logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare

          ianuarie 15, 2021

          O serie de molecule din fructe, ceai sau cacao ajută la scăderea hipertensiunii arteriale

          ianuarie 8, 2021

          Riscul cardiovascular la femei, puternic influențat de etapele vieții reproductive

          ianuarie 5, 2021

          Viitor sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și mental!

          decembrie 23, 2020
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix

          ianuarie 14, 2021
          Dieta Atkins, mananci bine, slabesti rapid

          Dieta Atkins: mănânci bine, slăbești rapid

          ianuarie 13, 2021

          Top cele mai bune diete în 2021

          ianuarie 11, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimente pe care sa le eviti in sarcina

          Alimente pe care să le eviți în sarcină

          ianuarie 11, 2021
          Consuma Graviola si bucura-te de beneficii antioxidante din plin

          Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin

          ianuarie 8, 2021

          Surse de vitamina C în sezonul rece

          decembrie 28, 2020
  • Povești de succes
        • Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019

          De la 93 la 78 de kilograme, prin voință și un regim simplu

          septembrie 30, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină

          ianuarie 14, 2021

          5 idei de cină sănătoasă pentru copii

          ianuarie 13, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?

          ianuarie 12, 2021

          Ghid complet de tehnici de remodelare corporală

          ianuarie 5, 2021

          Despre vergeturi: tipuri, tratamente, prevenție

          decembrie 7, 2020
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exercitii cardio pentru acasa

          5 exerciții cardio pentru acasă

          ianuarie 6, 2021

          Cele mai bune brățări fitness din 2020

          decembrie 6, 2020

          Top 5 exerciții de slăbit acasă

          noiembrie 13, 2020
  • Psihologie
        • Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020

          Cum să faci față atacurilor de panică. Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea celor mai epuizante forme de teamă

          octombrie 27, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020

          Halle Berry, în formă maximă la 54 de ani. Uite ce mănâncă și cum antrenează

          octombrie 2, 2020
  • Terapii alternative
        • Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020

          S.O.S., alergii! Cele mai bune substanțe antihistaminice naturale

          octombrie 12, 2020

          Tot ce trebuie să știi despre valeriană

          septembrie 15, 2020

          5 uleiuri esențiale pentru calmarea emoțiilor negative

          aprilie 23, 2020
nutritie-sanatoasa

Acerola, vișina de Barbados sau cireașa portoricană

Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu

Cu foarte puține calorii și conținând una dintre cele mai ridicate concentrații de vitamina C dintre toate vegetalele, acerola, cunoscută mai ales ca vișina de Barbados, oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Doza mare de antioxidanți recomandă acerola ca supliment util în numeroase afecțiuni, în caz de obezitate, dar și cu scopul combaterii efectelor îmbătrânirii. Poți beneficia de proprietățile acestui fruct tropical și în România. Chiar dacă acerola nu se găsește sub formă de fruct, o poți găsi sub formă de capsule sau pudră. 

04.11.2020

Stan Stefan

164

Timp estimat de citire:

5 minute, 58 secunde

Despre acerola

Acerola este fructul unui copac tropical originar din Caraibe și America de Sud. Acesta poate fi întâlnit peste tot în Bahamas și Bermuda. Când este coaptă și gata de recoltat, acerola are o culoare roșie aprinsă, coaja subțire și este suculentă. Poate fi consumată și crudă, dar pentru unii aroma este prea puternică, unele fructe fiind acre. Gustul în general este dulce-acrișor. Datorită culorii intense, acerola este utilizată în jeleuri și gemuri, băuturi alcoolice precum vinul sau diverse deserturi și siropuri.

Acerola, conținut nutrițional

Pentru un singur fruct de acerola, valorile nutritive ale macronutrienților sunt următoarele

  • Calorii – 1
  • Grăsimi – 0 g
  • Sodiu – 0 mg
  • Carbohidrați – 0,4 g
  • Fibre – 0,1 g
  • Zaharuri – 0 g
  • Proteine – 0 g

Acerola este săracă în carbohidrați și nu oferă o doză consistentă de fibre alimentare. Indicele ei glicemic este de numai 20, conține puține calorii și 0 zaharuri. Nu conține grăsimi și nici proteine.

Sub aspectul micronutrienților, acerola conține electroliți, incluzând magneziu și potasiu. În ceea ce privește mineralele, conține magneziu, fier, fosfor, calciu, seleniu și zinc. Conținutul de vitamine este consistent, acerola fiind bogată în vitamina C, B5, A, B2, B9, B3, B1 și B6.

Acerola, sursă de vitamina C

Pudra de acerola este utilizată intensiv în suplimentele alimentare cu vitamina C. Este deseori promovată drept Vitamina C naturală și comercializată astfel. Conținutul de vitamina C variază în funcție de gradul de coacere al fructului, de climă sau sezon, dar în general este de 1000-4500 de mg/100 g fruct, de 50-100 de ori mai ridicat decât cel al portocalelor sau lămâilor.

Într-un studiu efectuat pe fructe bogate în vitamina C s-a demonstrat că acerola este o sursă excelentă, mai ales când provine din culturi organice. S-a arătat clar că acerola conține mai multă vitamina C decât portocalele sau căpșunile, fiind similară sub acest aspect cu măceșele.

