Andreas Hniatiuc, psiholog sportiv: „Pregatirea mentala face diferenta dintre doi sportivi”
In discutii si in intimitatea propriilor ganduri, multi oameni se arata dornici sa se apuce de sport, unii pentru a slabi, altii pentru a-si imbunatati conditia fizica, insa putini ajung sa si faca ceva in acest sens. Cum putem scurta drumul de la intentie la actiune? Aflam de la Andreas Hniatiuc, presedintele Asociatiei pentru Psihologia Sportului.
18.09.2017
5092


Timp estimat de citire:
2 minute, 0 secundeA contribuit la conturarea succesului si ascensiunea multor sportivi si echipe de profesionisti, oferind consiliere si asistenta psihologica individuala si de grup. In portofoliul sau regasim CSM Bucuresti, handbal feminin si masculin, precum si volei feminin, CSM Ploiesti, handbal feminin, Dinamo Bucuresti, FC Viitorul Constanta si multe alte nume cu rezonanta in lumea sportului. Ce mai trebuie sa stii despre Andreas Hniatiuc? Ca este lector la Scoala Nationala de Antrenori a Federatiei Romane de Fotbal si membru al Colegiului Psihologilor din Romania si al Asociatiei Romane de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana.
Slab sau Gras: Ce ne opreste cel mai des sa facem sport? Dincolo de comoditate, ce alti factori mai intervin?
Andreas Hniatiuc: In ceea ce priveste comoditatea, un adversar redutabil in calea reusitei, aceasta reprezinta proiectia fricii de schimbare asociate cu lipsa de incredere in fortele proprii. Actiunea este echivalenta cu asumarea propriilor decizii ceea ce este un act de responsabilitate major. A fi comod este echivalent cu a fugi de responsabilitatea unor decizii, care pot declansa schimbarea, asa ca lupta nu trebuie data cu „comoditatea”, ci cu asumarea responsabilitatii. Daca o persoana s-a confruntat in mod repetat cu esecul, ea va amana demararea proiectului de teama de a nu esua. Astfel, distanta de la intentie la actiune este invers proportionala cu increderea in fortele proprii.
Care este cea mai eficienta metoda de a introduce o activitate sportiva in stilul de viata?
Pentru a introduce ceva in viata noastra, trebuie sa eliminam altceva. Daca o sa va uitati la persoanele care adopta brusc un stil de viata sanatos, bazat pe diete si antrenamente fizice, veti observa ca acestea, de obicei, opteaza pentru schimbare din dorinta de a elimina un comportament pe care isi doresc sa-l schimbe. Multe persoane folosesc aceasta metoda pentru a pastra un echilibru in viata lor. Trebuie sa identificam care este acea componenta a vietii pe care ne dorim sa o inlocuim, iar sportul reprezinta cea mai buna solutie: este sanatos, dezvolta increderea in sine, capacitatea de relationare cu ceilalti si ne ocupa in mod placut timpul liber.

Robert Florea, culturist vegetarian și actual campion Natural Mr. Universe: „La Mr. Olympia, vreau să reprezint România cu capul sus”
03.11.2023