Cartofii, utili pentru scăderea în greutate?

Timp estimat de citire2 minute, 45 secunde

Cartofii sunt deseori blamați din cauză că se presupune că sabotează pierderea în greutate prin conținutul ridicat de carbohidrați și densitatea calorică relativ ridicată. Cu toate acestea, dacă sunt preparați corect și consumați alături de alimente sănătoase, atât cartofii obișnuiți, cât și cei dulci pot fi parte a unei diete sănătoase.

Cartofii au fost aduși în Europa din America de către spanioli în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. În ziua de azi reprezintă un aliment de bază în multe țări, fiind cultivați în mod extensiv. Cultura cartofului este chiar pe locul al patrulea la nivel mondial, după porumb, grâu și orez. Cartoful dulce nu este o rudă foarte apropiată a cartofului comun, deși este tot un tubercul. Face parte dintr-o familie interesantă de plante, fiind înrudit cu câteva specii de plante decorative. Este originar din America de Sud și se mai numește batat.

Conținut nutritiv

Cartofii și cartofii dulci sunt destul de asemănători din punct de vedere nutritiv, existând câteva variații. Iată conținutul lor nutritiv per 100 g.

 

Cartofi

Cartofi dulci

Calorii

69

86

Proteine

2 g

2 g

Carbohidrați

16 g

20 g

Fibre

2 g

3 g

Zaharuri

1 g

4 g

Calciu

9 mg

30 mg

Sodiu

16 mg

55 mg

Magneziu

21 mg

25 mg

Potasiu

407 mg

337 mg

Vitamina C

337 mg

2 mg

Folat

18 micrograme

11 ug micrograme

Colină

11 mg

12,3 mg

Vitamina A

8 ui

14,187 ui

Luteină + Zeaxantină

13 micrograme

0 micrograme

Cartofii dulci conțin mai multă vitamina A, calciu, folat și sunt mai bogați în zaharuri. Cartofii obișnuiți oferă cantități similare de vitamine și minerale, dar conțin mai mult potasiu. Totodată sunt o sursă mai bună de luteină și zaxantină, substanțe benefice sănătății ochiului.

Mituri cu cartofi

Chiar dacă au un conținut ridicat de carbohidrați atât cartofii dulci, cât și cei obișnuiți conțin un tip de carbohidrat natural, numit amidon rezistent, care nu poate fi procesat de enzimele digestive, la fel ca fibrele alimentare. Amidonul rezistent are efecte benefice asupra tranzitului intestinal și digestiei.

Un alt lucru care se afirmă despre cartofi este acela că pot face glicemia să crească. De fapt, indicele glicemic al cartofilor depinde de o varietate de factori, precum procesarea, modul de gătit, varietatea etc. Adăugând alături de ei proteine de calitate, grăsimi sănătoase și fibre, dar și având grijă la dimensiunea porțiilor, te poți bucura de cartofi fără a te teme că îți va crește glicemia.

De ce contează felul în care îi prepari?

 Cei mai mulți dintre noi consumă cartofii preparați în cele mai neavantajoase moduri – prăjiți sau sub formă de chips-uri. . Procesul de prăjire determină o creștere dramatică a conținutului de grăsime și a numărului de calorii – 235. Cartofii copți, fierți sau preparați la steamer păstrează mult mai mulți nutrienți și este puțin probabil să ducă la creșteri mari ale glicemiei.

Rețete sănătoase cu cartofi: 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Articole recomandate

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate