Notiuni utile despre diabetul zaharat

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire3 minute, 16 secunde

Medicii din intreaga lume se confrunta in momentul de fata cu o adevarata epidemie de diabet zaharat (mai ales tip 2), iar alegerea celei mai eficiente scheme terapeutice este extrem de dificila. Procesul de selectie al tratamentului este ingreunat de diversitatea de medicamente si tipuri de insulina disponibile in momentul de fata, la acestea adaugandu-se si faptul ca diabetul zaharat este o afectiune ce progreseaza in timp, acest lucru insemnand ca schema initiala poate deveni insuficienta dupa o anumita perioada.

Pana in anii ’90 existau doua variante de tratament pentru pacientii cu diabet, si anume insulina si sulfonilureicele. Medicul diabetolog de azi are acces la o varietate mult mai mare de antidiabetice orale si de insuline, insa luarea unei decizii terapeutice este in mod paradoxal mai dificila.

Diabet zaharat, insulinonecesitant sau nu?

Necesitatea tratamentului cu insulina in cazul diabetului zaharat depinde de la caz la caz. De regula, pacientii cu DZ tip 2 incep prin a-si schimba conduita alimentara si,cu ajutorul antidiabeticelor orale, pot beneficia de un control optim. Chiar si asa, nu putini sunt cei cu DZ tip 2 care in cauzaa dezechilibrului glicemic necesita insulina.

Pacientii cu DZ tip 1 sunt o categorie aparte. Astfel, diabetul zaharat tip 1 (DZ insulinonecesitant) apare mai frecvent la tineri si este in esenta o afectiune autoimuna care nu poate beneficia de tratament medicamentos, necesitand de la inceput administrarea de insulina sub variatele forme existente.

Diabetul zaharat tip 2, boala secolului 21

Diabetul de tip 2, numit si diabet non-insulino-dependent este o afectiune metabolica extrem de frecventa in randul populatiei, fiind cunoscuta de aproximativ 3000 de ani. Sunt cunoscute mai multe forme de diabet (diabet tip 1, diabet secundar bolilor pancreatice, diabet secundar bolilor endocrine sau indus medicamentos), insa cel mai raspandit este diabetul de tip 2.

Persoanele diagnosticate cu diabet tip 2 fie nu secreta suficienta insulina (hormon produs de catre pancreas cu rol in reglarea nivelului de zahar din sange). fie nu o folosesc in mod adecvat la nivelul tesuturilor (fenomen ce poarta numele de insulinorezistenta). In aceste conditii, fara a dispune de o cantitate suficienta de insulina, organismul nu este capabil sa regleze nivelul de zahar din sange, lucru ce se traduce prin aparitia hiperglicemiei (glucoza nu mai ajunge in celule, fiind regasita in cantitate mare in sange ). In cadrul acestei boli nu este afectat numai metabolismul glucidic ci si cel al grasimilor si al proteinelor.

Indicatiile tratamentului cu insulina

In momentul in care un pacient este diagnosticat cu diabet zaharat, medicul trebuie sa ii explice acestuia toate tipurile de tratament, amintind de insulina si de faptul ca aceasta poate fi necesara la un moment dat sau chiar de la debut, cum este cazul diabetului tip 1. In momentul in care se constată un control slab al valorilor glicemice pe o perioada lunga de timp, medicul este obligat sa ia in calcul insulinoterapia si sa explice in mod detaliat ce presupune acest tratament si care sunt avantajele si dezavantajele

           Indicatii absolute Indicatii relative
▪Toti pacientii cu diabet zaharat tip 1 ▪Pacientii subponderali sau care scad in greutate fara a ţine dieta
▪Cetoacidoza si hiperglicemia severa (glicemia peste 300 mg/dl) ▪Pacientii care au nevoie de tratament cu antiinflamatoare steroidiene (prednison, dexametazona, etc)
▪Prezenta infectiilor (pneumonie, sepsis) ▪Pacientii cu neuropatie diabetica
▪Afectiuni acute (infarct miocardic, accident vascular cerebral)  
▪Dupa  si inaintea interventiilor chirurgicale  
▪In timpul sarcinii  
▪Esecul terapeutic după administrarea a 2 sau 3 antidiabetice orale  
▪HbA1c peste 10%  
▪HbA1c peste 7,5% si valori glicemice a jeun peste 250 mg/dl  

Complicatiile diabetului zaharat

Persoanele diagnosticate cu diabet tip 2 si care nu respecta tratamentul sau regimul igieno-dietetic al acestei afectiuni prezinta un risc inalt de a dezvolta diferite complicatii. Un nivel crescut al glicemiei sanguine, pe termen lung are repercusiuni asupra ochilor (cu aparitia retinopatiei), rinichilor (boala renala diabetica) si nervilor (neuropatie diabetica). De asemenea, diabeticii sunt predispusi din cauza afectarii vasculare si nervoase catre aparitia si formarea de ulcere la nivelul membrelor inferioare (leziuni extrem de greu de tratat).

Dr. Alin Popescu

www.dralinpopescu.ro

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Articole recomandate

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate