Cancerul colorectal în rândul tinerilor și factorii de risc asociați
Deși cancerul colorectal este cunoscut ca o afecțiune cu cea mai mare prevalență în rândul persoanelor peste 50 de ani, tot mai mulți tineri sunt diagnosticați în ultimii ani cu o astfel de boală. Acest fenomen îngrijorător vine pe fondul unei creșteri accelerate a incidenței bolii, cancerul colorectal devenind în 2020 cea mai frecventă formă de boală oncologică în rândul românilor. Mai mult de atât, la finalul anului trecut România se clasa pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cazurilor noi de cancer colorectal.
16.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 48 secundeCreșterea incidenței cazurilor de cancer colorectal este un fenomen global, statisticile fiind la fel de îngrijorătoare atât la nivelul întregii Uniuni Europene, cât și în Statele Unite și celelalte zone al lumii.
Așa cum spuneam, multe dintre cazurile noi de cancer colorectal sunt diagnosticate în rândul tinerilor și sunt cauzate de factori de risc specifici stilului de viață modern, despre care vom vorbi pe parcursul acestui material.
Ce este cancerul colorectal
Termenul ce cancer colorectal se referă la două forme de cancer, respectiv cancerul de colon și cancerul de rect, care au foarte multe caracteristici comune datorită cărora sunt grupate sub această denumire. Așadar, cancerul colorectal este o boală oncologică ce afectează colonul sau rectul – ultimele segmente ale tubului digestiv implicate în procesarea finală a resturilor alimentare rămase nedigerate și eliminarea acestora pe cale naturală.
Cele mai multe cazuri de cancer colorectal pornesc de la polipii care se formează pe suprafața pereților interiori ai colonului sau ai rectului, ca urmare a unei dezvoltări anormale a celulelor din aceste țesuturi. Apariția acestor polipi nu înseamnă neapărat că persoana respectivă va dezvolta cancer colorectal, pentru că în cele mai multe cazuri aceste formațiuni nu sunt de natură pre-canceroasă. Un risc major îl reprezintă formarea unui anumit tip de polipi, numiți adenoame, care generează peste 95% din cazurile de cancer colorectal. De obicei, acesta pornește de la celulele glandelor care produc mucusul ce lubrifiază pereții colonului sau rectului, însă își poate avea originile și în celulele care produc hormoni, celulele imunitare sau celulele din țesuturile conjunctive.
Relația dintre vârstă și cancerul colorectal
Se consideră că persoanele care au depășit pragul vârstei de 50 de ani sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal, înaintarea în vârstă fiind considerat unul dintre factorii de risc. Aceasta pentru că, de-a lungul vieții, celulele din organism suferă o serie de mutații care le pot influența evoluția și funcționalitatea iar în același timp capacitatea imunitară a organismului scade, fiindu-i tot mai dificil să împiedice apariția formațiunilor care generează cancerul colorectal. De asemenea, apar modificări și la nivelul florei bacteriene intestinale, iar odată cu trecerea timpului crește influența pe care o au alți factori de risc. La toate acestea se adaugă și moștenirea ereditară, persoanele care au rude de gradul I ce au suferit de cancer colorectal fiind mai predispuse la această boală.
În ultimii ani se constată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer colorectal depistate în cazul tinerilor, care în mod normal nu făceau parte din grupele de risc. Până la acel moment cazurile de acest gen erau rare și asociate cu alte patologii însă această creștere despre care vorbim este influențată de factori ce țin de stilul de viață, pe care îi vom prezenta în capitolul ce urmează.
De ce fac tinerii cancer colorectal
Stilul de viață modern a adus în prim plan o serie de factori de risc ce pot declanșa cancerul colorectal mult mai devreme. Problema este că mulți tineri nu conștientizează încă riscul și nu exclud din viața lor acești factori care pot fi evitați, astfel că în viitorul mai mult sau ai puțin îndepărtat ar putea scădea pragul de vârstă asociat cu un risc sporit ce cancer colorectal.
