Cât de rele sunt glucidele „rele”?
Aportul zilnic de glucide sau carbohidrați ar trebui să reprezinte, conform recomandărilor nutriționiștilor, între 45 și 65% din totalul caloriilor pe care le consumăm. Glucidele au căpătat însă o reputație proastă, mai ales în contextul popularității în ultimele decade a dietelor hiperproteice, hipoglucidice (de exemplu, dieta Atkins, dieta Dukan sau dieta „keto”).
10.02.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 12 secundeCe sunt glucidele?
Glucidele sunt un tip de macronutrient (alături de proteine și grăsimi) de care corpul nostru are nevoie zilnic. Ele se găsesc într-o varietate de alimente și băuturi și reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase.
Glucidele sunt principala sursă de energie a organismului.
Există trei tipuri principale de glucide:
Glucidele simple – acestea se găsesc în mod natural în lapte, sub formă de lactoză, și în fructe, sub formă de fructoză și de glucoză. La ce trebuie să fim atenți însă sunt alimentele procesate (dulciuri, biscuiți, ciocolată, sucuri, mezeluri), care conțin zahăr adăugat. Foarte multe produse alimentare conțin cel puțin o formă de zahăr adăugat. Există zeci de denumiri ale zahărului (denumirea dată glucidelor simple), care se regăsește inclusiv în produse promovate ca „naturale” sau „sănătoase”. Glucoza, sucroza sau fructoza sunt cele mai cunoscute, dar dacă regăsiți pe ambalajul alimentelor denumiri precum siropul de porumb, siropul de orez, siropul de fructoză-glucoză, dextroză, melasă sau maltodextrină vă sfătuim să evitați aceste produse.
Glucidele complexe – care se găsesc în legume, leguminoase (mazărea, fasolea, lintea, năutul), oleaginoase (nuci, migdale, alune) și în cereale integrale. Digestia glucidelor complexe durează mai mult, așadar alimentele care conțin acest tip de glucide sunt mai sățioase și ajută la menținerea greutății și chiar la scădere ponderală. În plus, ele sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat pentru că ajută la gestionarea creșterilor glicemiei după mese. Alimentele bogate în glucide complexe conțin vitamine, minerale și antioxidanți și sunt esențiale pentru menținerea sănătății.
Fibrele alimentare – care se pot împărți la rândul lor în fibre solubile și insolubile. Fibrele solubile se găsesc în alimente precum fulgii de cereale integrale (ovăz, orz, secară), în leguminoase, semințe de in, legume și fructe. Ele ajută la scăderea colesterolului „rău”, scad inflamația și se pare că aduc și alte beneficii pe sistemul cardiovascular. Fibrele insolubile se găsesc în tărâțe de grâu, legume și cereale integrale, iar rolul lor este creșterea consistenței scaunului și menținerea sănătății tubului digestiv. În plus, o alimentație bogata în fibre scade riscul de apariție a diabetului zaharat.
Ce sunt glucidele „rele”?
Atunci când ne referim la glucide „rele” ne referim la glucide simple. Alimentele care conțin glucide simple au valoare nutritivă mică, iar excesul de zahăr va fi stocat sub formă de grăsime în ficat. Însă glucidele simple nu sunt neapărat „rele”, atât timp cât sunt consumate ocazional și, după cum am menționat, fructele și laptele conțin glucide simple, dar conțin și alți nutrienți care aduc beneficii organismului.
Pericolul îl constituie consumul constant de dulciuri, sucuri, biscuiți, covrigei și produse de patiserie, care poate duce la creșterea nivelului de colesterol și apariția obezității, hipertensiunii arteriale și a „ficatului gras”. În plus, ele cresc și nivelul trigliceridelor din sânge, un factor de risc pentru bolile de inimă și pentru diabetul zaharat tip 2.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024