea ce privește funcționarea sistemului nervos și a sistemului imunitar.
Desigur, nu trebuie să trecem cu vederea scopul dietei carnivore, mai precis pierderea în greutate, iar rezultatele pozitive pot fi menționate și ele în categoria beneficiilor.
Care sunt riscurile asociate dietei carnivore
Există numeroase voci care susțin că beneficiile enumerate mai devreme sunt depășite cu mult de riscurile pe care le presupune dieta carnivoră. În primul rând, este cunoscut faptul că produsele de origine animală sunt o sursă bogată de grăsimi saturate, prezente în orice tip de carne, cu excepția peștelui și a fructelor de mare, dar și în produsele lactate.
Acestea sunt considerate grăsimi nesănătoase întrucât favorizează creșterea nivelului de colesterol rău, care se depune în interiorul vaselor de sânge și provoacă apariția hipertensiunii arteriale, urmată de o serie de boli cardiovasculare. De asemenea, un nivel ridicat al colesterolului rău crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Un alt motiv pentru care dieta carnivoră este vehement contestată constă în faptul că exclude produsele de origine vegetală, cunoscute drept principala sursă de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare. Organismul este privat astfel de o serie de nutrienți esențiali indispensabili pentru funcțiile metabolice, iar o dietă carnivoră pe termen lung poate duce la apariția unor deficite nutriționale.
De asemenea, din cauza lipsei fibrelor din alimentație, pot apărea probleme digestive precum balonarea sau constipația.
Pe parcursul dietei carnivore oamenii simt nevoia să diversifice cumva meniul, consumând carnea sub diferite forme, ceea ce poate provoca o serie de alte probleme. Mezelurile procesate industrial conțin cantități mari de sare care crește riscul de hipertensiune arterială, precum și diferite tipuri de aditivi alimentari nerecomandați pentru consum.
În același timp, carnea preparată la grătar are un anumit potențial cancerigen, datorat substanțelor chimice rezultate în urma arderii jarului, dar și substanțelor care se formează când grăsimea intră în contact direct cu flăcările. Totodată carnea bogat condimentată din diferite preparate poate duce la apariția gastritei și a altor probleme de natură digestivă, în timp ce carnea prăjită în ulei conține grăsimi trans, care favorizează la rândul lor creșterea colesterolului.
Se cuvine să mai precizăm în final că dieta carnivoră trebuie privită cu circumspecție întrucât nu există încă studii avizate care să-i certifice eficiența în ceea ce privește procesul de slăbire. În schimb, există numeroase dovezi solide în ceea efectele nocive ale consumului excesiv de carne și produse care conțin grăsimi saturate, precum și efectele negative ale excluderii din dietă a produselor vegetale.
Chiar dacă dieta carnivoră te poate ajuta să scapi de câteva kilograme în plus, există și alte variante de regim la care poți apela și care beneficiază de recomandări mult mai bune din partea specialiștilor în nutriție. O poți totuși încerca „de probă” însă pe o perioadă scurtă și fără a o repeta foarte des.
Dieta keto pentru începători - principii, reguli, informații utile
20.09.2024