Cum scapi de greutatea “de carantină”
Nu este o legendă urbană faptul că anul 2020 ne-a făcut să luăm în greutate. Mai mult, sunt șanse ca și anul 2021 să aibă un profil similar. Toate publicațiile au articole referitoare la greutatea “de carantină”, cu evaluări care arată că o medie de 5 kilograme poate fi atribuită schimbărilor din stilul de viață. Și în România s-a efectuat un studiu care a arătat clar că oamenii și-au schimbat modelele alimentare.
11.04.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 58 secundeRomânii au mâncat mai regulat și nu au mai sărit peste mese, este adevărat. Dar au mâncat net mai mult, nu au uitat gustările, cât despre mișcare… ce să mai vorbim. Psihologii cunosc această ingestie excesivă pe fond de stres și, de ce să nu recunoaștem, chiar pe fond de inactivitate sau plictiseală. Dacă nu poți face nimic și ești ținut în casă, ce-ar fi să te mai uiți puțin în frigider?! Sau în debara, unde ai făcut un stoc substanțial nu numai de făină, drojdie și hârtie igienică, dar și de chipsuri și de diferite alte gustări. Ronțăitul calmează sistemul nervos. Iar stresul este liniștit de așa-zisele alimente “de confort”, întotdeauna bogate în zahăr și/sau grăsime. Și dacă vorbeam de plictiseală, unii chiar nu s-au plictisit deloc, dar nici nu s-au putut sustrage interminabilelor ore de teleconferințe, unde este ușor să înghiți pe fugă fursecuri, dar mult mai greu să mănânci încet o salată sănătoasă.
Ce este de făcut?! Să mănânci mai puțin și să te miști mai mult, s-ar zice… dar teoria este adesea greu de pus în practică. Iată câteva sfaturi pe care s-ar putea să le găsești utile:
1. Masa principală a zilei trebuie să fie o masă puternică din punct de vedere nutrițional.
Ingredientele trebuie gândite în așa fel încât să îți stimuleze puterea de muncă, să diminueze stresul și inflamația, să îți păstreze imunitatea în limite normale. Una peste alta, să conțină ingrediente foarte sănătoase și un număr acceptabil de calorii. Trebuie să aibă în principal:
– legume verzi – bogate în minerale și clorofilă, în antioxidanți și vitamine, foarte sărace în calorii, sunt adevărate alimente pentru sănătate. Multe aparțin florei spontane de la noi (leurdă, urzici, ștevie etc.), de aceea sunt și foarte proaspete. Pot fi baza unor feluri de mâncare sau le poți combina cu alte ingrediente într-un smoothie sănătos.
– surse sănătoase de grăsime – taie o jumătate de avocado peste mâncare, adaugă o mână de nuci sau de arahide, eventual stropește totul cu câteva picături de ulei de cânepă sau de măsline.
– surse sănătoase de carbohidrați digerabili și nedigerabili (fibre), care au indice glicemic mic: de la quinoa sau boabe de grâu integral, la fasole și năut, sunt produse care trebuie să fie prezente în felul principal de mâncare al zilei, mai ales că țin și de foame și te hrănesc nu numai pe tine, dar și microbiota intestinala. Care pare a fi responsabilă, studiile o spun, și de greutatea noastră corporală.
– surse de proteine “slabe”, pentru că știm că alimentele vin cu ”bagaj”. Multe alimente conțin proteine, dar alege-le pe cele care nu aduc și multe grăsimi saturate sau colesterol. De la tofu, la fructe de mare sau pește slab, oferta este largă și trebuie să găsești ceva care să îți fie pe plac.
2. Nu te gândi doar la restricții…
… la faptul că va trebui să mănânci mai puțin și să elimini alimentul X sau Y. Astfel de planuri cresc nivelul de stres și te vor descuraja. În schimb, fă un plan alimentar în care să adaugi, în diferite forme și combinații, legume, care dau volum meselor, te satură, îți colorează felurile de mâncare și prezintă avantaje uriașe pentru sănătate. Surplusul de broccoli, ardei gras, ceapă și usturoi, spanac etc. nu se… pune.
3. Atenție la grăsimi!
Grăsimile sunt o grupă de nutrienți foarte diversă, unele foarte sănătoase, altele exact din contră. Sigur, au multe calorii și nu trebuie mâncate în exces. Dar grăsimile sănătoase aduse de unele alimente sunt o adevărată binefacere pentru organism, pentru că te satura și au funcții importante, inclusiv aceea de a asigura absorbția altor nutrienți lipofili (vitamine, antioxidanți). Deci la gustare ronțăie un pumn de migdale, caju, alune, nuci și ai să vezi că nu o să dorești să mănânci în exces.
4. Mănâncă încet și selectează alternativa cea mai bună!
Mâncatul pe grabă e nesănătos, o știm de mult. Ne face, printre altele, să înghițim mai multe calorii decât avem nevoie. În ceea ce privește selecția, gândește-te așa: dacă tot este să mănânc un desert, ce-ar fi să văd dacă nu există o variantă mai sănătoasă?! În cazul ciocolatei, e simplu: cea amăruie este net mai plină de nutrienți față de cea cu lapte, la același număr de calorii. Deci dacă ai dileme de acest gen, gândește-te ce este mai bun pentru sănătate.
La sfaturile de mai sus, îți recomand să ai la îndemână permanent un pahar cu apă, apă infuzată cu fructe sau o cană cu ceai. Este descris faptul că de multe ori oamenii confundă setea, cu foamea. Și oricum hidratarea este un element important în menținerea stării de sănătate. Și fă mișcare! Există foarte multe alternative și pentru interior! Succes!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024