Cronobiologia: orele perfecte pentru masă, muncă și sex
Cronobiologia, o ramură a biologiei dedicată modului în care ceasul intern interacționează cu factorii externi, te învață care sunt orele potrivite pentru toate activitățile de zi cu zi. Există intervale ideale pentru preocupările intelectuale, ore potrivite pentru a mânca fără să te îngrași și chiar momente ideale pentru sex.
23.08.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 45 secundeOrganele principale funcționează la capacitate maximă în anumite momente ale zilei, secreția de hormoni nu e uniformă în cele 24 de ore, iar orice abuz culinar făcut când corpul se află în modulul de relaxare este taxat de organism. De altfel, alimentația haotică și un stil de viață dezordonat fac ca ritmul interior să se dea peste cap, iar acest lucru favorizează apariția a tot felul de afecțiuni, de la cele de natură psihică, la tulburări alimentare.
Start devreme!
Dimineața, începând cu ora 6, organismul produce hormoni și începe să-și tureze motoarele. Chiar dacă mai lenevești puțin în pat, asigură-te că până la ora 7 ești gata de masă, pentru că aceasta este cea mai potrivită oră pentru un mic dejun consistent. Nu uita să consumi carbohidrați, este momentul ideal al zilei, pentru că aceștia îți vor da energie până la ora prânzului. Pe cât de important este consumul acestora la micul dejun, pe atât de greșit este să îi introduci la masa de seară, când corpul se pregătește de relaxare, metabolizarea e lentă și mâncarea grea se transformă în grăsime.
Fericirea de dimineață
Primele ore ale dimineții sunt excelente pentru a îndeplini sarcini ce-ți solicită intens creierul, fie că e vorba de a învăța pentru un examen, a face strategii pentru companie sau a lua decizii importante pentru familie. E bine să știi și faptul că în intervalul 9.00-10.00 începe producția hormonilor sexuali, așa că, dacă circumstanțele îți sunt favorabile, nu rata momentul. Chiar dacă nu bifezi momentul, tot vei avea o stare de bine, pentru că acesta este momentul din zi în care secreția de serotonină, hormonul fericirii, este maximă.
Prânzul, înainte de ora 15
Grăbește-te cu rezolvarea chestiunilor importante, pentru că, începând cu ora 12, energia scade, iar prioritatea organismului devine pregătirea pentru masa de prânz. Atenția și capacitatea de concentrare încep să scadă, visezi la un pat în care să moțăi câteva minute și, oricât de mult ai trage de tine, tot te simți fără energie. Ora 13 este cea mai potrivită pentru masa de prânz, însă nu te aștepta să te simți în formă maximă după. Forțele îți revin începând cu ora 15, când creierul e din nou în formă, memoria și atenția funcționează bine, așa că ești din nou productiv. Dacă vrei să-ți crești șansele de a slăbi, ia prânzul înainte de ora 15. Mesele consistente servite după această oră înseamnă nu doar risc crescut de îngrășare, ci și de a face diabet de tip II.
Somnul cel mai profund are loc în jurul orei 2, iar ora 4 dimineața este considerată a fi cea mai periculoasă pentru șoferi. Atunci, creierul este foarte obosit, reflexele sunt slabe și riscul de accidente e foarte ridicat.
Seri în liniște și mese reduse cantitativ
Începând cu ora 18, toate simțurile devin foarte ascuțite și crește și starea de irascibilitate, așa că evită discuțiile cu persoanele cu care nu ești pe aceeași lungime de undă. Până la ora 20, asigură-te că ai luat cina, pentru că organismul începe să intre în modulul de relaxare. Până la ora 21, cel târziu, poți să bei și un pahar de vin, pentru că ficatul încă funcționează la parametri înalți. După această oră, metabolismul încetinește, se secretă melatonina (hormonul somnului) și simți că bateriile îți sunt descărcate. Dacă mănânci la această oră, vei avea o noapte grea, pentru că digestia este una forțată și grăsimea se depune pe abdomen.
Pentru copii, este esențial ca ora 22 să îi găsească în pat, pentru că atunci se secretă cei mai mulți hormoni de creștere. Deși puțini adulți se culcă așa devreme, nu ar fi rău să o facă, pentru că organismul începe recuperarea înainte de miezul nopții.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cum funcționează dieta daneza cu pui? Beneficii si riscuri
09.10.2024