Alergătorii de elită trăiesc mai mult, comparativ cu populația generală
Să alergi 10 ore pe săptămână sau peste 120 km este, cu siguranță, un exercițiu extrem. Cu toate acestea, departe de a-și împinge corpul dincolo de limitele sale, unii atleți profesioniști își prelungesc viața datorită antrenamentelor de acest nivel. Potrivit unui nou studiu, vorbim de o creștere a speranței de viață de câțiva ani!
16.05.2024
Timp estimat de citire:
2 minute, 45 secundeO echipă de cercetători din Canada și Australia a analizat datele privind starea de sănătate a unui grup de 200 de persoane care au reușit performanța de a alerga o milă (echivalentul a 1.600 km) în mai puțin de 4 minute în anii 1950, 1960 și 1970. S-a constatat cu această ocazie că acești alergători profesioniști au trăit, în medie, cu aproape 5 ani mai mult decât populația generală, menținând o stare de sănătate bună pe parcursul vieții.
Descoperirile contrazic opinia conform căreia prea multă mișcare are efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Solicitarea la maximum a fizicului ar putea fi, de fapt, benefică, cel puțin pentru unii.
O confirmare necesară
Deși numeroase studii sugerează că persoanele active din punct de vedere fizic trăiesc mai mult decât cele sedentare, nu este încă foarte clar dacă a practica mai multe exerciții decât se recomandă face bine sau, dimpotrivă, dăunează sănătății.
Unii oameni de știință sunt de părere că stilul de viață al sportivilor care participă la maratoane, ciclism de anduranță sau triatlon ar putea să le supună inimile unui stres nejustificat și că astfel s-ar expune unui risc mai mare de moarte prematură. Ei bine, se pare că lucrurile nu stau deloc așa. Exercițiile fizice intense pot pune cu siguranță în pericol persoanele sedentare, rezultatele fiind cu totul altele în cazul sportivilor experimentați.
În 2022, un studiu condus de experții Universității Harvard a stabilit că persoanele care fac mai multe exerciții fizice decât norma recomandată și-ar putea reduce riscul de deces prematur cu 30%. Cu 10% mai mult decât cei care respectă respectivele norme!
De altfel, așa cum precizează și cardiologul Stephen Foulkes de la Universitatea din Alberta, studiile epidemiologice asupra cicliștilor participanți la Turul Franței, asupra atleților olimpici și a canotorilor au relevat că aceștia au o speranță de viață mai mare decât restul populației.
Acum, cercetătorii au arătat că acest fenomen este valabil și în cazul celor mai rapizi alergători pe distanța de o milă.
„Deși nu am putut determina cauza decesului pentru majoritatea alergătorilor, studiile privind cicliștii din Turul Franței și cohortele de olimpici (care includ alergători pe distanțe medii și lungi) sugerează că efectele longevității sunt mediate în primul rând de scăderea ratelor de mortalitate cardiovasculară și legată de cancer”, au precizat autorii studiului.
Rezultatele cercetării au fost publicate în British Journal of Sports Medicine.
Sursa: www.sciencealert.com
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024