Pentru că nu ne dorim acest lucru, vom expune mai jos acești factori, cu intenția de a-i informa în special pe cititorii noștri mai tineri și de a-i ajuta să prevină cancerul colorectal ce le poate schimba viața întru mod pe care nimeni nu și l-ar dori.
Alimentația nesănătoasă
Cancerul colorectal este o afecțiune ce apare la nivelul tractului digestiv, astfel că este normal ca alimentația să aibă o influență majoră în acest sens. Mulți tineri preferă să mănânce de la fast-food, iar când vine vorba de gătit aleg adesea produsele semipreparate congelate pe care e suficient să le bage câteva minute la cuptor sau la microunde. Ca gustări, chipsurile, produsele de patiserie, dulciurile și snacksurile sărate sunt pe primele locuri, totul stropit cu băuturi carbogazoase sau energizante.
Toate aceste alimente conțin grăsimi saturate și grăsimi trans, conservanți, multă sare și mult zahăr, condimente iuți și diferiți aditivi alimentari care, consumați în mod constant și în cantități mari, cresc riscul de cancer colorectal.
Aportul redus de fibre și antioxidanți
Tot legat de alimentație, produsele enumerate mai devreme sunt consumate în detrimentul fructelor și legumelor proaspete, care constituie o sursă importantă de vitamine și minerale, dar și de alte substanțe benefice pentru digestie. Dintre acestea amintim fibrele, care dau consistență materiilor fecale și ușurează tranzitul intestinal, facilitând astfel eliminarea resturilor din tractul digestiv și reducând riscul ce cancer colorectal. Totodată, fructele și legumele conțin și substanțe cu efect antioxidant care neutralizează niște compuși nocivi numiți radicali liberi. Aceștia modifică structura și funcționalitatea celulelor, constituind astfel un factor determinant pentru cancerul colorectal.
Sedentarismul
Fie că muncesc ore in șir la birou, fie că preferă să-și petreacă timpul liber în confortul canapelei sau fotoliului, mulți tineri fac mai puțină mișcare decât e recomandat, fără să-ți dea seama că astfel se expun unui risc crescut de a face cancer colorectal înainte de a ajunge la 50 de ani.
Sedentarismul, adică lipsa de mișcare, încetinește tranzitul intestinal expunând astfel colonul pentru o perioadă mai lungă la acțiunea bacteriilor și substanțelor nocive din materiile fecale, iar acestea pot declanșa cancerul colorectal. De asemenea, sedentarismul favorizează apariția inflamațiilor cronice la nivelul tubului digestiv precum și a unor dezechilibre hormonale, care se numără la rândul lor printre factorii favorizanți pentru cancerul colorectal.
Excesul ponderal
Ca rezultat al factorilor enumerați până acum, mulți tineri ajung supraponderali sau chiar obezi, ceea ce înseamnă că au o greutate corporală mai mare decât cea normală în raport cu înălțimea. Astfel, la riscurile reprezentate de alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare se adaugă și cel datorat kilogramelor în plus. Acestea favorizează apariția cancerului colorectal prin diferite mecanisme ce afectează mai multe organe și funcții metabolice, care determină în final și o dezvoltare anormală a celulelor din țesuturile ce alcătuiesc colonul și rectul.
Fumatul și consumul de alcool
Cei mai mulți tineri adoptă aceste obiceiuri din teribilism, însă în scurt timp ajung să capete dependență și astfel gestul teribilist se transformă în viciu. Cu cât acest lucru se întâmplă mai devreme în viață, cu atât crește riscul de cancer colorectal, nemaivorbind de multe alte riscuri pentru sănătate. Fumul de țigară conține peste 70 de substanțe cu potențial cancerigen, în timp ce alcoolul consumat în mod constant și în cantități mari deteriorează ADN-ul celulelor din colon și totodată poate genera inflamație cronică – ambele fiind potențiale cauze ale cancerului colorectal.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024