De ce ne îngrășăm toamna?
Ai crede că iarna este anotimpul în care oamenii se îngrașă cel mai mult, pe de o parte din cauza frigului care îi ține în casă, pe de alta, din cauza exceselor culinare din perioada sărbătorilor. Totuși, se pare că nu iarna, ci toamna este anotimpul care “îi îngrașă” pe cei mai mulți dintre noi, iar explicațiile sunt dintre cele mai diverse.
05.11.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 20 secundePrimul și cel mai important motiv pentru care devenim mai puțin riguroși cu alimentația și cu timpul petrecut făcând sport este lipsa motivației în această perioadă. Dacă apropierea verii scoate la iveală cure de slăbire minune și umple sălile de sport de oameni dornici să-și modeleze trupurile pentru zilele în care vor sta dezgoliți la soare, apropierea toamnei ne face să reacționăm invers: punem pe hold abonamentele, iar gândul că urmează câteva luni în care ne vom lăfăi în haine largi ne face să dăm frâu liber abaterilor culinare.
Vremea ne trimite la hibernare, nu la sală
Mișcare în aer liber și mers la sală când afară e urât? Mai răruț, iar pretextele au clar legătură cu anotimpul: afară e rece, vin ploile, bate vântul. Mai mult, ziua e mai scurtă, iar după serviciu ai senzația că mai ai puțin și vine ora de culcare. Când să mai faci sport? Iar sedentarismul vine la pachet cu alte păcate: pofta de alimente grase, calorice și ronțăiala între mese. Când intri în casă zgribulit și simți nevoia să te încălzești cumva, știi bine că o salată verde și un ceai dietetic nu te ajută. Însă o ceafă la grătar și o tărie sau un vin, da. Iar dacă dai curs frecvent acestei tentații, cântarul te va taxa în curând.
Disciplina alimentară scade și odată cu creșterea timpului petrecut la televizor sau computer. O pungă de chipsuri, niște covrigei sau alune și un pahar de cola alături, iar răul a fost făcut.
Astenia și consolarea cu „ceva dulce”
Toamna, starea de spirit se schimbă chiar și pentru cei mai joviali dintre noi. Ies la iveală, după caz, melancolia, depresia, anxietățile sau, pur și simplu, se instalează astenia de toamnă. Specialiștii spun că una din zece persoane suferă de astenie, stare asemănătoare unei ușoare depresii de sezon. Aflați față în față cu propriile probleme emoționale, mulți caută consolarea în mâncare. Așa-numita „comfort food” este alimentația care satisface foamea emoțională și care, de obicei, implică alimente calorice, în special dulciuri.
Nivelul redus de vitamina D a fost asociat de specialiști cu risc ridicat de îngrășare. Dacă știi că ai deficit, ia suplimente de vitamina D în lunile de toamnă și iarnă, când nu-ți poți expune corpul la soare.
Fructele de toamnă și cămara bunicii
O tentație aparent inofensivă toamna o reprezintă fructele delicioase, dar cu multe calorii, specifice sezonului. Este vorba, în special de struguri și de prune, care, deși sănătoase, îngrașă dacă sunt consumate în cantități mari. Ideal, acestea se mănâncă în prima parte a zilei și în cantități moderate (maximum 300 de grame de struguri pe zi, aceștia fiind printre cele mai calorice fructe). Tot moderat ar trebui să fie și consumul de bunătăți care umplu toamna cămările gospodinelor: compoturi, gemuri, zacuscă sau alte tentații gustoase care se pun pe pâine. Atenție! Zacusca, deși e făcută din legume și poate părea inofensivă, conține totuși ulei și multe gospodine o prepară cu ingrediente prăjite.
Când simți nevoia să mănânci grăsimi, optează pentru cele sănătoase: alege peștele și folosește uleiuri vegetale de calitate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu tărâțe de Psyllium: secretul detoxifierii și slăbirii rapide
11.10.2024