De ce să nu sari peste micul dejun? Importanța lui în procesul de slăbire
Nu puține sunt cazurile în care persoanele aflate în căutarea unei soluții pentru problema kilogramelor în plus decid să renunțe la micul dejun în ideea că astfel reduc aportul zilnic de calorii și slăbesc mai ușor sărind peste o masă. Aceasta este una dintre cele mai proaste decizii pe care le poți lua dacă vrei să slăbești, pentru că rezultatul nu va fi cel dorit și sunt șanse mari chiar să iei in greutate, deși teoretic mănânci mai puțin.
29.01.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 45 secundeÎn realitate, contează mai mult numărul de calorii consumate zilnic, decât numărul meselor, iar omiterea micului dejun te poate determina să consumi mai multe calorii tocmai din cauza faptului că nu mănânci dimineața. Micul dejun este de fapt cea mai importantă masă a zilei, iar în cele ce urmează îți vom arăta de ce nu trebuie să îl ignori și cum te poate ajuta în procesul de slăbire.
Îți asigură energia pentru prima parte a zilei
În fiecare dimineață, organismul are nevoie de resurse de energie pe care să le folosească pe timpul zilei, iar acestea provin din alimente. Prin urmare, este recomandat să iei micul dejun pentru a-ți asigura doza de nutrienți cel puțin pentru prima parte a zilei. Astfel, te vei simți încărcat/ă de energie încă de la prima oră și vei da un randament mai bun, fără a fi nevoie să te întrerupi din treabă pentru a-ți face 1-2 cafele sau pentru a lua o gustate pe fugă atunci când începe să te chinuie foamea.
Te ajută să mănânci mai puțin
Un mic dejun bogat în fibre alimentare și carbohidrați complecși îți menține senzația de sațietate pentru o perioadă îndelungată, astfel că la masa de prânz și ulterior, pe parcursul zilei, vei mânca mai puțin.
Pe de altă parte, în lipsa micului dejun senzația de foame la orele prânzului este una mai accentuată, ceea ce te determină să consumi porții mai mari decât în mod normal. De asemenea, foamea accentuată stimulează pofta de alimente cu multe calorii, care nu sunt cele mai recomandate în curele de slăbire. Acestea sunt mai puțin sățioase pentru că au un conținut scăzut de substanțe nutritive, astfel că foamea va reveni la scurt timp după prânz și vei simți din nou nevoia să ronțăi ceva. De aceea spuneam și mai devreme că omiterea micului dejun facilitează excesul ponderal, în loc să îl reducă.
Reduce nivelul de stres
Resursele energetice furnizate la prima oră de micul dejun stimulează și sistemul nervos, îmbunătățind capacitatea de concentrare și celelalte funcții cognitive. Aceasta este o altă explicație pentru randamentul mai bun despre care am amintit mai sus, și care te ajută să rezolvi sarcinile mai dificile în prima parte a zile, reducând sau eliminând stresul asociat presiunii deadline-urilor.
Și acest aspect este benefic pentru slăbire, dat fiind că printre efectele negative ale stresului se numără și creșterea apetitului. Sub acțiunea cortizolului, care este numit și hormonul stresului, organismul simte nevoia suplimentării resurselor energetice pentru a putea face față situațiilor percepute ca fiind amenințătoare. Astfel apare pofta de dulciuri sau alte alimente cu un conținut mare de calorii despre care am mai precizat că nu sunt cele mai recomandate într-o dietă pentru slăbit.
Te susține când faci mișcare
În afară de dietă, efortul de a scăpa de kilogramele în plus trebuie să se concentreze și pe mișcare, dat fiind că solicitarea fizică stimulează arderea grăsimilor pentru a satisface necesarul de energie. Este recomandat să faci mișcare cel puțin o jumătate pe oră pe zi iar cu cât efortul este mai intens, cu atât organismul topește mai multe grăsimi.
Pentru a ieși la mișcare ai nevoie însă de o doză de energie, pe care ți-o poate asigura tot micul dejun. Dacă acesta este compus din cereale integrale, fructe, legume, nuci și semințe, energia pe care o furnizează acoperă o bună parte a zilei, și astfel te vei simți mai motivat/ă să ieși să faci mișcare atunci când prinzi un moment liber.
Un aport optim de energie îmbunătățește și performanța sportivă, iar rezultatele tot mai bune pe care le vei obține în urma antrenamentelor vor constitui în mod sigur un alt factor motivant.
Stimulează funcțiile metabolice
În timpul somnului organismul nu primește nutrienți, astfel că funcțiile metabolice încetinesc pentru a reduce consumul de energie și totodată pentru a da posibilitatea organelor de a se reface după solicitarea din timpul zilei. La trezire, metabolismul se readaptează la starea de veghe, însă pentru aceasta are nevoie de combustibil, adică de glucoză pe care celulele să o convertească în energie.
În lipsa micului dejun nu există materia primă din care organismul să sintetizeze glucoza, mai precis alimentele care ar trebui consumate la prima masă a zilei. De aceea, procesele metabolice se vor desfășura mai lent, având nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a ajunge la randamentul optim. Din acest motiv, dimineața te simți mai lipsit/ă de vlagă, cum mai puțin chef de muncă și cu o dorință puternică de a mai lenevi în pat.
Contribuie la menținerea stării de sănătate
Nu în ultimul rând, micul dejun te poate scuti și de o serie de probleme de sănătate, pentru că joacă un rol important în prevenirea anumitor boli care au printre cauze și o alimentație dezechilibrată. Mai exact, micul dejun reduce riscul apariției de tulburări sau boli digestive, previne deficitele nutriționale, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și obezitatea. Totodată, micul dejun previne și riscul apariției unor tulburări metabolice, prin stimularea zilnică a metabolismului la primele ore ale dimineții.
La fel de important ca micul dejun este și meniul primei mese a zilei, care trebuie să fie unul echilibrat și să conțină proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și neapărat fructe și legume, care sunt cea mai importantă sursă de vitamine și minerale. Pentru a te bucura de toate beneficiile sale, mai este recomandat ca micul dejun să fie servit zilnic la aceeași oră, de preferat în intervalul 7.00 – 8.30, la aproximativ o oră după ce te-ai trezit.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024