Abdominoplastia: ce e important de știut

Timp estimat de citire4 minute, 46 secunde

Îți dorești să ameliorezi aspectul abdomenului și te gândești la o procedură estetică? Am stat de vorbă cu un specialist care ne-a oferit răspunsuri la câteva întrebări esențiale despre abdominoplastie, o procedură estetică cu numeroase beneficii!

Dr. Andrei Mușețeanu este medic specialist în chirurgie plastică, reconstructivă și estetică la Dr. Leventer Centre din București. Iată ce ne-a răspuns!

Slab sau Gras: Ce reprezintă această procedură?

Dr. Andrei Mușeteanu: Abdominoplastia este intervenția chirurgicală estetică prin care se înlătură excesul de piele și grăsime de la nivelul abdomenului (“sortul” cutanat abdominal). În aceeași intervenție se poate efectua și întărirea peretelui abdominal prin plicaturarea (apropierea) mușchilor drepți abdominali, dacă aceștia sunt depărtați unul de celălalt (diastazis de drepți abdominali).

Care sunt beneficiile abdominoplastiei?

Beneficiile abdominoplastiei sunt ameliorarea semnificativă a aspectului abdomenului: modelarea conturului abdominal, a siluetei, eliminarea pielii încrețite care atârnă, a vergeturilor care pot apărea în zona inferioară a abdomenului. Pielea devine tonifiată, fermă, întinsă, nu mai este flască. În cazul excesului mare de piele beneficiile includ și asigurarea unei igiene bune și eliminarea mirosurilor neplăcute care pot apărea între faldurile de piele.

Cui îi este recomandată procedura?

Pacienții care beneficiază cel mai mult de abdominoplastie sunt cei care au cunoscut scăderi semnificative în greutate, mai ales cei care au beneficiat de chirurgie bariatrică și pacientele care au avut mai multe sarcini duse la termen.
Candidatul ideal este normoponderal, cu o greutate stabilă, nu intenționează să slăbească sau să se îngrașe semnificativ (în cazul doamnelor este de dorit ca după abdominoplastie să nu rămână însărcinate), fără afecțiuni asociate, nefumători.

Care sunt riscurile procedurii?

Riscurile intervenției sunt de 2 feluri:
– riscuri uzuale intervențiilor chirurgicale: infecție, sângerare, hematom, cicatrizare vicioasă, dehiscența plăgii, necroze marginale, reacție la firele de sutura, riscurile asociate anesteziei generale etc.
– riscuri specifice intervenției de abdominoplastie: necroza cutanată (mai ales la fumători), serom (deși poate apărea la orice intervenție chirurgicală, în cazul abdominoplastiei riscul de serom este semnificativ mai mare), tromboze vasculare, asimetrie, necroza ombilicului, neregularități de contur, tulburări de sensibilitate ale pielii de la nivelul abdomenului (hipoestezie = amorțeală)

Cât durează efectele?

Efectele sunt de durată îndelungată, practic se elimină excesul de tegument și țesut adipos. Dacă pacientul nu va avea fluctuații mari de greutate și se va păstra într-un platou stabil, efectele pot dura 20 de ani, chiar mai mult, pentru toată viața.

Cui îi este contraindicată procedura?

Abdominoplastia nu se efectuează la persoanele obeze, la persoanele care caută în această intervenție un mod de a pierde în greutate, la cele cu multiple afecțiuni asociate, la persoanele cu defecte ale peretelui abdominal (hernii voluminoase), la persoanele care nu au așteptări realiste și la cele cu afecțiuni psihiatrice.
În cazul unor hernii prezente, intervenția se poate face în echipă cu un chirurg generalist, care va repara peretele abdominal, refăcându-i integritatea și redându-i rezistența.

Care sunt pașii?

După efectuarea consultației inițiale, în care se explică toate detaliile cu privire la intervenția chirurgicală, pacientul va efectua analizele de laborator indicate de medic, va efectua o radiografie pulmonară, o electrocardiogramă și un consult cardiologic. După toate acestea va reveni în clinică pentru un consult al medicului anestezist. În ziua operației revine în clinică fără a mânca și a bea (dacă are medicație cronică, o va lua conform indicațiilor medicului anestezist). Este cazat în salon și apoi intră în sala de operații în vederea efectuării intervenției. Deoarece abdominoplastia se efectuează sub anestezie generală, pacientul va rămâne în clinică cel puțin o noapte.
Tuburile de dren se vor înlătura la 24-48 de ore (sau mai mult, dacă se impune), firele se scot la 14 zile. Pacientul va purta îmbrăcăminte compresivă cel puțin 4 săptămâni după intervenție (ideal 6 săptămâni).

Care sunt indicațiile pre- și postoperator?

Preoperator:
– este recomandată renunțarea la fumat și la anticoncepționale cu cel puțin 30 de zile înainte de operație (ideal > 60 de zile)
– întrerupeți consumul de aspirină sau alte antiinflamatorii nesteroidiene cu 2 săptămâni înaintea operației
– pacienții cu medicație anticoagulantă sau antiagregantă vor urma indicațiile medicului anestezist, și vor întrerupe această medicație cu 3-7 zile înainte de operație, moment în care vor începe administrarea de heparină cu greutate moleculară mică, conform indicațiilor
– cu 1 săptămână înaintea operației se va întrerupe consumul de alcool
– din ziua anterioară operației nu beți și nu mâncați nimic

Postoperator:
– se vor evita alimentele care fermentează și produc balonare

Rămân cicatrici?

Incizia pentru abdominoplastie este orizontală, unind zona suprapubiană de spinele iliace. Este important de reținut că cicatricea va fi ascunsa în / acoperită de chilot. În cazul repoziționării ombilicului (buricului), există o a două cicatrice în jurul acestuia (de formă ovală), însă este puțin vizibilă.
În cazuri rare, în care excesul tegumentar este atât pe verticală, cât și pe orizontală, se practică abdominoplastia “în floare de lotus”, la care pe lângă cicatricea orizontală avem și una verticală, pe linia de mijloc, care o înglobează și pe cea din jurul buricului. Cicatrici de mici dimensiuni rămân și la locul de exteriorizare a tuburilor de dren, dacă acestea nu sunt scoase prin linia de sutură.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate