logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Acerola, vișina de Barbados sau cireașa portoricană

Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu

Cu foarte puține calorii și conținând una dintre cele mai ridicate concentrații de vitamina C dintre toate vegetalele, acerola, cunoscută mai ales ca vișina de Barbados, oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Doza mare de antioxidanți recomandă acerola ca supliment util în numeroase afecțiuni, în caz de obezitate, dar și cu scopul combaterii efectelor îmbătrânirii. Poți beneficia de proprietățile acestui fruct tropical și în România. Chiar dacă acerola nu se găsește sub formă de fruct, o poți găsi sub formă de capsule sau pudră. 

04.11.2020

Stan Stefan

1071

Timp estimat de citire:

5 minute, 58 secunde

Despre acerola

Acerola este fructul unui copac tropical originar din Caraibe și America de Sud. Acesta poate fi întâlnit peste tot în Bahamas și Bermuda. Când este coaptă și gata de recoltat, acerola are o culoare roșie aprinsă, coaja subțire și este suculentă. Poate fi consumată și crudă, dar pentru unii aroma este prea puternică, unele fructe fiind acre. Gustul în general este dulce-acrișor. Datorită culorii intense, acerola este utilizată în jeleuri și gemuri, băuturi alcoolice precum vinul sau diverse deserturi și siropuri.

Acerola, conținut nutrițional

Pentru un singur fruct de acerola, valorile nutritive ale macronutrienților sunt următoarele

  • Calorii – 1
  • Grăsimi – 0 g
  • Sodiu – 0 mg
  • Carbohidrați – 0,4 g
  • Fibre – 0,1 g
  • Zaharuri – 0 g
  • Proteine – 0 g

Acerola este săracă în carbohidrați și nu oferă o doză consistentă de fibre alimentare. Indicele ei glicemic este de numai 20, conține puține calorii și 0 zaharuri. Nu conține grăsimi și nici proteine.

Sub aspectul micronutrienților, acerola conține electroliți, incluzând magneziu și potasiu. În ceea ce privește mineralele, conține magneziu, fier, fosfor, calciu, seleniu și zinc. Conținutul de vitamine este consistent, acerola fiind bogată în vitamina C, B5, A, B2, B9, B3, B1 și B6.

Acerola, sursă de vitamina C

Pudra de acerola este utilizată intensiv în suplimentele alimentare cu vitamina C. Este deseori promovată drept Vitamina C naturală și comercializată astfel. Conținutul de vitamina C variază în funcție de gradul de coacere al fructului, de climă sau sezon, dar în general este de 1000-4500 de mg/100 g fruct, de 50-100 de ori mai ridicat decât cel al portocalelor sau lămâilor.

Într-un studiu efectuat pe fructe bogate în vitamina C s-a demonstrat că acerola este o sursă excelentă, mai ales când provine din culturi organice. S-a arătat clar că acerola conține mai multă vitamina C decât portocalele sau căpșunile, fiind similară sub acest aspect cu măceșele.

Vitamina C este un nutrient necesar și o vitamină solubilă în apă, care nu este depozitată în organism. E important să consumi zilnic alimente bogate în vitamina C, precum este și acerola, în caz contrar putând să apară diferite grade de deficiență. Alături de vitamina A si vitamina E, vitamina C este un antioxidant recunoscut, ajutând la prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi și anumitor afecțiuni. Vitamina C, conținută din plin de acerola, este extrem de importantă pentru sinteza colagenului, protejarea membranelor mucoase și prevenirea afecțiunii numită scorbut. Are, totodată, un binecunoscut rol pentru îmbunătățirea imunității, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor, virusurilor și chiar unor tipuri de cancer. În mod particular, vitamina C ne asigură imunitatea față de virusurile și bacteriile care atacă aparatul respirator superior sau inferior, producând de la rinite, la pneumonii.

Dintre toate cercetările efectuate asupra acerolei, cele care se focusează pe conținutul de vitamina C sunt cele mai numeroase și riguroase. Acestea confirmă calitățile acestui fruct. De aceea este sigur să afirmăm că suplimentele cu acerola pot fi utilizate în caz de răceală și gripă pentru a ajuta la o recuperare mai rapidă.

