Acerola, vișina de Barbados sau cireașa portoricană
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Cu foarte puține calorii și conținând una dintre cele mai ridicate concentrații de vitamina C dintre toate vegetalele, acerola, cunoscută mai ales ca vișina de Barbados, oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Doza mare de antioxidanți recomandă acerola ca supliment util în numeroase afecțiuni, în caz de obezitate, dar și cu scopul combaterii efectelor îmbătrânirii. Poți beneficia de proprietățile acestui fruct tropical și în România. Chiar dacă acerola nu se găsește sub formă de fruct, o poți găsi sub formă de capsule sau pudră.
04.11.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 58 secundeDespre acerola
Acerola este fructul unui copac tropical originar din Caraibe și America de Sud. Acesta poate fi întâlnit peste tot în Bahamas și Bermuda. Când este coaptă și gata de recoltat, acerola are o culoare roșie aprinsă, coaja subțire și este suculentă. Poate fi consumată și crudă, dar pentru unii aroma este prea puternică, unele fructe fiind acre. Gustul în general este dulce-acrișor. Datorită culorii intense, acerola este utilizată în jeleuri și gemuri, băuturi alcoolice precum vinul sau diverse deserturi și siropuri.
Acerola, conținut nutrițional
Pentru un singur fruct de acerola, valorile nutritive ale macronutrienților sunt următoarele
- Calorii – 1
- Grăsimi – 0 g
- Sodiu – 0 mg
- Carbohidrați – 0,4 g
- Fibre – 0,1 g
- Zaharuri – 0 g
- Proteine – 0 g
Acerola este săracă în carbohidrați și nu oferă o doză consistentă de fibre alimentare. Indicele ei glicemic este de numai 20, conține puține calorii și 0 zaharuri. Nu conține grăsimi și nici proteine.
Sub aspectul micronutrienților, acerola conține electroliți, incluzând magneziu și potasiu. În ceea ce privește mineralele, conține magneziu, fier, fosfor, calciu, seleniu și zinc. Conținutul de vitamine este consistent, acerola fiind bogată în vitamina C, B5, A, B2, B9, B3, B1 și B6.
Acerola, sursă de vitamina C
Pudra de acerola este utilizată intensiv în suplimentele alimentare cu vitamina C. Este deseori promovată drept Vitamina C naturală și comercializată astfel. Conținutul de vitamina C variază în funcție de gradul de coacere al fructului, de climă sau sezon, dar în general este de 1000-4500 de mg/100 g fruct, de 50-100 de ori mai ridicat decât cel al portocalelor sau lămâilor.
Într-un studiu efectuat pe fructe bogate în vitamina C s-a demonstrat că acerola este o sursă excelentă, mai ales când provine din culturi organice. S-a arătat clar că acerola conține mai multă vitamina C decât portocalele sau căpșunile, fiind similară sub acest aspect cu măceșele.
Vitamina C este un nutrient necesar și o vitamină solubilă în apă, care nu este depozitată în organism. E important să consumi zilnic alimente bogate în vitamina C, precum este și acerola, în caz contrar putând să apară diferite grade de deficiență. Alături de vitamina A si vitamina E, vitamina C este un antioxidant recunoscut, ajutând la prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi și anumitor afecțiuni. Vitamina C, conținută din plin de acerola, este extrem de importantă pentru sinteza colagenului, protejarea membranelor mucoase și prevenirea afecțiunii numită scorbut. Are, totodată, un binecunoscut rol pentru îmbunătățirea imunității, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor, virusurilor și chiar unor tipuri de cancer. În mod particular, vitamina C ne asigură imunitatea față de virusurile și bacteriile care atacă aparatul respirator superior sau inferior, producând de la rinite, la pneumonii.
Dintre toate cercetările efectuate asupra acerolei, cele care se focusează pe conținutul de vitamina C sunt cele mai numeroase și riguroase. Acestea confirmă calitățile acestui fruct. De aceea este sigur să afirmăm că suplimentele cu acerola pot fi utilizate în caz de răceală și gripă pentru a ajuta la o recuperare mai rapidă.
Acerola, sursă de vitamina A
Acerola este totodată și o sursă bună de vitamina A (767 UI/100 g), în unele cazuri comparativă cu morcovii. În fructe, vitamina A se găsește sub formă de caroten, o provitamina care este activată în organism. Marele avantaj al carotenilor este că aportul nu duce niciodată la apariția de hipervitaminemie, chiar dacă sunt ingerate cantități mai mari decât cele necesare organismului.
Vitamina A susține dezvoltarea și creșterea osoasă, sănătatea vederii, funcția reproductivă și menținerea sănătății pielii. Barierele cutanate și mucoase de la orice nivel, inclusiv al mucoaselor interioare din aparatele respirator sau urinar sau al conjunctivei și corneei, de exemplu, își păstrează funcționalitatea exclusiv atunci când organismul are destulă vitamina A. În absența ei, ele se usucă, se fisurează și rămân astfel deschise agresiunilor microbiene de orice fel. Ochii se usucă, apare xeroftalmia și, în stadii mai avansate, keratita. Poate, de asemenea, să îmbunătățească funcționarea sistemului imunitar și să prevină anumite tipuri de cancer.
Acerola și alți nutrienți importanți
Comparativ cu portocalele, acerola conține dublul cantității de magneziu, vitamina B5 și potasiu, dar și alte vitamine din complexul B, care au roluri benefice extrem de variate în organism. Toți acești nutrienți lucrează în aceeași direcție, asigurând buna funcționare a metabolismului, indiferent de solicitările la care este expus.
Utilizări medicinale ale fructelor de Acerola
În afară de rolul benefic dovedit științific în ceea ce privește aportul de vitamina C, necesară mai ales pentru sănătatea sistemului imunitar, acerola mai este folosită și cu alte scopuri. Pentru că are efect astringent, poate fi folosită pentru a ameliora diverse probleme ale pielii, îmbunătățind elasticitatea. De aceea, este ingredient în multe produse cosmetice. Tot pentru acest rol astringent, acerola poate fi folosită în cazul diverselor probleme digestive, precum diareea. Alte întrebuințări tradiționale ale acerolei, nedovedite științific sunt ca antidepresiv și antifungic.
Cum se consumă fructele de Acerola?
Fructul de acerola se găsește în România aproape exclusiv sub formă de supliment alimentar. Asta pentru că fructul începe să se descompună în 5 zile de la momentul recoltării, pierzând mare parte din proprietățile nutritive. Suplimentele includ: pudra, capsulele, tinctura și comprimatele masticabile. Pudra de acerola este destul de populară, fiind preparată din fructe deshidratate. Are gust bun și o culoare plăcută, stimulând pofta de mâncare. Aceasta poate fi amestecată în diverse băuturi sau în smoothie-uri și chiar în sosuri.
Acerola – utilizare și contraindicații
Nu există cercetări clinice care să recomande un consum sigur de acerola. De aceea, este indicat să se urmeze indicațiile pentru vitamina C, pentru că aceasta contribuie în proporție majoritară la valoarea nutritivă a acerolei. Recomandările pot varia în funcție de suplimentul alimentar utilizat și este cel mai sigur să urmați dozele recomandate de producători.
În ceea ce privește supradozajul, este posibil să consumați prea multă acerola. Ca și în cazul vitaminei C, în caz de supradozaj pot apărea probleme digestive, de regulă de mică amploare și trecătoare, precum: hiperaciditate gastrică, diaree, crampe, greață etc.
Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024