Vrei sa slăbești? Citește despre dieta cu 600 de calorii
Când ai citit titlul articolului, precis te-ai gândit la dieta cu supă de varză! Dar nu despre asta vom vorbi aici ci despre dieta cu 600 de calorii, o metodă de slăbire care promite pierderea rapida a kilogramelor. Această dietă hipocalorică se bazează în principal pe reducerea caloriilor și a lipidelor. Dieta cu 600 calorii este destinată numai persoanelor care au avut un weekend sau o săptămână în care au abuzat de mâncare (de exemplu, în timpul sărbătorilor de Crăciun). Persoanele care urmează o dietă cu 600 de calorii își propun să mănânce doar 600 de calorii pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din aportul zilnic recomandat pentru adulți. Limita superioară a dietei este de 800 de calorii pe zi.
02.02.2021
Timp estimat de citire:
12 minute, 30 secundeAflă din acest articol de ce unii oameni folosesc dieta de 600 de calorii și dacă este sau nu sigură.
Câte kilograme poți slăbi cu dieta hipocalorică 600 de calorii?
Deși, teoretic, pierderea în greutate cu acest nivel de calorii este de 4 până la 5 kg pe parcursul a 15 zile, trebuie să precizăm că acest nivel caloric extrem de scăzut este considerat prea restrictiv, chiar periculos pentru sănătate. Dacă vrei să urmezi această dietă fără supravegherea unui specialist, ești singurul responsabil pentru alegerea ta. Majoritatea dieteticienilor se declară împotriva dietelor extreme cum este aceasta. Prin urmare, dacă te grăbești să pierzi în greutate, nu poți folosi dieta cu 600 de calorii pe o perioadă prea lungă din cauza riscurilor pe care le presupune.
Medicii pot recomanda dieta de 600 de calorii ca să ajute persoanele cu obezitate care nu pot fi supuse unei intervenții chirurgicale bariatrice.
Dietele hipocalorice sunt, de asemenea, utile înainte de chirurgia bariatrică și laparoscopică. Pierderea de grăsime poate reduce timpul operației, pierderea de sânge și riscul de complicații.
Ce trebuie să iei în considerare înainte de începerea dietei de 600 de calorii? Riscurile majore!
Există multe lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a urma o dietă de 600 de calorii fără supravegherea medicului. Acestea includ următoarele:
- Deficiențele nutriționale
Consumul de 600 de calorii pe zi poate pune oamenii în pericol. Anumite persoane pot prezenta un risc mai mare de deficiență nutrițională. Vârstnicii, în special, pot fi expuși acestui risc, deoarece la ei absorbția nutrienților din intestinul subțiere este redusă.
- Calculii biliari
În timpul unei diete cu 600 de calorii există un risc crescut de calculi biliari . Calculii biliari se formează în vezica biliară. Aceștia blochează căile biliare și pot provoca dureri abdominale. Următorii factori cresc riscul de calculi biliari:
- dietele hipocalorice pe termen lung
- obezitatea
- scăderea rapidă în greutate
- pietrele biliare preexistente
- pierderea în greutate și îngrășarea în mod repetat
Potrivit studiilor, dietele hipocalorice cu un aport mai mare de grăsimi pot ajuta la prevenirea formării calculilor biliari. Consumul de alimente bogate în fibre și reducerea consumului de carbohidrați rafinați și zahăr pot ajuta, de asemenea, la prevenirea calculilor biliari.
- Lipsa grăsimilor sănătoase
Dintre cei trei macronutrienți, care sunt grăsimile, proteinele și carbohidrații, grăsimea este cea mai bogată în calorii. Deoarece grăsimile conțin multe calorii, este greu să le mănânci în cantitate suficientă în timp ce urmezi o dietă de 600 de calorii. Grăsimile nesaturate, precum cele din somon și avocado, sunt extrem de benefice pentru organism. O dietă cu conținut scăzut de grăsimi crește, de asemenea, absorbția slabă a antioxidanților și riscul de deficiențe ale vitaminelor liposolubile, cum ar fi vitamina E.
