5 metode de a ține post intermitent: pro și contra
Postul intermitent pentru scăderea în greutate este unul dintre cele mai populare trenduri în sănătate din ultimul deceniu. Presupune consumul alimentelor într-un anumit interval de timp și postul (abstinența de la mâncare) în rest. Nu este neapărat o metodă potrivită pentru oricine, dar multe persoane spun că au slăbit și se mențin prin diverse tipuri de post intermitent.
06.02.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 26 secundeIată care sunt cele mai populare tipuri de post intermitent și ce avantaje și dezavantaje au acestea. Informațiile te pot ajuta să te decizi dacă acest timp de dietă este pentru tine.
Tipuri de post intermitent
– Consumul alimentelor într-un anumit interval orar: presupune postul în fiecare zi pentru o perioadă de 12 ore sau mai mult și consumul alimentelor în restul orelor. Un exemplu popular este metoda 16/8. În cele 16 ore de post nu se mănâncă nimic, fiind permisă doar apa, iar în cele 8 ore se mănâncă normal, nu excesiv, 2-3 mese.
– Dieta 5:2: recomandă o alimentație normală pentru 5 zile pe săptămână și restricția calorică la 500-600 kcal pe zi pentru 2 zile.
– Mănâncă. Oprește-te. Mănâncă: metoda presupune postul de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână.
– Alternanța zilelor de post: implică postul o dată la două zile.
– Dieta Warrior: a fost una dintre primele diete populare care au recomandat o formă de post intermitent. Această dietă propune consumul de cantități mici de fructe sau de legume crude în timpul zilei și consumul unei singure mese complete noaptea.
Post intermitent – care sunt avantajele
Cercetările au arătat că postul intermitent poate aduce mai multe beneficii sănătății. Unele persoane reușesc să-l integreze cu succes în viața de zi cu zi și să-l transforme într-un adevărat stil de viața pe termen lung.
1.Poate susține scăderea în greutate și sănătatea metabolică
Postul sau abținerea de la mâncare ajută la crearea unui deficit caloric, însemnând că organismul primește mai puține calorii decât are nevoie pentru a menține greutatea actuală. Cercetările arată că unele tipuri de post intermitent pot fi la fel de eficiente pentru slăbit precum alte diete hipocalorice. Metodele cum sunt 16/8 sau chiar dieta 5:2 sunt considerate în mod particular eficiente pentru scăderea în greutate. În afară de beneficiile pentru slăbit, postul de intermitent a fost asociat și cu alte avantaje pentru sănătate:
- scăderea tensiunii arteriale;
- îmbunătățirea controlului glicemic;
- protejarea sănătății creierului.
2.Poate fi transformat ușor într-un stil de viață
Postul intermitent poate suna complicat și te poate intimida, dar, de fapt, simplifică mult planul alimentar pentru fiecare zi. Nu necesită număratul de calorii, nu recomandă consumul anumitor alimente și nici nu elimină altele care poate că sunt pe lista ta de favorite.
3. Poate funcționa foarte bine în combinație cu o dietă nutritivă și sănătoasă
Nu există niciun dubiu că vei avea parte de beneficii sporite dacă în timpul postului intermitent vei consuma o varietate de alimente nutritive și vei limita alimentele procesate.
Post intermitent – care sunt dezavantajele
1.Poate fi dificil de ținut
Pentru a ține post intermitent e nevoie de disciplină, de capacitatea de a te abține și de planificare atentă. Pentru unii, a menține aportul caloric într-un anumit interval orar nu este o problemă, însă pentru alții poate fi ceva complicat. Mai ales pentru cei foarte ocupați, care au un program imprevizibil.
2.Probabil vei resimți senzația puternică de foame
Chiar și un post de 8-12 ore poate fi prea lung pentru cineva care nu este obișnuit. S-ar putea să trebuiască să te culci înfometat de mai multe ori pe săptămână, iar acest lucru poate fi nesustenabil pe termen lung. Însă, asta nu înseamnă că nu te poți obișnui cu modul respectiv de a mânca. Multe persoane reușesc să se adapteze rutinei.
3.Efectele secundare pot afecta dispoziția
În afară de senzația de foame persistentă, postul intermitent poate afecta și starea psihică. Pot apărea și durerile de cap, constipația, oboseala și tulburările de somn. Iritabilitatea și anxietatea sunt simptome clasice ale glicemiei scăzute. Este un răspuns normal al corpului ca urmare a restricției calorice.
În concluzie…
Postul intermitent este o metodă de slăbit care funcționează, însă nu pentru toată lumea. Nu este recomandat persoanelor care au suferit de tulburări de alimentație, copiilor, persoanelor care au diverse probleme de sănătate ori femeilor însărcinate sau care alăptează. Dacă te decizi să încerci postul intermitent, ține minte că e important să mănânci alimente de calitate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024