7 obiceiuri ca să slăbești, mâncând “curat”
Ca și cum nu ajunge că e greu să slăbești, de cele mai multe ori sfaturile sunt contradictorii și dietele, confuze. În loc ca totul să fie simplu teoretic, dacă nu practic, suntem întâmpinați de o puzderie de recomandări care îți iau cheful de a slăbi înainte de a te apuca! Iar daca te apuci, te descurajezi rapid…în fond, ți se face foame, treci pe lângă shaormerie, prietenii au adus prăjituri, mama ți-a pregătit sarmale…
12.10.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 17 secundeM-am hotărât să îți dau câteva indicații simple, pornind de la premiza că toate dietele “curate”, chiar dacă nu sunt foarte stricte, dau rezultate. A mânca “curat” înseamnă a ingera cât mai multe alimente integrale. Adică, alimente cât mai puțin procesate (eventual deloc procesate), pe care să le mănânci cu gândul la natură și pământ, în paralel cu limitarea alimentelor “junk”. Iată 7 pași care să te ajute în acest demers. Ai să vezi că, deși sună ca o glumă, fiecare pas are semnificația sa și îți va fi de ajutor mare.
Pornește cu pași mici
Dacă astăzi ai hotărât că vei mânca doar “curat”, la toate mesele, este posibil să nu reușești. Planificarea nu e așa de simplă și trebuie să treci printr-un proces de învățare. Deci, cei mai mulți dieteticieni spun că e bine să transformăm măcar o masă, de exemplu micul dejun. Fă un jurnal a ceea ce ai obiceiul să mănânci dimineața, vezi ce alimente procesate sunt acolo. Scoate-le și pune în loc ceva simplu, de exemplu ouă, în loc de cârnați (ouăle sunt excelente surse de proteine și vitamine) sau muesli, în loc de cereale procesate, chiar și dacă pe eticheta acestora scrie că sunt integrale.
Mănâncă… ”paie”
E un fel de a spune, sper că te-ai prins. Omul modern nu mănâncă suficiente fibre, chiar dacă ele sunt ultra-sănătoase. Te fac să te simți sătul rapid, accelerează digestia vindecând constipația și permițându-ți să mănânci mai mult, fără să te îngrași. Pune în dietă cât mai multe legume și aruncă tot ce înseamnă cereale rafinate, de la chifla albă, la mămăliga din mălai grișat. Chiar dacă nu ai reușit încă să renunți complet la mâncarea ultraprocesată, ea va fi diluată de fibre și impactul pe organism va fi diminuat.
Mănâncă… dezbrăcat
Nu vreau să spun că dacă dârdâi ai să consumi mai multe calorii și ai să slăbești. Deși… și asta e adevărat. Vreau să spun că sunt recomandate mai ales alimentele care nu vin în cutii, conserve sau alte ambalaje elaborate, pentru că, de regulă, aceste ambalaje arată că mănânci procesat. Astfel de produse sunt pline de sare, zahăr și grăsime. Sigur, dacă te aprovizionezi din supermarket, ai să vezi că produsele “dezbrăcate” sunt legumele și fructele…
În loc să scazi, adaugă
În loc să te gândești că nu mai ai în planul alimentar batoane de ciocolată sau felia de pizza, gândește-te ce ai putut să adaugi, câte porții de legume, de cereale integrale, câte alimente noi pe care înainte nu le mâncai ai acum în meniu. Mâncai o felie de tort?! Acum ai avut în meniu un mango suculent. Mâncai un munte de cartofi prăjiți?! Acum ai avut o porție și mai mare de salată cu rădăcinoase. Din punct de vedere psihologic este important să știi că nu te privezi de mâncare.
Vezi ce bei!
La băuturi se aplică înzecit sfatul de a bea curat. Băuturile pline de zahăr nu sunt ceva util, din contră, sunt o adevărată otravă pentru consumator. Nici măcar nu țin de sete, dar aduc o grămadă de calorii. Pentru că au acizi care să le facă acrișoare, nu vei sesiza cât de dulci sunt. Însă corpul tău nu se va lăsa înșelat. Bea apă, e cea mai bună băutură. Sau ceai, apă aromatizată, apă minerală și maximum un pahar de suc de fructe, preparat în casă.
Învață să gătești!
Nu, în spatele acestui articol nu este mama soacră! Este doar un sfat pe care îl dăm întotdeauna tuturor, nu numai celor care vor să slăbească. În cazul de față, nu ne referim la motive economice. Este vorba doar de faptul că, pregătindu-ți singură mâncarea, vei ști cu precizie și în amănunt ce conține. De multe ori mâncarea “de gata” are grăsime, sare sau zahar în exces. Nu pentru că cei de la restaurant vor să îți facă rău, ci pur și simplu pentru că majoritatea consumatorilor vor așa. Deci bucătarul încearcă să le facă pe plac, chiar dacă nu este sănătos. În plus, gătind acasă vei fi mai conștientă de ce mănânci chiar înainte să o faci și asta contează în sațietate.
Fă un plan pentru cinele cu prietenii
Știu că astfel de întâlniri implică alcool. Care are multe calorii și stimulează pofta de mâncare. Dar poți fi atentă… limitează-te la un pahar din… orice, evitând băuturile care au și zahăr, gen cocktail sau lichior. În plus, s-a calculat că la mesele cu prietenii mâncăm cu aproape 50% mai multe calorii decât am face-o mâncând singuri. Nu înseamnă că de mâine trebuie să devii pustnic și să mănânci exclusiv singur, în bucătărie, mâncarea făcută de tine. Ci doar că înainte de a ieși în oraș este o idee bună să te uiți pe meniul restaurantului. În majoritatea covârșitoare a cazurilor există și feluri de mâncare curate. Mai mult, dacă știi un loc unde mâncarea este conformă cu dorințele tale, poți să îți duci prietenii acolo. Chiar fără să le spui “secretul” cu mâncarea curată…
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Cum pot să slăbesc?” Răspunsuri și sfaturi pentru rezultate durabile
16.09.2024