Vrei sa tii o dieta? Cum te poate ajuta un deshidrator de fructe si legume
Daca te-ai decis sa incepi o dieta, cu siguranta ai aflat ca e foarte sanatos sa consumi fructe si legume, mai ales ca in aceasta perioada gasesti cam toate fructele care te intereseaza. Dar totul trebuie facut cu masura pentru ca o cantitate prea mare de fructe poate sa mareasca nivelul zaharului de sange din organism. O solutie ar fi un deshidrator de fructe si legume care te va ajuta sa iti transformi propriile achizitii din piata in snack-uri gustoase si sanatoase.
06.05.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 18 secundeAcest aparat va fi util pentru a diversifica preparatele pe care vrei sa le consumi. Un deshidrator de alimente reprezinta o investitie pe termen lung, asa ca e important sa faci de la inceput achizitia corecta.
Cum alegi cel mai bun deshidrator de alimente?
In prezent pe piata exista mai multe modele de astfel de device-uri care difera in primul rand prin cantitatea de fructe sau legume pe care le poti pune la deshidratat, consumul de electricitate si durata necesara pentru a obtine fructele si legumele deshidratate. Dar in linii mari vorbim de doua mari tehnologii – aparate de deshidratat care folosesc flux de aer vertical, aparate circulare, si aparate de deshidratat care folosesc flux de aer orizontal.
Cum alegi tehnologia pentru deshidratat?
Dincolo de pret, tehnologia pe care o alegi are legatura cu alti factori precum cantitatea de fructe pe care o pui la deshidratat. De exemplu, daca ai o familie numeroasa si vrei sa pui cantitati mai mari de fructe si legume, atunci poti opta pentru un device de tip cutie cu flux de aer orizontal. Vorbim practic de un echipament care seamana cu un cuptor mai mic. Un astfel de aparat vine dotat cu o serie de elemente de incalzire ca la un cuptor cu microunde si mai multe tavi de stocare dispuse una peste alta.
Curentii de aer, in functie de model si pret, se pot deplasa din spate in fata, sau dintr-o latura in cealalta. In aceste conditii, alimentele sunt incalzite intr-un mod uniform, ceea ce inseamna ca nu este posibila contaminarea cu alte arome ce provin de la fiecare ingredient din aparat.
Daca nu doriti sa deshidratati cantitati mai mari de fructe, puteti opta pentru un aparat mai mic cu flux vertical. In aceste conditii vorbim despre o miscare a curentilor de aer de jos in sus si de sus in jos. Dar un astfel de echipament, desi mai ieftin ca pret, are un inconvenient. Din cauza miscarilor curentilor de aer aromele se amesteca.
Prin urmare, se recomanda folosirea pentru un singur tip de fruct sau cel mult pentru fructe si in alta sesiune sa il folositi pentru legume. Altfel, daca puneti la deshidratat un amestec de felii de mar, portocala cu cele de sflecla rosie sau cartof, experienta de dupa nu va fi tocmai placuta. Si in cazul unui deshidrator circular apare aceeasi problema a amesecului aromelor.
Capacitatea unui aparat de deshidratat si alte elemente utile
Asa cum am spus la inceput, in functie de tehnologia aleasa pentru deshidratat poti urmari si ceilalti parametri. Pentru cantitati mai mici de fructe si legume poti opta pentru un aparat de tip cutie sau mini cuptor. Alte versiuni de deshidratoare vin cu zona de incalzire plasata in lateral, ceea ce inseamna ca va fi posibila prelucrarea uniforma a tuturor ingredientelor.
Daca vrei o viteza marita pentru deshidratare si la un consum de curent mai mic, atunci poti opta pentru aparatele circulare. Acest lucru se intampla ca urmare a faptului ca aceste echipamente sunt formate dintr-o serie de cuve si tavi suprapuse, in mai multe compartimente unde puteti introduce alimentele in functie de puterea de uscare. Exista echipamente circulare unde poti sa introduci si 20 de tavi de diametrul de 32 cm, ca blatul de pizza. Cu precizarea cu o astfel de tehnologie va amestedq aromele, asa ca e bine sa folositi fructele si legumele separat.
Si daca tot am inceput sa vorbim de consum, in cazul unui deshidrator de fructe si legume este indicat sa ne orientam pentru un device cu o putere de cel putin 200 W. Aparatele sub acest parametru vor necesita o durata prea mare de timp pentru a obtine fructe deshidratate corect.
Chiar daca au un pret mai mare, exista si echipamente de 400 W. Ca idee, daca e sa faceti un compromis, mai bine optati pentru un device mai mic si care poate oferi 400 W, decat un device care are puterea termica la jumatate. Practic, economisiti mai mult timp si puteti sa folositi un aparat cu putere mai mare de mai multe ori in aceeasi unitate de timp.
Si asta nu e tot. Trebuie sa urmariti cu atentie si temperatura. E bine sa alegeti un model unde puteti calibra temperatura pentru a pastra vitaminele si mineralele din fructe si legume. De exemplu, daca vreti sa deshidratati fructe bogate in vitamina C, e bine sa pastrati termostatul aparatului la maximum 30 de grade Celsius. In cazul unor ingrediente cu continut mai mare de apa precum castravetii, pepenele sau rosiile, puteti folosi si 50 de grade Celsius, dar sa nu depasiti valoarea de 70 de grade Celsius. Chiar daca o temperatura mai mare inseamna o deshidratare mai rapida, exista riscul sa pierdeti nutrientii din fructe si legume.
Sursa: https://foodal.com
Doar 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă
07.11.2024