- Este necesară supravegherea medicului
O varietate slabă de alimente și riscul de deficiențe nutriționale pot face o dietă de 600 de calorii periculoasă. Este esențial să te adresezi unui medic și unui dietetician înainte să începi această dietă.
- Înlocuirea meselor nu este o soluție pe termen lung
Folosești uneori înlocuitori de masă pentru una sau două dintre mesele zilnice când urmezi o dietă cu conținut scăzut de calorii? Deși pot fi utili, consumul lor pentru o perioadă prelungită poate fi în detrimentul sănătății tale.
Vitaminele, mineralele, macronutrienții și fitonutrienții au interacțiuni importante în organism atunci când mănânci alimente naturale. Alimentele artificiale nu pot înlocui aceste interacțiuni vitale.
- Poate fi costisitor
Chiar dacă o urmezi o dietă de 600 de calorii și mănânci mai puțin, costul pe kilogram de alimente este mai mare decât la alte diete. Costul înlocuirii alimentelor este adesea mult mai mare decât cantitatea echivalentă de alimente naturale.
- Modificări ale stilului de viață față de o soluție rapidă de slăbire
Dacă încerci o dietă hipocalorică ar trebui să ai grijă să incluzi și alte strategii sănătoase de slăbire. Acestea pot include consiliere nutrițională și activitate fizică. Dietele hipocalorice nu înseamnă instaurarea unor obiceiuri sănătoase, deoarece nu se pot ține mult timp. Este mai bine să faci modificări mici dar de durată, care sunt mai ușor de respectat pe termen lung.
- Ia în considerare alte diete
În alte diete hipocalorice ai ocazia să mănânci mai multe legume, fructe și grăsimi sănătoase. De exemplu, dieta Daneză, postul intermitent, dieta pentru constipație sau dieta 5: 2, permit consumul unor cantități mai mari de legume, fructe și cereale integrale, precum și grăsimi sănătoase. În dieta 5: 2, mănânci o cantitate normală de calorii sănătoase timp de 5 zile pe săptămână, apoi limitezi aportul de calorii la 600 de calorii timp de 2 zile non-consecutive. Dieta 5: 2 te poate ajuta să obții aceleași pierderi în greutate sau beneficii pentru sănătate ca și utilizarea unei diete de 600 de calorii, fiind totodată mult mai ușor de urmat.
- Pierderea de masă musculară
Pierderea rapidă în greutate aduce cu sine riscul de a pierde mușchi în loc de grăsime. Scăderea masei musculare poate avea un impact negativ asupra metabolismului tău, ceea ce reprezintă un efect nedorit, deoarece îți reduce capacitatea de a arde calorii.
10. Izolarea socială
Alcătuirea meselor este dificilă pentru o dietă de 600 de calorii. Multe restaurante nu dezvăluie numărul total de calorii al meselor din meniul lor. Faptul că urmezi o dietă de 600 de calorii te poate face, de asemenea, sa nu vrei să comanzi mâncare la restaurant și nici să mănânci împreună cu familia și prietenii.
- Nu este potrivită pentru persoanele cu anumite boli
Medicii nu recomandă dietele hipocalorice și produsele de înlocuire a meselor persoanelor obeze sau supraponderale cu anumite afecțiuni medicale. Dacă suferi de următoarele afecțiuni, nu ar trebui să încerci dieta de 600 de calorii fără aprobarea și supravegherea medicului:
- boală de inimă
- diabet de tip 1
- boală tiroidiană
- boală de rinichi
- gută
- calculi biliari
- Diminuarea sănătății osoase
Efectele pe termen lung ale unei diete hipocalorice asupra sănătății osoase sunt necunoscute, deoarece oamenii nu folosesc această dieta pe perioade îndelungate. Cu toate acestea, lipsa mineralelor și a nutrienților esențiali poate slăbi oasele în timp.
Ce poți mânca într-o singură zi de 600 de calorii?
Dacă totuși vrei să urmezi această dietă hipocalorică, notează tot ceea ce mănânci. Îți vei da seama rapid că dieta de 600 de calorii nu este sustenabilă, cu excepția consumului exclusiv de legume gătite la aburi.
EXEMPLU DE DIETĂ DE 600 CAL / ZI:
Dimineața: 1 suc de lămâie (25 cal), 1 ou fiert tare (134 cal) = 159 cal
Prânz: 1 file de cod de 150 g (158 cal), 1 castron de castraveți, morcovi rași și roșii crude (300 g = 73 cal) = 231 cal
Seara: un castron de supă (morcov, roșie, praz) de 300 ml (89 cal), 1 măr mediu (64 cal) = 153 cal.
În timpul zilei, ajungi la 543 de calorii sau mai puțin de 600 de calorii pe zi. Dar nimeni nu este capabil să muncească o zi întreagă cu atât de puțină energie, darămite câteva zile cu acest tip de dietă!
Ca să respecți cele 600 calorii zilnic, ar trebui să mănânci, în fiecare zi, doar legume, fructe, o bucată de pește sau carne slabă și lactate 0%. Dacă fructele și legumele oferă vitamine și minerale, totuși, această dietă este foarte săracă în nutrienți esențiali: lipide și carbohidrați. Prin urmare, nu respectă elementele de bază ale unei diete echilibrate și poate fi urmată doar sub supravegherea unui nutriționist sau a medicului curant.
Dieta cu 600 de calorii nu trebuie urmată mult timp (și deloc, unele persoane), ci trebuie folosită doar pentru a compensa o zi de exces sau pentru a relua pierderea în greutate după o perioadă de stagnare.
Sugestii pentru masa de 600 de calorii
- Mic dejun: Omletă
- Prânz: supă de spanac și varză
- Cină: Carne de vită la grătar, morcovi și varză gătite la aburi
Rețeta pentru micul dejun:
Omletă (180 de calorii pe porție)
Proteinele sunt esențiale atunci când te limitezi la 600 de calorii zilnic, iar ouăle din această versiune cu conținut scăzut de calorii ale preparatului clasic pentru micul dejun îți oferă un procent mare din aportul zilnic. Roșiile cherry adaugă o explozie de aromă, iar o notă de parmezan și busuioc proaspăt o fac cu adevărat delicioasă.
- 2 ouă mici, bătute
- 100 g roșii cherry sau struguri, tăiați în jumătăți
- ¼ de 1 ceapă roșie, tocată foarte fin
- 1 lingură de parmezan ras
- 6 frunze proaspete de busuioc
- Foarte puțin ulei de măsline
- Sare după gust
Pune uleiul de măsline în tigaie. Adaugă ceapa și călește-o la foc mic până e aproape moale – aproximativ 5 minute. Dacă începe să se lipească, adăugați o lingură de apă și călește ceapa până când se evaporă apa. Adaugă roșiile și gătește încă 5 minute până când roșiile sunt moi. Pune compoziția într-un castron și curăță tigaia.
Reîncălzește tigaia la foc mediu; pune ouăle bătute în tigaie și înclin-o ca să acoperi interiorul uniform. Gătește ouăle la foc mediu pana se încheagă, apoi ia-le de pe foc și presară jumătate de omletă cu parmezan. Acoperă cealaltă jumătate de omletă cu amestecul de roșii-ceapă și împăturește omleta în două cu o spatulă. Mai lasă omleta împăturită în tigaie 2-3 minute la foc mic, apoi pune-o în farfurie. Servește-o fierbinte.
Masa de prânz:
Supă de spanac și varză (110 calorii pe porție)
Această supă are doar 110 calorii deși pare mai consistentă la prima vedere. Conținutul de proteine provine de la carnea slabă de curcan, orzul îi conferă consistență, iar varza și morcovii îi adaugă o aromă unică.
