Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică
Pancreasul este o glandă anexă a tubului digestiv extrem de importantă, dar care adesea este neglijată. Ea are două zone, pancreasul endocrin, care este responsabil de secreția de insulină și pancreasul exocrin, responsabil de secreția de sucuri digestive care te ajută să utilizezi în mod eficient nutrienții din mâncare.
03.03.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeSunt numeroși factorii care pot afecta pancreasul, de la viroze, la boli autoimune și la alcool. Dacă pe unii dintre ei nu îi putem controla (cum ar fi unele elemente care țin de genetică), prin alimentație putem contribui la sănătatea pancreasului. Mai precis, urmând regulile clasice ale unei alimentații sănătoase și echilibrate, faci tot ce îți stă în puteri pentru a avea un pancreas sănătos. Mese pline de vegetale și sărace în grăsimi, renunțarea la alcool și un consum cât mai mic de produse rafinate îți ajută și pancreasul. Dar dacă te numeri printre ghinioniștii care fac o pancreatită cronică, trebuie să știi că trebuie respectate anumite reguli.
Dieta ta trebuie să cuprindă:
- legume
- fasole și linte
- fructe
- cereale integrale
- alte alimente pe bază de plante care nu sunt prăjite
Aceste alimente sunt recomandate persoanelor cu pancreatită, deoarece tind să fie în mod natural sărace în grăsimi, ceea ce ușurează cantitatea de muncă pe care pancreasul trebuie să o facă pentru a ajuta digestia. Fructele, legumele, fasolea, lintea și cerealele integrale sunt, de asemenea, benefice datorită conținutului lor de fibre. Consumul de mai multe fibre poate reduce șansele de a dezvolta litiază biliară și pancreatită acută. Pe lângă fibre, alimentele enumerate mai sus oferă și antioxidanți. Pancreatita este o afecțiune inflamatorie, iar antioxidanții pot ajuta la reducerea inflamației.
Poți mânca și carne slabă și pește. Carnea slabă poate ajuta persoanele cu pancreatită să-și satisfacă nevoile de proteine. Câteva exemple includ:
- pui sau curcan fără piele
- pui tocat sau curcan slab
- 95% carne de vită macră tocată
- mușchi sau “capac” de vită sau de porc
Anumite tipuri de pește au, de asemenea, mai puține grăsimi, oferind în același timp multe proteine. Acestea includ pește alb, cum ar fi codul sau eglefinul și conservele de pește ambalate în apă (nu ulei). Unele cercetări sugerează că consumul a aproximativ 2 până la 3 porții de pește pe săptămână poate ajuta chiar la prevenirea pancreatitei acute.
Pancreatita cronică este o afecțiune pe termen lung care poate împiedica organismul să absoarbă nutrienții din alimente. Dacă modificările dietetice și medicamentele nu ajută o persoană să absoarbă nutrienții necesari într-o cantitate adecvată, medicul poate prescrie suplimente nutritive orale pentru a o ajuta să câștige în greutate și să obțină nutrienții necesari. Potrivit Societății Europene pentru Nutriție Clinică și Metabolism (ESPEN), suplimentele nutritive orale care conțin trigliceride cu lanț mediu (MCT) pot fi utile pentru unele persoane cu pancreatită cronică. Cu toate acestea, aceste suplimente nu sunt la fel cu produsele cu ulei MCT pe care oamenii le pot cumpăra pentru a-și urmări obiectivele de slăbire sau de fitness. În cazul pancreatitei, o persoană ar trebui să consume suplimente care conțin MCT numai la sfatul medicului.
Lista alimentelor de evitat
Alcoolul
Consumul de alcool în timpul unui atac de pancreatită acută poate agrava starea sau poate contribui la pancreatita cronică. Consumul cronic de alcool poate provoca, de asemenea, niveluri ridicate de trigliceride, un factor de risc major pentru pancreatită. Pentru persoanele a căror pancreatită cronică este cauzată de consumul de alcool, consumul de alcool poate duce la probleme grave de sănătate și chiar la moarte.
Alimente prăjite și alimente bogate în grăsimi
Alimentele prăjite și alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi burgerii și cartofii prăjiți, pot fi problematice pentru persoanele cu pancreatită. Pancreasul ajută la digestia grăsimilor, astfel încât alimentele cu mai multe grăsimi fac pancreasul să lucreze mai greu. Alte exemple de alimente bogate în grăsimi de evitat includ:
- produse lactate bogate în grăsimi, cum ar fi smântâna, laptele integral și brânzeturile cu grăsime
- carnea procesată, mezelurile
- maioneza, chiar și de casă
- chipsurile și snacksurile similare
Carbohidrați rafinați
În pancreatita cronică trebuie limitat aportul de carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, gustările dulci și băuturile îndulcite. Carbohidrații rafinați forțează pancreasul endocrin să lucreze intens, ceea ce poate duce la epuizarea acestuia. Alimentele bogate în zahăr pot crește și trigliceridele. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor sunt un factor de risc pentru pancreatita acută.
Recomandăm ca persoanele cu pancreatită sa discute cu un medic sau cu un dietetician pentru a crea un plan alimentar care să răspundă nevoilor lor specifice. Deoarece uneori digestia și absorbția unor micronutrienți este afectată în pancreatita cronică, pot fi recomandate suplimente. În funcție de persoană, pot fi recomandate anumite suplimente de vitamine și elemente minerale. Suplimentele pot include următoarele:
- multivitamine
- calciu
- fier
- acid folic
- vitamina A
- vitamina D
- vitamina E
- vitamina K
- vitamina B-12
Ar trebui să te consulți cu medicul sau dieteticianul înainte de a începe să iei orice vitamine sau suplimente. Consumul de cantități adecvate de lichid este, de asemenea, important.
Xantelasma: legătura dintre colesterol și petele galbene
09.12.2024