Vitamina C este un nutrient necesar și o vitamină solubilă în apă, care nu este depozitată în organism. E important să consumi zilnic alimente bogate în vitamina C, precum este și acerola, în caz contrar putând să apară diferite grade de deficiență. Alături de vitamina A si vitamina E, vitamina C este un antioxidant recunoscut, ajutând la prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi și anumitor afecțiuni. Vitamina C, conținută din plin de acerola, este extrem de importantă pentru sinteza colagenului, protejarea membranelor mucoase și prevenirea afecțiunii numită scorbut. Are, totodată, un binecunoscut rol pentru îmbunătățirea imunității, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor, virusurilor și chiar unor tipuri de cancer. În mod particular, vitamina C ne asigură imunitatea față de virusurile și bacteriile care atacă aparatul respirator superior sau inferior, producând de la rinite, la pneumonii.

Dintre toate cercetările efectuate asupra acerolei, cele care se focusează pe conținutul de vitamina C sunt cele mai numeroase și riguroase. Acestea confirmă calitățile acestui fruct. De aceea este sigur să afirmăm că suplimentele cu acerola pot fi utilizate în caz de răceală și gripă pentru a ajuta la o recuperare mai rapidă.

Acerola, sursă de vitamina A

Acerola este totodată și o sursă bună de vitamina A (767 UI/100 g), în unele cazuri comparativă cu morcovii. În fructe, vitamina A se găsește sub formă de caroten, o provitamina care este activată în organism. Marele avantaj al carotenilor este că aportul nu duce niciodată la apariția de hipervitaminemie, chiar dacă sunt ingerate cantități mai mari decât cele necesare organismului.

Vitamina A susține dezvoltarea și creșterea osoasă, sănătatea vederii, funcția reproductivă și menținerea sănătății pielii. Barierele cutanate și mucoase de la orice nivel, inclusiv al mucoaselor interioare din aparatele respirator sau urinar sau al conjunctivei și corneei, de exemplu, își păstrează funcționalitatea exclusiv atunci când organismul are destulă vitamina A. În absența ei, ele se usucă, se fisurează și rămân astfel deschise agresiunilor microbiene de orice fel. Ochii se usucă, apare xeroftalmia și, în stadii mai avansate, keratita. Poate, de asemenea, să îmbunătățească funcționarea sistemului imunitar și să prevină anumite tipuri de cancer.

Acerola și alți nutrienți importanți

Comparativ cu portocalele, acerola conține dublul cantității de magneziu, vitamina B5 și potasiu, dar și alte vitamine din complexul B, care au roluri benefice extrem de variate în organism. Toți acești nutrienți lucrează în aceeași direcție, asigurând buna funcționare a metabolismului, indiferent de solicitările la care este expus.

Utilizări medicinale ale fructelor de Acerola

În afară de rolul benefic dovedit științific în ceea ce privește aportul de vitamina C, necesară mai ales pentru sănătatea sistemului imunitar, acerola mai este folosită și cu alte scopuri. Pentru că are efect astringent, poate fi folosită pentru a ameliora diverse probleme ale pielii, îmbunătățind elasticitatea. De aceea, este ingredient în multe produse cosmetice. Tot pentru acest rol astringent, acerola poate fi folosită în cazul diverselor probleme digestive, precum diareea. Alte întrebuințări tradiționale ale acerolei, nedovedite științific sunt ca antidepresiv și antifungic.

Cum se consumă fructele de Acerola?

Fructul de acerola se găsește în România aproape exclusiv sub formă de supliment alimentar. Asta pentru că fructul începe să se descompună în 5 zile de la momentul recoltării, pierzând mare parte din proprietățile nutritive. Suplimentele includ: pudra, capsulele, tinctura și comprimatele masticabile. Pudra de acerola este destul de populară, fiind preparată din fructe deshidratate. Are gust bun și o culoare plăcută, stimulând pofta de mâncare. Aceasta poate fi amestecată în diverse băuturi sau în smoothie-uri și chiar în sosuri.

Acerola – utilizare și contraindicații

Nu există cercetări clinice care să recomande un consum sigur de acerola. De aceea, este indicat să se urmeze indicațiile pentru vitamina C, pentru că aceasta contribuie în proporție majoritară la valoarea nutritivă a acerolei. Recomandările pot varia în funcție de suplimentul alimentar utilizat și este cel mai sigur să urmați dozele recomandate de producători.

În ceea ce privește supradozajul, este posibil să consumați prea multă acerola. Ca și în cazul vitaminei C, în caz de supradozaj pot apărea probleme digestive, de regulă de mică amploare și trecătoare, precum: hiperaciditate gastrică, diaree, crampe, greață etc.

Etichete:

acerola, imunitate, recomandat, visina de Barbados, vitamina a, vitamina c

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Ridichea neagră și beneficiile ei
Ridichea neagră este o legumă rădăcinoasă din familia Brassicaceae. Această rădăcin..

17.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Top alimente antiinflamatoare. Adoptă dieta care te scapă de inflamație

13.11.2020

Liliana Costache
nutritie sanatoasa
Uleiul de argan, ingredientul-minune cu întrebuințări multiple

09.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Tot ce trebuie să știi despre consumul de lăptișor de matcă

05.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Acerola, vișina de Barbados sau cireașa portoricană

04.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Tonus sub nivelul mării: superalimente care sporesc energia

02.11.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
6 alimente acide: pe care trebuie să le eviți și de ce

17.09.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.07.2013
    306 1015950
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 332018
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 337756
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 284358
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 141767



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Psihologie Sanatate Editorial

Recomandări din alte categorii

Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi protectori
Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină
Retete de sanatate de la Naturalis
Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne