Caloriile „goale” – mit sau realitate
Caloriile (sau kilocaloriile) reprezintă unitățile utilizate pentru măsurarea cantității de energie furnizată de alimente atunci când sunt consumate și digerate. Toate alimentele conțin calorii, dar unele ne oferă și alte substanțe importante pentru organism (vitamine, minerale, antioxidanți).
07.09.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 16 secundeTermenul de calorii „goale” se referă la alimentele și băuturile care oferă puține beneficii nutriționale sau deloc. Spre deosebire de proteine, carbohidrați și grăsimi, caloriile goale sunt consumate pentru plăcere, și nu pentru menținerea stării de sănătate.
Care sunt alimentele care conțin calorii „goale”?
Există numeroase alimente și băuturi care conțin calorii goale, acestea fiind de regulă bogate în zahăr, grăsimi sau alcool.
Caloriile goale sunt cele care provin din zahărul adăugat și din grăsimi solide la temperatura camerei, precum și din unele uleiuri rafinate. Acestea includ:
- Produsele de patiserie și cofetărie: prăjituri, tort, fursecuri, biscuiți, gogoși, clătite, covrigei, chipsuri.
- Băuturile dulci, cum sunt sucurile și energizantele, dar și băuturile alcoolice.
- Dulciurile: bomboane, caramele, acadele, înghețată.
- Produsele fast-food: burgeri, pizza, cartofii prăjiți.
- Mezelurile, cârnații, margarina.
- Sosurile și dressing-urile: ketchup, sos barbeque, maioneză.
Grăsimile și zahărul adăugat din aceste alimente și băuturi vor face ca acestea să aibă un gust bun (chiar foarte bun), ceea ce va duce la consumul lor în exces, la creștere în greutate și la probleme de sănătate și, posibil, și la unele deficiențe nutriționale (deficit de vitamine, minerale sau fibre). În plus, caloriile goale, în special zaharurile adăugate, sunt digerate rapid de către organismul nostru, așadar nu ne vor sătura, iar peste o oră vom simți din nou senzația de foame. La aceste lucruri se adaugă și riscul de dependență (așa-numita „poftă de dulce”, cauzată și întreținută de consumul frecvent de calorii goale) și favorizarea procesului de inflamație. Toate aceste lucruri vor crește riscul de apariție a mai multor boli cronice, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.
Cu ce alimente putem înlocui caloriile „goale”?
- În primul rând, vă sfătuim să citiți etichetele produselor pe care le cumpărați. Acordați atenție numărului de calorii, conținutului de zahăr și de grăsimi.
- În ceea ce privește băuturile, înlocuiți sucurile (inclusiv sucurile de fructe sau smoothie-urile) cu apă plată sau minerală. Puteți adăuga o felie de lămâie sau lime în paharul de apă pentru început, mai ales dacă sunteți consumator constant de băuturi dulci.
- Limitați consumul de băuturi alcoolice. Fiecare gram de alcool aduce 7 calorii (goale), asta însemnând că o singură sticlă de bere de 330 ml va aduce aproximativ 150 de calorii.
- Încercați să adoptați o alimentație bazată pe legume, cereale integrale și fructe.
- Mezelurile de la micul-dejun pot fi înlocuite cu fulgi de secară sau ovăz (neîndulciți) și un iaurt, pizza sau burgerii cu o mâncare de legume și carne slabă (pește, pui) la grătar sau la cuptor.
- În loc de a mânca o felie de tort sau o înghețată, alegeți un fruct. Includeți în alimentație și oleaginoasele (nuci, migdale, semințe) în cantitate moderată (aproximativ 20-30 de grame/zi).
Nu în ultimul rând, obiceiul de a lua „gustări” în fața televizorului sau calculatorului (snacks-uri, chipsuri, popcorn) trebuie descurajat.
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024