- 180 g de carne tocată de curcan, rumenită
- 2 litri de supă de pui
- 1 ceapă galbenă mare, curățată și tocată
- 1 tulpină de apio, tăiată felii
- 4 morcovi, curățați și tăiați felii
- 100 g de orz perlat
- Sare și piper alb după gust
Rumenește carnea de curcan într-o linguriță de ulei de măsline. Pune carnea rumenită de curcan, supa și orzul într-o oală de ciorbă și lasă să fiarbă timp de 30 de minute, apoi adaugă ingredientele rămase. Dă focul la minim și continuă să fierbi până când legumele și orzul devin moi. Servește fierbinte.
Masa de seară:
Carne de vită cu boia de ardei (242 calorii pe porție)
Carnea de vită, ceapa, roșiile și, bineînțeles, boiaua de ardei fac din acest fel de mâncare consistent un fel rapid, clasic. Este o porție sățioasă și, asociată cu o garnitură sănătoasă de varză și morcovi gătite la aburi, întreaga masă are doar aproximativ 242 de calorii.
- 350 hamburger din carne slabă de vită, SAU 350 g carne slabă de vită, tocată
- 200 g ceapă albă, tocată cubulețe
- 1 lingură boia
- 150 g de roșii tăiate cubulețe
- 1 lingură pastă de roșii
- 2 lingură oțet balsamic
- 1 linguriță semințe de chimen
- ¼ linguriță oregano
- 1/8 linguriță rozmarin
- Sare și piper după gust
Garnitura 1: 1 cană de morcovi gătiți la aburi presărați cu busuioc uscat
Garnitura 2: 1 cană de varză gătită la aburi, simplă , cu sare și piper
Într-o tigaie antiaderentă, sotează carnea de vita în 2-3 linguri de apă; dacă începe să se lipească, adaugă mai multă apă, câte 1 lingură. Când carnea este bine făcută, adaugă ceapa și fierbe până când se înmoaie.
Când s-a înmuiat ceapa, adaugă celelalte ingrediente plus ½ cană de apă și fierbe compoziția timp de 30 de minute. Dacă amestecul devine prea gros sau începe să se lipească, adaugă ¼ cană de apă. Fierbe până când se evaporă cea mai mare parte a lichidului; servește fierbinte cu morcovi si varza gătite la aburi.
Hidratarea și rolul ei în dieta cu 600 de calorii
Un organism deshidratat nu elimină în mod corespunzător deșeurile corporale prin urină sau scaun. Apa favorizează eliminarea toxinelor prin rinichii iar un organism bine detoxifiat este un organism care funcționează optim. Apa ajută la metabolizarea grăsimilor și a zaharurilor:
Apa este esențială pentru corpul nostru. Și, dacă dorești să slăbești, pe lângă o dietă de 600 de calorii, se recomandă să bei multă apă. Bea apă în cantități mici, pe tot parcursul zilei, ca să ușurezi munca rinichilor! Amintește-ți că, dacă bei apă, ești mai puțin tentat să consumi băuturi cu zahăr sau alte băuturi revigorante. Acestea din urmă nu sunt lipsite de efect asupra greutății, spre deosebire de apă!
CONCLUZII PRIVIND ACEASTĂ DIETĂ: CELE 600 DE CALORII PE ZI NU SUNT OK PE TERMEN LUNG!
Dieta nu este o știință exactă, iar dieteticienii și nutriționiștii nu fac minuni cu programul lor de slăbire. Ei doar te ajută să înțelegi cum trebuie să te hrănești pe baza unei diete echilibrate.
Din păcate, trebuie amintit că supraponderalitatea și obezitatea sunt adesea rezultatul creșterii rapide în greutate după o dietă prea strictă. Este întotdeauna mai bine să optezi pentru o dietă echilibrată însoțită de activitate fizică regulată, decât să urmezi o dietă de 600 de calorii.
Bunele obiceiuri alimentare aduc rezultate și mai bune, permițând menținerea greutății pe termen lung, spre deosebire de dieta de 600 de calorii. Din păcate, mulți nu au răbdare și preferă să alterneze dieta de 600 de calorii cu perioadele de supraalimentare. Însă, reușita unei diete constă, de fapt, în găsirea unei alimentații echilibrate pentru viață și nu pentru un interval scurt de timp.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta Rina - rețete și idei de mese pentru ziua 3
26.08.2024