Bucură-te de o primăvară plină de energie!
Ciripitul păsărilor, razele blânde ale soarelui și viața ce parcă a revenit în fiecare colț de stradă ne fac mai veseli, însă ce ne facem atunci când, brusc, începem să ne simțim lipsiți de vlagă și fără poftă de viață? Astenia de primăvară te poate influența indiferent de vârstă, de aceea este bine să afli câteva trucuri simple & practice prin care să o combați!
07.04.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 15 secundeAstenia de primăvară îți dă o senzație de oboseală permanentă și poate fi însoțită de pierderea apetitului, greață, tulburări de somn, iritabilitate, melancolie sau tensiune arterială scăzută. Dacă ai observat că starea ta de spirit nu este chiar grozavă în cea de-a doua lună de primăvară, încearcă să pui în practică sfaturile noastre – te vei simți mult mai energic și mai optimist!
7 trucuri simple pe care le poți aplica de azi
1. Fă puțină mișcare în aer liber!
Iarna lungă a golit rezervele de vitamina D ale organismului tău, așa că ai nevoie să stai la soare măcar 20 de minute pe zi pentru a ți le reface. Ideal este să practici un sport în aer liber, întrucât sportul crește nivelul de serotonină, hormonul fericirii, ce îți va da imediat o stare de bine. O plimbare, o ședință de jogging, badminton-ul sau mersul cu rolele sunt variante ieftine și ușor de practicat indiferent de numărul de kilograme în plus. Știm că nu este ușor să te mobilizezi să faci mișcare atunci când te simți obosit sau melancolic, dar senzația de energie și bună-dispoziție pe care o simți după te va face să îți dai seama că merită efortul!
2. Dormi echilibrat!
Chiar dacă te poți gândi că ai nevoie de mai mult somn pentru a-ți reveni, mai mult de 8 ore de somn pe noapte te vor face să te simți și mai obosit. Reglează-ți programul de somn astfel încât să prinzi și intervalul orar 22-2, fără să dormi prea mult sau prea puțin. Pentru majoritatea oamenilor, 7-8 ore de somn pe noapte sunt ideale.
3. Ia suplimente alimentare!
Oricât de mult ne-am dori, cei mai mulți dintre noi nu reușim să cuprindem toate vitaminele, mineralele și oligoelementele de care avem nevoie doar prin alimentație. De aceea, avem nevoie de suplimente alimentare care să ne ajute să fim în formă maximă, iar astăzi putem găsi o mulțime de variante accesibile. Complexele de vitamine și minerale, suplimentele bogate în beta-caroten sau Omega-3 sau suplimentele pe bază de guarana sau ginseng aduc organismului tău o doză bine-venită de energie.
4. Ajustează-ți alimentația!
Dacă deja ai început să introduci în meniul zilnic verdețuri, legume și fructe de primăvară, este perfect. Dacă nu, a venit momentul să te bucuri de beneficiile nutritive ale unor verdețuri ieftine și sezoniere, de care poți profita doar primăvara – leurda, spanacul proaspăt, urzicile, usturoiul verde, untișorul și frunzele de păpădie sunt surse excelente de vitamine. Adaptează-ți alimentația la sezonul cald și mizează mai mult pe preparate ușoare, light, care să nu necesite multe ingrediente sau timp îndelungat petrecut în bucătărie. Evită grăsimile animale de orice fel, dulciurile în exces și cafeaua prea multă – lasă primăvara să vină și în alimentația ta, iar nivelul tău de energie va crește simțitor!
5. Zâmbește mai des!
Gândirea joacă un rol esențial în starea de spirit pe care o ai, de aceea îți va fi mai bine dacă privești totul dintr-o perspectivă luminoasă, optimistă, încercând să găsești soluții pentru orice provocare. Nimeni nu are o viață perfectă, doar că unii oameni își gestionează mai bine gândirea și ajung să lucreze mai eficient, să aibă relații interumane mai bune și să se bucure mai mult de viață datorită gândirii optimiste. Asemenea căscatului, zâmbetul este contagios, așa că molipsește-i și pe cei din jur cu un zâmbet!
6. Menține-ți spiritul viu!
Dacă îți propui să zâmbești mai des, să faci o faptă bună din când în când, să te bucuri de viață alături de persoanele apropiate, să descoperi mereu lucruri noi, îți menții mintea activă și spiritul viu, fără să intri în acea rutină care te face să te simți lipsit de vlagă. George Bernard Shaw a spus: „Nu încetăm să ne jucăm atunci când îmbătrânim; îmbătrânim pentru că încetăm să ne jucăm.” Îți poți propune să mergi mai des la plimbare, să citești mai mult sau chiar să deprinzi o aptitudine nouă – o limbă străină, origami, șah, poker etc. Propune-ți să te bucuri de primăvară plin de energie, ca un adolescent, indiferent de vârsta ta biologică!
7. Organizează-ți agenda!
Un program echilibrat de muncă, odihnă activă și somn este una dintre regulile principale ale unei igiene sănătoase de viață. Gândește-te în fiecare seară la programul pentru ziua următoare, stabilește-ți priorități și îndeplinește tot ce ți-ai propus să faci. Organizarea bună îți conferă o senzație de control asupra propriei vieți, iar fiecare sarcină bifată din programul zilnic te face să dobândești mai multă încredere în propriile forțe. Nu este necesar să îți programezi fiecare minut din viață, ci este de ajuns să ai o viziune de ansamblu asupra orelor în care lucrezi, în care te vezi cu cei dragi și în care dormi, pentru a dobândi acel echilibru la care speram cu toții. Rezervă-ți câteva minute pe zi doar pentru tine, timp în care îți poți pune ordine în gânduri sau, pur și simplu, te poți relaxa.
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024