Acerola, sursă de vitamina A

Acerola este totodată și o sursă bună de vitamina A (767 UI/100 g), în unele cazuri comparativă cu morcovii. În fructe, vitamina A se găsește sub formă de caroten, o provitamina care este activată în organism. Marele avantaj al carotenilor este că aportul nu duce niciodată la apariția de hipervitaminemie, chiar dacă sunt ingerate cantități mai mari decât cele necesare organismului.

Vitamina A susține dezvoltarea și creșterea osoasă, sănătatea vederii, funcția reproductivă și menținerea sănătății pielii. Barierele cutanate și mucoase de la orice nivel, inclusiv al mucoaselor interioare din aparatele respirator sau urinar sau al conjunctivei și corneei, de exemplu, își păstrează funcționalitatea exclusiv atunci când organismul are destulă vitamina A. În absența ei, ele se usucă, se fisurează și rămân astfel deschise agresiunilor microbiene de orice fel. Ochii se usucă, apare xeroftalmia și, în stadii mai avansate, keratita. Poate, de asemenea, să îmbunătățească funcționarea sistemului imunitar și să prevină anumite tipuri de cancer.

Acerola și alți nutrienți importanți

Comparativ cu portocalele, acerola conține dublul cantității de magneziu, vitamina B5 și potasiu, dar și alte vitamine din complexul B, care au roluri benefice extrem de variate în organism. Toți acești nutrienți lucrează în aceeași direcție, asigurând buna funcționare a metabolismului, indiferent de solicitările la care este expus.

Utilizări medicinale ale fructelor de Acerola

În afară de rolul benefic dovedit științific în ceea ce privește aportul de vitamina C, necesară mai ales pentru sănătatea sistemului imunitar, acerola mai este folosită și cu alte scopuri. Pentru că are efect astringent, poate fi folosită pentru a ameliora diverse probleme ale pielii, îmbunătățind elasticitatea. De aceea, este ingredient în multe produse cosmetice. Tot pentru acest rol astringent, acerola poate fi folosită în cazul diverselor probleme digestive, precum diareea. Alte întrebuințări tradiționale ale acerolei, nedovedite științific sunt ca antidepresiv și antifungic.

Cum se consumă fructele de Acerola?

Fructul de acerola se găsește în România aproape exclusiv sub formă de supliment alimentar. Asta pentru că fructul începe să se descompună în 5 zile de la momentul recoltării, pierzând mare parte din proprietățile nutritive. Suplimentele includ: pudra, capsulele, tinctura și comprimatele masticabile. Pudra de acerola este destul de populară, fiind preparată din fructe deshidratate. Are gust bun și o culoare plăcută, stimulând pofta de mâncare. Aceasta poate fi amestecată în diverse băuturi sau în smoothie-uri și chiar în sosuri.

Acerola – utilizare și contraindicații

Nu există cercetări clinice care să recomande un consum sigur de acerola. De aceea, este indicat să se urmeze indicațiile pentru vitamina C, pentru că aceasta contribuie în proporție majoritară la valoarea nutritivă a acerolei. Recomandările pot varia în funcție de suplimentul alimentar utilizat și este cel mai sigur să urmați dozele recomandate de producători.

În ceea ce privește supradozajul, este posibil să consumați prea multă acerola. Ca și în cazul vitaminei C, în caz de supradozaj pot apărea probleme digestive, de regulă de mică amploare și trecătoare, precum: hiperaciditate gastrică, diaree, crampe, greață etc.

Etichete:

acerola, imunitate, recomandat, visina de Barbados, vitamina a, vitamina c

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
Cu toate că în ziua de azi putem găsi aproape orice fel de fruct în hipermarketuri, consumul pro..

19.08.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Ce să mănânci și ce să eviți ca să arăți mai tânăr

05.08.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Pepenele roșu - secrete nutriționale

23.07.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Alimente bune de mâncat pe stomacul gol

07.06.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ghimbirul, rădăcina-minune

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Peștele, obligație nutrițională

26.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

16.04.2021

Iulia Hadarean
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031303
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345302
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348236
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294555
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160229

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Evenimente Psihologie Sanatate Editorial

Recomandări din alte categorii

Retete de sanatate de la Naturalis
Probleme și tulburări digestive cauzate de stres
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne